realme 9 PRO+: Camera ne arată că 50 MP e noul 108 MP sau chiar mai bine de atât!

2.163 ori
<b>realme 9 PRO+: Camera ne arată că 50 MP e noul 108 MP sau chiar mai bine de atât!</b>realme 9 PRO+ pare a păstra camera frontală de 16 MP a lui Realme 8 Pro, dar cu deschidere mai bună, F/2.4 faţă de F/2.5. Filmează în Full HD la 30 FPS. Trecând la camera din spate vedem deja clasică migraţie spre senzorii mai răsăriţi de 50 de MP

realme 9 PRO+ pare a păstra camera frontală de 16 MP a lui Realme 8 Pro, dar cu deschidere mai bună, F/2.4 faţă de F/2.5. Filmează în Full HD la 30 FPS. Trecând la camera din spate vedem deja clasică migraţie spre senzorii mai răsăriţi de 50 de megapixeli, deseori mai impresionanţi decât cei de 108 MP de generaţie 1 şi chiar 2. Aici vedeta este un senzor de 50 de megapixeli, un Sony IMX766 cu stabilizare optică. 

Video-review realme 9 Pro+, secțiunea Cameră

Vine cu deschidere F/1.8 şi PDAF. Acest senzor foto se găseşte şi pe realme GT2, pe Huawei Nova 9 şi OnePlus 9RT, dar şi pe Vivo X70 Pro. Numai telefoane unul şi unul. Apare şi o cameră secundară de 8 MP, una ultrawide cu deschidere F/2.2 şi unghi de 119 grade plus una de 2 MP Macro cu deschidere F/2.4, care captura la 4 cm. Are şi bliţ LED şi filmare 4K la 30 FPS. Există şi filmare Slow Motion la 960 FPS.

realme a implementat aici funcţia Street Photography Mode 2.0, cu moduri/filtre speciale ca Pop 90s, Rush Hour şi Light Painting. Primim şi funcţionalitate AI Scene Enhancement, funcţie TIme Lapse, Starry Mode pentru captura nocturnă a boltei cereşti cu expunere mare, dar şi scanner de text şi un mod Expert, care e de fapt modul Pro. Există şi modul Movie pentru filmări, Dual View Video şi Tilt Shift. Dacă sapi destul printre filtre în zona Portrait o să găseşti şi Bokeh Flare apropo.

Încheiem cu modul Night, cu variaţiunile AI şi Pro. Şi acum să vedem cum stăm cu galeria foto.

Încep prin a vă spune că am prins o zi de veritabilă primăvara, foarte însorită şi am făcut pozele în Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti. Am prins foarte multă lumină şi am remarcat faptul că avem o cameră ultrawide care nu schimbă prea mult culorile faţă de camera principală. Zoom-ul e OK doar la 2X, apoi apare zgomotul. Camera e ambiţioasă, cea principală, având zero probleme cu artefacte, reflexii, culori chiar şi cu soarele în faţă. Şi asta se aplică şi la camera ultrawide, culmea.

realme 9 Pro+

Verdele coniferelor e puţin mai deschis şi expus decât aş vrea să văd, dar nu cu foarte mult o gradaţie sau două. Am remarcat şi că dacă dezactivez HDR cadrele sunt mai puţin luminoase, dar cu e activat văd mai clar contururile statuilor şi obiectelor şi cerul este mai corect redat coloristic. Bokeh-ul e aplicat corect la acea statuie cu frunze în mână, fără a avea vreo ezitare cu privire la crengile din spate.

Selfie-urile sunt luminoase, bine focalizate, detaliate, dar pe obrazul unde pică lumina tenul e prea alb. Îmi place textura pielii şi hainelor, expresivitatea ochilor şi în sfârşit văd un Bokeh care nu taie din urechi. La pozele cu frigiderul cu Coca Cola am remarcat şi că această cameră ultrawide are detalii mai slabe la copacii din depărtare şi o nuanţă mai cuminte de roşu la umbrelă cu Cola decât camera principală, care o dă spre roz uneori. 

realme 9 Pro+

A fost o instanţă izolată, roşul jucăriei în formă de autobuz londonez fiind corect redat. Cu ceva chin am încropit şi un Macro al acelui far de jucărie şi şurub, care a ieşit foarte bine focalizat, dar modest în detalii la doar 2 megapixeli. Dacă e o nuanţă care mi se pare că iese în special bine aici, ar fi galbenul, poate şi albastrul. Vreau să laud acel closeup cu lacătul Trois Circle, care ne arată din nou că nu avem nevoie de camere Macro câtă vreme cea principală face treabă bună. Vine apoi şi un Macro bine realizat să încerce să ne arate că nu e chiar aşa.

Am apreciat mult şi distribuirea luminii şi umbrelor aici. Vezi acele jucării cu maşina roşie şi cangurii şi diferenţele între a le poza din spate şi din faţă. Fără discrepanţe mari de nuanţe, dar cu o lumină picând perfect. M-am jucat şi cu filtrele din modul Street la acel foişor, care sunt puţin cam înţese pentru mine, dar artistice şi au pus în valoare mai degrabă acoperişul construcţiei. 

realme 9 Pro

Le-am folosit şi la capturi de peisaj cu parcul, care ar strânge like-uri multe pe Insta. Ca ultima menţiune cu privire la selfie-uri, le simt sub cele realizate cu un Galaxy A, prin prisma faptului că detaliile nu mreg pan ăla nivel de pori. O cameră satisfăcătoare per total şi aş zice că suntem la nivel de Huawei Nova 9, peste Motorola Edge 20 poate şi că un soi de Redmi Note 10 Pro cu o expunere un pic mai corectă. 

