Nu cred că greșesc atunci când spun faptul că peisajul smartphone mid-range din primul trimestru al anului 2022 este complet, astfel că dacă te afli în căutarea unui telefon din acest segment și plănuiești o achiziție în următoarele săptămâni, ai destule opțiuni interesante la dispoziție. Fix cu acest gând în minte m-am decis să pun la o comparație a specificațiilor cele mai interesante telefoane mid-range ale momentului și anume Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, realme 9 Pro+, respectiv OnePlus Nord CE 2 5G. Ar fi fost interesant și Xiaomi 12X pe această listă ținând cont de dotările pe care le livrează, dar cum telefonul încă nu a sosit global și nu se poate achiziționa pe cale oficială, a trebuit să rămână pe dinafară.
Aș începe prin a vă spune că în ultimii ani telefoanele mid-range au evoluat semnificativ, asta pentru că an după an producătorii au venit cu upgrade-uri și caracteristici în acest segment, elemente pe care le vedeam doar pe flagship-uri în trecut. Avem camere foto cu OIS acum, difuzoare stereo, panouri de calitate cu refresh rate mare și ne bucurăm de încărcare super rapidă și fără a cheltui 3-4000 de lei.
Așa cum spuneam și mai sus, avem 3 candidați supuși la un duel de specificații, iar pentru a vă fi mai ușor, mai jos am integrat tabelul cu dotările livrate de trio. Ce punctez din start este faptul că la display-uri nu există chiar atât de multe diferențe, toate având panouri Super AMOLED/AMOLED și refresh rate mare. Dintre cele 3, Redmi Note 11 Pro 5G iese învingător prin rata de refresh de 120Hz. Celelalte două au 90Hz și diagonale mai mici, iar pentru consum multimedia telefonul Xiaomi este opțiunea numărul 1.Mai departe ne uităm la procesor, unde aș zice că situația este echilibrată, toate modelele de aici având cipset-uri octa-core dezvoltate pe seama procesului de 6nm.
Toate au și modem 5G, iar pe Redmi avem un Snapdragon 695, pe realme un Dimensity 920, respectiv Dimensity 900 pe Nord CE 2 5G. Tentația ar fi alegerea unui telefon cu Qualcomm, dar MediaTek ne-a demonstrat că performanța livrată de procesoarele sale este reală. Nord CE 2 5G este chiar acum la teste pe Mobilissimo și vă pot spune că procesorul său este unul puternic și nici nu se încinge. Aici alegerea depinde mai mult de preferințe și ar mai trebui să vă uitați la eficiența energetică livrată și la soluția grafică, dacă puneți accentul și pe gaming. Telefoanele de aici vin cu 6 sau 8 GB RAM și 64, 128 sau chiar și 256 GB stocare flash, pe toate de tip UFS 2.2. Redmi Note 11 Pro 5G și Nord CE 2 5G au avantajul slotului microSD.
După ecran, procesor, configurații, oricine se uită și la cameră atunci când cumpără un smartphone, fie el și unul mid-range, pentru că o cameră bună la purtător este neprețuită în vacanțe. Cele 3 telefoane se laudă cu setup-uri foto triple în spate, toate având camere macro de 2 mpx și camere ultra-wide de 8 mpx. Diferența se face așadar la camera principală, iar Redmi-ul atrage atenția prin camera de 108 mpx wide pusă la bătaie. Nord CE 2 5G păstrează camera de 64 mpx de la predecesor, iar realme 9 Pro+ surprinde printr-o cameră principală de 50 mpx cu stabilizare optică. Ce reușește să surprindă această cameră v-am dezvăluit în recenzie aici. OIS-ul este foarte important la nivelul unei camere și tentația e mare ca din punct de vedere al camerei să fie ales acest realme.
(Comparația poate fi văzută și aici)
Avem și acustică de calitate, cu difuzoare stereo pe realme 9 Pro+ și Redmi Note 11 PRO 5G, asta în timp ce mai tăcut în fundal este OnePlus Nord CE 2 5G. Pentru securitate ne bazăm pe un scanner de amprente lateral pe modelul Redmi, o abordare care poate fi mai la îndemână, iar pe celelalte două se oferă cititoare optice de amprente integrate sub display. La conectivitate toate au 5G, porturi USB-C, ba chiar și jack-uri audio 3.5mm, iar pe Nord CE 2 și realme 9 Pro+ apare avantajul conexiunii WiFi 6. Totuși, e tentant și emițătorul infraroșu regăsit pe Redmi Note 11 Pro 5G care vă permite controlul televizorului și a altor electronice de prin casă.
În final ne uităm și la baterie, unde așa cum spuneam și mai sus, telefoanele mid-range au adus upgrade-uri notabile la capitolul încărcare rapidă. Aici avem tehnologii de alimentare la 60W (realme 9 Pro+, 4500 mAh), 65W (Nord CE 2 5G, 4500 mAh), respectiv 67W (Redmi Note 11 Pro 5G, 5000 mAh). Telefonul Xiaomi are bateria cea mai mare din tripletă, dar și încărcarea ceva mai rapidă. Aici balanța este cam echilibrată dacă ne uităm și la diagonale, dar în mare și 60W sună spectaculos pentru o încărcare de mid-range.
După ce ai luat în calcul toate aceste aspecte trebuie să te uiți și la buget, asta după ce ți-ai setat țintele. Vrei display pentru consum multimedia și o baterie mare? Sau poate un telefon cu rezultate deosebite foto și OIS? Aici ai 3 candidați numai buni de pus pe lista finală din care să faci alegerea cea mare. Te-ai decis?
Prețuri: