Samsung Galaxy A56: Camera livrează culori realiste și closeup-uri de calitate, selfie-uri arătoase, dar fără upgrade-uri majore

1.244 ori
<b>Samsung Galaxy A56: Camera livrează culori realiste și closeup-uri de calitate, selfie-uri arătoase, dar fără upgrade-uri majore</b>Sunt mulți producători care mizează mult pe AI și aleg să nu vină an de an cu upgrade-uri de hardware pentru cameră, iar Samsung pare a fi unul dintre aceștia atunci când vorbim despre Galaxy A56. După ce am testat camera

Sunt mulți producători care mizează mult pe AI și aleg să nu vină an de an cu upgrade-uri de hardware pentru cameră, iar Samsung pare a fi unul dintre aceștia atunci când vorbim despre Galaxy A56. După ce am testat camera sa pe timp de zi, noapte și cu o altă ocazie încă o dată pe timp de zi, nu simt că upgrade-urile sunt atât de mari față de predecesor, dar ne convingem privind galeriile de mai jos.

Înainte însă, ar fi bine să ne amintim ce avem aici. Primim o cameră foto triplă în spate și cameră selfie actualizată, care se prezintă astfel:

  • 50 mpx wide, f/1.8, 1/1.56", PDAF, OIS, IMX906
  • 12 mpx ultra-wide, 123 grade, 1/3.6", IMX258, focus fix
  • 5 mpx macro, f/2.4
  • 12 mpx selfie, wide, Samsung S5K3LC, f/2.2 (4K@30fps, 1080p@30fps, 10-bit HDR)

Filmarea folosind camera din spate urcă până la 4K@30fps și avem și un mod Super Steady FHD pentru extra stabilizare în anumite scenarii. Marele upgrade de aici pare a fi camera selfie, față de predecesor desigur, care avea 32 mpx. În rest primim fix același setup de pe A55, iar Samsung pune accentul pe optimizări software și AI pentru a ține camera relevantă în 2025. 

Interfața camerei a primit ceva schimbări odată cu One UI 7.0 și uneori am simțit că funcțiile căutate erau cam ascunse, unde anterior pe A55 erau parcă mai la îndemână. Ca funcții AI avem Object Eraser care din păcate dezamăgește, sugestii de editare, Auto Trim pentru video, filtre și Best Face pentru a alege cea mai bună față (fără ochi închiși) în fotografiile cu persoane, atunci când ai Live Photo activ.

Selfie

Samsung a venit cu o cameră selfie nouă pe Galaxy A56, unitate de 12 mpx care pare a face o treabă mai bună decât la predecesor. Cu toate că am prins o zi cu vânt puternic, detaliile s-au păstrat, fie că vorbim despre texturi ale tenului, sau fire de păr, texturi de fibre ale hainelor.

Fundalul rămâne clar, iar cu Best Face și Live Photo activ, ai siguranța că orice selfie va ieși perfect, pentru că la editare poți alege momentul în care nu ai clipit de exemplu. În mod Portrait decuparea este destul de precisă, dar se mai confruntă cu probleme la firele de păr.  

Zi

Vremea din ultima săptămână a fost tare nehotărâtă și astfel am ajuns să testez camera lui Galaxy A56 în condiții mai aprige, pe vânt puternic, nori și nuanțe gri. Ce aș puncta față de predecesor este că nu mai avem suprasaturare, camera livrând culori naturale și aici este meritul procesării, AI-ului, pentru că avem fix același hardware de camere în spate. Galbenul tufelor din parcare arată savuros, avem și closeup-uri reușite, iar pe ultrawide simt că HDR-ul își mai pierde din potență.

Și gardul colorat este redat natural, iar în parc vedem tot soiul de culori, de la verdele gazonului, la copaci și pomi înfloriți în roz. Lacul din parcul Drumul Taberei a fost alimentat cu apă și avem astfel și reflexii arătoase. Camera scoate fotografii de calitate, dar nu pot să zic că avem upgrade major față de predecesor. Samsung mizează pe AI și ezită să facă upgrade-uri de hardware pentru camere..

Macro

Povestea fotografiilor macro este destul de simplă și ideea este că avem rezultate mai bune decât ce livrează camerele de 2 mpx, aici fiind o unitate de 5 mpx, dar clar nu se ridică la nivelul unei camere telephoto cu capabilități macro și nici măcar la nivelul de ultra-wide cu AF macro. Rezoluția este mică, avem pierderi de detalii și mult sharpness, fiind nevoie de mai multe încercări pentru a obține cadre bunicele.

 

Cât despre bokeh/portrait, nici aici nu sunt vești prea bune pentru că avem o cameră ce dă multe rateuri și nu mă așteptam, în unele privințe fiind chiar sub A55. Chiar dacă în ziua testelor a fost vânt, am avut și elemente care nu se clătinau în bătaia valurilor de vânt, iar pentru consistență am refăcut unele cadre într-o altă zi.

 

Mă refer aici în special la fotografiile cu acel felinar care deloc nu au ieșit corect, cu blur aplicat și la interior, sau complet pe dinafară. Decuparea nu este precisă nici la barza metalică din parc, iar dacă ai obiecte mai mari în mod Portrait precum motociclete, zona de jos va fi de asemenea în focus, cu blur aplicat în zona superioară, fără o decupare ideală. 

Camera ezită mult la Portrait și ai nevoie de multe, multe încercări. 

Zoom

Cum camera din spate nu aduce upgrade-uri hardware, asta înseamnă că nici cameră telephoto nu avem pe listă, fiind clasicul setup wide-ultra-wide-macro. Avem zoom 2x de calitate și nu aș îndrăzni să trec prea mult peste acest prag pentru că fotografiile vor scădea serios în calitate și detalii. Textele de la distanță rămân vizibile dar nu sunt fotografii pe care să le folosești în online. Simt că se putea mai bine..

Noapte

Pe timp de noapte calitatea a rămas la fel ca la predecesorul Galaxy A55, iar Night Mode-ul își simte făcută prezența constant, chiar și când nu selectezi Night Mode din zona More. Îmi plac culorile redate, texturile, la zoom încă o dată m-aș limita la 2x, iar povestea halourilor luminoase este cu du-te vino, pentru că uneori avem ditamai extinderile cu tente mov, iar în alt scenariu se cumințesc brusc. Selfie-urile au nevoie de lumină serioasă pentru a livra calitate și greu să reușești ceva arătos din mers. 

Video

Camera lui Samsung Galaxy A56 filmează maxim 4K și 30fps, iar acum vorbim fix despre partea video, începând cu filmările selfie, unde chiar și pe vânt văd rezultate arătoase. Stabilizarea este bunicică la mers mai alert, iar pentru a avea varietate, am refăcut testul de filmare selfie și într-o altă zi pe soare, unde lucrurile arată și mai bine, în bătaia razelor de soare, cu un chip mai luminat și expresiv. Bun pentru vlogging.

La plimbare, stabilizarea 4K arată bine, cu excepția unui țopăit la fiecare pas făcut și nu aș zice că la Super Steady e o diferență prea mare. Urcăm și treptele micului pod din parc, iar în 4K sunt mulțumit de ce ne livrează camera de față în materie de stabilizare. 

Am filmat și gardul colorat iar la fel ca la poze și la video livrează culori naturale. Focalizarea este rapidă și precisă, iar panoramarea arată excelent, fără stutter și lag. Zoom-ul merge până la 10x și e rezonabil până la 2-3x, cu o trecere ce se simte printr-un tremurat al clipului.

Noaptea nu prea ai ce face cu filmările selfie, poate doar de pe loc și într-o zonă mai luminată. Ne întoarcem atenția către camera din spate iar printre blocuri sunt reflexii de la lentile, iar stabilizarea are efect de jeleu. Și panoramarea suferă pe timp de noapte, cu un stutter ocazional, aceleași reflexii și halouri care uneori își dau în petec. Avem și zoom, pentru utilizări ocazionale. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×