Noaptea avem în sfârşit loc nou de joacă: Parcul Carol! În condiții low low light telefonul s-a descurcat decent, nici acolo nu am văzut fotografii eşuate, poate doar 1 sau 2 selfie-uri mişcate. Pe de altă parte nu există o compensare sau calibrare a culorilor din AI aici, toate au o tentă galbenă. Halourile în schimb nu sunt mari, dar asta puteam deja deduce din fotografiile de zi, unde nu a existat un foarte mare strălucire în jurul soarelui. Am putut observa şi câteva stele în fotografii, ceea ce e wow pentru un telefon. Secretul e în timpul cât laşi shutterul deschis şi cât îţi tremură mâinile.

Night Mode provoacă uneori poze mai ceţoase, iar captura ultrawide le face mai zgomotoase şi cu halouri mari, plus uşor albaştrii. E drept că acelaşi Night Mode a scos la lumină o poză cu o biserică, care altminteri nu era poză de partajat în social media. Ecranul cu funcţia bliţ produce selfie-uri unde îi place luciul tenului. Fără parcă nu ar rost să faci selfie.

Night Mode a scos în evidenţă şi detaliile mausoleului din Parcul Carol şi a evidenţiat crengile copacilor, fără a lăsa coroana lor ca o masă amorfă. Până şi zoom-ul de 2-3X a arătat bine la acele steaguri şi stelele au fost excelent capturate pe bolta cerească, cu un pic de Starry Mode.

Nu e rău deloc, o captură nocturnă memorabilă aici, aş zice peste toată seria Motorola Edge 20, cu tot cu Pro. 

În ce priveşte captura video, încep cu faptul că la captura video 4K stabilizarea nu e prea bună. Microfoanele se cam poticnesc când e vânt puternic, am remarcat şi expunerea e la fel de sus ca la poze. Claritatea e OK totuşi. Primul test de stabilizare, la coborârea scărilor nu a impresionat şi am văzut ceva flicker şi pierdere de claritate. Pe teren plat s-a descurcat un pic mai bine.

Am încercat şi filmarea duală, simultan cu camera principală şi cea selfie, iar chipul meu a fost bine focalizat, în vreme ce cameră din spate a expus prea mult vegetaţia.

Captură 4K cu autobuzul londonez de jucărie este reuşită, dar aici îşi arata zoom-ul limitările. Stabilizarea la panoramare e modestă, dar culorile sunt vii şi în limite realiste. Şi cantitatea de lumină e mai bine ţinută sub control decât la filmarea Full HD. Detalii ca la orice high midrange care se respectă.

Am făcut şi o filmare Full HD în acelaşi loc şi e mult mai albicioasă şi lipsită de detalii, dar mai bine stabilizată.  E clasică alegere: 4K mai slab stabilizat cu detalii bune sau Full HD mai "soft" şi mai bine stabilizat?

Filmarea selfie e clară, OK focalizată, mă refer la cea AI Highlight Video, ochii sunt expresiiv, dar tenul parcă e prea alb. Aminteşte puţin de Galaxy A-uri, cu un fundal şi el dominat de lumină. 

Sunt foarte încântat şi de filmarea 4K din spatele jucăriilor, cu maşina roşie şi canguri, aici detaliil sunt atât de multe şi ample că ai zice că e un flagship. Mi-a dat senzaţia că filmează mai bine decât un Motorola sau OnePlus de sub 2000 de lei, mai aproape de un Galaxy A52 să zicem. 

Al doilea test de stabilizare la coborât de scări e un pic mai reuşit, chiar dacă se simte fiecare pas pe care îl fac. Nu văd flicker, ghosting, defocalizare, dar captura nu e ceva cu care te poţi lăuda când paşii nu sunt amortizaţi. 

Testul de focalizare e trecut cu brio, cu un focus foarte de aproape pe ghinda metalică şi apoi la depărtare pe un peisaj lacustru. Dacă n-ar fi neajunsuri la zoom şi expunerea vegetaţiei, uneori stabilizare 4K, ar fi o cameră etalon pe zona midrange la filmare. 

Noaptea filmările sunt destul de zgomotoase şi sursele de lumină tind să fie amplificate, încât nu poţi citi clar ce scrie pe o firmă luminoasă. Zoom-ul nu face nici el faţă şi sunetul se aude cu ecou.

Văd şi ceva reflexii şi 4K-ul tremură serios. Apare şi o ceaţă care în realitate nu era prezentă în acea seară. Nici stabilizarea nu e cine ştie ce, la traversarea spre liceul Şincai şi am crezut că AI Highlight Video ne va ajuta, dar nu a reuşit mare lucru. 

Rămânem cu o cameră a cărei vedetă e camera principală, la closeup şi culori, care filmează detaliat în 4K, face Bokeh-uri reuşite şi selfie-uri expresive. Şi Night Mode te poate surprinde cu stelele prinse pe cer.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×