În cadrul deplasării exotice din Marrakesh, Maroc cu ocazia lansării seriei de smartphone-uri Motorola Edge 50, am avut ocazia să petrec câteva minute în compania lui, Fabio Capocchi, Motorola General Manager EMEA. Nu este prima dată când îi luăm un interviu oficialului Motorola, ultima întâlnire fiind chiar în toamna anului trecut. Acum am aflat detalii despre alegerile făcute pentru seria Edge 50, planuri de viitor și cum este primit AI-ul în cadrul companiei.
1. Este Edge cea mai bine vândută serie de smartphone-uri din portofoliul Motorola?
"Strict din punct de vedere al numărului de unități vândute, atunci clar seria Moto G înregistrează cele mai multe vânzări. Dar dacă vorbim despre seria care înregistrează cele mai mari creșteri, atunci este Edge. Dacă mergem și mai departe și discutăm despre produsele cu cel mai mare market share din segmentul în care s-au lansat avem RAZR în zona de plibaile.
2. Pare că pe piață nu sunt atât de multe accesorii originale Motorola pe cât și-ar dori utilizatorii (folii protecție, huse), nici soluții 3rd party la fel de multe ca la alte branduri. Plănuiți să extindeți portofoliul de accesorii?
"Cred că ar trebui să ne întoarcem puțin în trecut, atunci când am fost preluați de Lenovo, o fază care poate fi descrisă drept o "luptă pentru supraviețuire", moment în care am preferat să lăsăm accesoriile pe seama partenerilor 3rd party și să ne concentrăm pe business. Acum înregistrăm creșteri semnificative, iar cota de piață din România este fantastică. Venim cu noi și noi accesorii și nu mă refer doar la huse, ci și la ecosistem. Am lansat seria Moto Buds, primele căști dezvoltate intern iar în lunile următoare vor veni și mai multe astfel de produse."
3. De ce a decis Motorola să schimbe dotările lui Edge 50 Pro față de ce oferea predecesorul? Acela era un flagship, iar acum avem mai degrabă un high mid-range.
"Avem 5 variante Edge în portofoliul nostru, de la Neo și până la Ultra, iar motivul din spatele acestei alegeri este poziționarea noului model Ultra care aduce dotările de top, de la ecran și până la camera cu AI. Anul trecut am simțit că cel mai echilibrat model este Edge 40 Pro și credem că Pro reprezintă cel mai bun echilibru din zona high-end. Am ales Snapdragon 7 gen3 pentru eficiența livrată, fiind cea mai bună soluție pentru acest telefon, procesorul oferind cel mai bun compromis. Nu ne uităm la performanță de top, ci vrem să oferim soluția echilibrată."
4. De ce folosiți display-uri cu refresh rate mare (144Hz/165Hz) și nu mergeți pe ruta unui panou LTPO?
"Încă o dată ține de acel echilibru pe care dorim să îl oferim consumatorilor, credem că panoul 144Hz este incredibil de rapid, un display excelent, cu certificare Pantone ce afișează imagini super vibrante. Cred că per total, am găsit rețeta perfectă în materie de ecran și nu are de-a face cu prețul componentelor. Nu ne avântăm la orice tehnologie adoptată de către rivali, pentru că evoluția se întâmplă rapid iar dacă presupunem că azi LTPO este considerat cel mai bun tip de panou, peste 3 luni vine o tehnologie care o înlocuiește. Preferăm o rută mai sigură, din care clientul are de câștigat."
5. De ce nu avem slot microSD pe Motorola Edge 50 Pro? Rivalii încă oferă așa ceva în segment.
"Pe seama cercetărilor de piață realizate am venit cu diferite configurații la nivel global, în funcție de țara de comercializare, astfel încât să se bucure de stocare rapidă și suficientă pe noul smartphone Motorola achiziționat."
6. Ce tip de protecție de ecran s-a aplicat pe noile modele Edge? Plănuiți să creați propria soluție de protecție?
"Avem Corning Gorilla Glass Victus pe Motorola Edge 50 Ultra, iar primele unități Pro vor veni cu protecție AG Glass, urmând ca următoarele stocuri să facă trecerea la Gorilla Glass 5. Iar legat de a doua întrebare, momentan nu avem planuri pentru o protecție proprie și vom folosi soluțiile partenerului Corning."
7. Ce schimbări aduce noua interfață HelloUX de pe seria Edge 50?
"Per total avem un design UX complet schimbat, avem incluse mai multe elemente lifestyle și am dorit să facem totul mai user-friendly. Vorbim despre un facelift, iar atunci când te afli în homepage și ții apăsat pe ecran vei remarca și noua interfață de personalizare, cu opțiuni de teme, wallpaper-uri, inclusiv posibilitatea de a-ți crea imagini de fundal în ton cu ținuta purtată, folosind un AI generativ de imagini."
8. O întrebare puțin diferit. Am văzut că Bullit Group a dat faliment. Asta înseamnă că nu vom mai avea terminale robuste Motorola Defy pe viitor?
"În primul rând Motorola și Bullit sunt două companii diferite. Doar le-am oferit cunoștiințele noastre. În momentul de față nu avem ceva plănuit pe termen scurt în acest segment, dar aducem pe telefoanele obișnuite soluții precum certificare IP68, sau pe ultimul ThinkPhone avem certificare militară. Nu este complet rugged, dar ne asigurăm că portofoliul nostru B2B se apropie de ceea ce înseamnă telefon robust."
9. Credeți că AI-ul este un must have pe smartphone-urile actuale?
"Mai avem doar un minut rămas din interviu, dar am putea vorbi chiar și 10 ore despre AI. În primul rând care este viziunea noastră despre AI? În momentul de față cred că suntem în vârful iceberg-ului AI, pe care îl folosim pentru a îmbunătăți sistemul de camere. Cred cu certitudine faptul că AI-ul va schimba pe viitor modul în care folosim smartphone-ul, de la un sistem reactiv la unul predictiv care îți va livra tot ce ai nevoie în funcție de scenariul în care te afli.
Așadar, ca o concluzie, pot spune că Motorola este un brand care nu se avântă la tot ce e nou doar de dragul performanței sau pentru a cuceri publicul, preferând să meargă pe o rută sigură, a echilibrului în ceea ce privește pachetul de dotări oferit pe telefoanele comercializate. Un echilibru dintre materiale, design, specificații și cameră, astfel încă potențialul cumpărător să se bucure de tot ce-i mai bun, fără limitări. Motorola vrea să activeze mai mult în zona de ecosistem și începe prin lansarea primelor căști wireless dezvoltate in-house, iar pe viitor ne promite mai multe bunătăți.
Aduce și caracteristici de rezistență sporită pe terminalele sale chiar dacă nu plănuiește momentan noi modele robuste, iar legat de AI, acesta este văzut drept un atuu pentru Motorola, ceva care pe viitor va schimba modul în care ne folosim smartphone-urile. Lucruri interesante se anunță în portofoliul Motorola și acesta e doar începutul!