Simt că HMD ar fi trebuit să promoveze mai mult Nokia X30 5G şi să facă mai mult tam-tam pe tema faptului care are fix acelaşi senzor foto principal ca şi Samsung Galaxy S22. Până acolo vorbim totuşi de restul setup-ului optic. Începem cu camera selfie de 16 megapixeli, cu senzor Omnivision OV16A1 şi lentila decupată în ecran. Are pixeli de 1 micron şi vine fără focalizare automată, doar fixă.
Video-review Nokia X30 5G, secțiunea Cameră
În spate găsim o cameră duală cu un modul arătos, al cărei vedetă este senzorul Samsung GN5 de 50 de megapixeli, acelaşi de pe Galaxy S22. Are deschidere F/1.9 aici, acolo unde pe S22 avea F/1.8 şi vine şi cu stabilizare optică şi PDAF. I se alătură o cameră ultrawide de 13 megapixeli, cu senzor OmniVision OV13B1, cu unghi de 123 de grade şi deschidere F/2.4. Nu are focalizare automată, deci nu ştie Macro.
Interfaţa camerei abundă de opţiuni, unele pe care nu le vedem chiar peste tot. Pentru început avem modul Cinema de filmare la 24 FPS, cu aspect 21:9, dar şi Steady Video (sau chiar Ultra Steady) pentru o stabilizare mai bună, plus funcţie care anulează efectul nociv al vântului asupra microfoanelor. Filmarea e limitată la maxim Full HD la 60 FPS, din cauza procesorului folosit.
Avem parte şi de HDR, AI, Portrait, capturi la rezoluţie maximă de 50 MP, Portrait şi Night. Night mă surprinde prin câteva sub setari, că Auto, Tripod şi Dark Vision. Timelapse e şi el aici, dar şi un mod PRO, cu captura RAW, reglaje de ISO, balans de alb, focalizare, shutter, expunere. Există şi Slow Mo, dar şi un mod numit SpeedWarp, care e un fel de Hyperlapse, ce poate fi accelerat sau încetinit după pofta inimii în zonele dorite.
În cele din urmă bifam şi Panorama şi captura duală, simultan cu camera principală şi frontală.
Să vorbim acum şi despre galeria foto realizată cu acest telefon. Era o zi de soare cu dinţi, în care am dedicat mai mult timp celuilalt parc din zona Titan, nu IOR, ci cel cunoscut colocvial drept Titanel. Fotografiile au ieşit destul de sharp, crisp, cum vreţi să le spuneţi. Îmi plac culorile văzute la acea biserică, chit că sunt mai degrabă reci. Fotografia ultrawide e ceva mai "moale" la detalii în aceeaşi situaţie.
Am făcut şi câteva prim planuri cu flori grav lovite de frig, iar textura petalelor încreţite atrage privirea. În special fotografia cu margareta galbenă cu centru roşu e impresionantă, că detalii. Sunt şi câteva cadre cu focalizare ratată totuşi. Camera principală ştie să redea foarte bine cum pică lumină, cu toate umbrele şi luminile corecte, iar cerul arată mulţumitor din punct de vedere coloristic.
Observ şi că pozele ultrawide nu deformează prea mult lateralul cadrelor şi nici nu modifica culorile prea mult (deşi uneori parcă sunt mai aprinse decât cele ale camerei principale). Nu sunt impresionat de zoom, nici măcar la nivel inferior şi aici aveţi mostrele cu biserica drept dovadă.
O primă surpriză plăcută au adus-o selfie-urile. Sunt fotografii foarte palpabile, simţi textura pielii prin ele. Se vede fiecare cută facială, ochii sunt expresivi, se văd şi porii. Bokeh e corect aplicat şi se vede fiecare fir din barbă. E una dintre marile surprize plăcute la midrange din ultimul an.
Îmi place cum arată nuanţele de albastru şi roşu surprinse aici, deşi uşor inconstante în dreptul roșului mai degrabă. Poate cele mai bune poze sunt cu acel glob uriaş de Crăciun din parc, unde se vede fiecare firişor de beteală clar redat. Şi Bokeh cu camera principală e de calitate, decupând în mod solid bustul lui Nicolae Grigorescu.
Urmează şi un alt test de zoom pe o lampă interesantă şi deja văd zgomot şi la 2-3X, deci clar nu e flatant. Avem şi cadre cu jucării viu colorate în plin soare, iar aici scoatem cadre demne de un Motorola Edge 30, Galaxy A53 şi altele asemenea. Poate şi Nothing Phone (1) şi OnePlus Nord 2T. Prim planurile cu acele faruri de jucărie m-au impresionat plăcut, ca şi ghidoanele de motociclete de jucărie. La focalizare de aproape acest telefon se descurcă foarte bine. Pot ierta chiar şi puţinele rateuri.
Nu e chiar Galaxy S22, dar e pe la un 80% din potenţialul camerei sale principale. În cele mai bune momente e că OnePlus Nord 2T, în cele mai rele e un soi de realme 9 Pro+ să zicem.
Noaptea ne mutăm ca de obicei la Timişoara şi găsim "flame" mov în fotografiile de la terasele cu bănăţeni şi turişti îngheţaţi. Night Mode mai rezolvă din probleme, dar flare-urile mov persistă chiar şi acolo. Captura ultrawide e foarte noisy, are mulţi "purici" şi amplifica şi deformează stâlpii de iluminat stradal. Sincer să fiu, fără Night Mode nu prea merită să faci poze cu acest telefon.
Sunt şi câteva cadre reuşite, preucm cel cu ghirlandele de Crăciun şi trecătorul grăbit printre ele, cu steagurile flancându-l. Clasica fotografie de la Catena a ieşit bine, chiar dacă LED-urile nu sunt aşa vizibile ca la alte telefoane. Dacă e un lucru pe care îl face bine Nokia X30, e să captureze lumina din belşug, chiar şi cu riscul de a crea efecte ciudate sau aberaţii optice. Ultimele poze din galerie, deşi clare şi satisfăcătoare la detalii alunecă pe alocuri într-un galben muştar, care nu prea îmi place.
Cred că am văzut telefoane midrange care fac o treabă mai bună noaptea.
Să vorbim acum despre captura video. Suntem limitaţi la Full HD, la 60 FPS şi culorile le găsesc... mute, în prima captură, panoramarea de la biserică. Nu mă impresionează nici detaliile şi luminozitatea nu e chiar generoasă. Zoom-ul e destul de lin, dar se vede rapid noise-ul de pe faţada bisericii. Urmează o serie de teste de stabilizare, iar primul e fără mod Steady.
Fiecare mişcare a mâinii şi picioarelor mele se resimte imediat pe captură, deci nu e OK. Imaginea tremură serios. Al doilea test e cu mod Steady şi deja se simte o îmbunătăţire. Asta nu împiedica imaginea din a "vibra" puţin. Vine şi versiunea trei, mod Ultra Stabil, unde dispare vibraţia, dar scade calitatea imaginii, de zici că lucrăm cu 720p.
Văd şi că la panoramările clasice camera încearcă să compenseze din plin cu un efect de "tangaj", de lentilă pe lichid la fiecare mişcare. Culorile sunt iar... şterse. Roşul e rozaliu. Am rămas surprins să văd că avem opţiuni special pentru captura selfie. Prima filmare selfie e OK, poate puţin cam albă în zona tenului, dar mi place focalizarea şi expresivitatea.
Filmarea selfie cu Steady e mult mai "soft" la detalii, chiar dacă sunt mai bine ţinut în centru. Filmarea Dual Video e culmea cea mai pricepută în a îmi reda expresile faciale, poate mai bine decât testele selfie dedicate. Foarte expresivi ochii şi detaliată geaca.
Acest Nokia a trecut cu brio testul de focalizare, alternând între acel stalp al jucăriei pentru copii şi fundal. Nu foarte rapid, e drept, dar precis. Avem şi nişte Hyperlapse-uri bune la casa omului, dar mă degrabă pretate pentru turism.
Am lăsat filmarea FHD la 60 FPS pentru stradă cu trafic intens şi sunt mulţumit de cum sunt redate maşinile în mişcare. Filmarea Cinematică pe de altă parte mi se pare arsă, supraexpusa, slab stabilizată. Jucăriile expuse la soare arată mai bine în panoramarea de lângă lac, dar tot nu aş urca la nivel de Motorola Edge 30, Nothing Phone. E la nivel de seria realme 9.
Despre captura video nocturnă nu e nevoie să zic mare lucru, cred că ghiciţi şi singuri. Lumini prea mari, mult zgomot, focalizare imprecisă, look fantomatic şi gri. Dacă e să laud ceva din toate aceste filmări, ei bine cred că microfonul străluceşte în a captura şi diferenţia vocile celor din jur, sunete ambientale şi a scăpa de vânt.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 Celaflă prețul
- 🛒 Vexioaflă prețul
- 🛒 IT Arenaaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul