Tot ce am spus şi scris în recenzia lui Huawei P50 Pro la capitolul software de aplică şi la Huawei P50 Pocket. Telefonul are EMUI 12 la bord, identic la prima vedere cu HarmonyOS 2.0, dar bazat pe Android 11 şi nu 12. În China telefonul se vinde cu HarmonyOS 2.0, apropo.
VIdeo-review Huawei P50 Pocket, secțiunea OS & UI & UX & APPS
Acest terminal nu are Play Store şi servicii Google, dar îţi faci treaba cu Huawei Mobile Services şi AppGallery. Acesta din urmă include zeci de mii de aplicaţii internaţionale şi peste 2500 de aplicaţii româneşti. Avem la dispoziţie şi Petal Search, care e motor de căutare, resursa de ştiri şi shopping şi sursa de aplicaţii (APK-uri). Se pot face plăti cu NFC prin aplicaţia Curve (aşa cum am prezentat pe Huawei Nova 9), rezolva sarcini pentru birou cu aplicaţii Office, plăti facturi cu Pago. Puteţi comanda mâncare cu Bolt Food sau Jerry's Pizza. Aveţi şi Bolt pentru râde sharing, dar şi jocuri, teme şi aplicaţii de hărţi. Petal Maps a împlinit recent un an şi are România bine cartografiata şi detaliată.
Pentru securitate există cititorul de amprente lateral, care răspunde imediat la atingere şi e precis.
Experienţa lui EMUI e una minimalista, cu multă transparentă, spaţii mari între iconuri şi un look aerisit. Huawei a pus mare accent şi pe interconectarea telefonului cu căşti, boxe Huawei, laptop, tableta şi altele, prin zona Device+. Există şi acea funcţie de colaborare prin atingerea unui laptop Huawei MateBook (Mulţi Screen Colaboration), prin care porneşti mirroring al telefonului pe laptop, mai nou cu deschiderea de multiple ferestre şi transferuri drag and drop.
Gmail l-am folosit în aplicaţia Email, iar pentru navigare avem gesturi sau butoane navigaţionale. Eu prefer gesturile.
Galerie capturi de ecran Huawei P50 Pocket
Avem posibilitatea de a opta pentru teme diferite faţă de cea implicită cu care vine telefonul şi beneficiem de o varietate mare de fundaluri ce le putem aplica. Putem regla şi dimensiunea fontului, sau putem modifica şi look-ul pictogramelor. În cazul always on display putem personaliza atât acel ecran rotund din spate, cât şi cel principal, pliabil. Practic avem 2 secţiuni distincte în secţiunea de setări a display-ului.
Telefonul are şi o funcţie inedită care testează dacă te-ai dat cu destulă protecţie solară, folosind aplicaţia Mirror şi lampă fluorescentă de la bord. Ecranul circular extern îţi afişează apelurile, SMS-urile, calendarul, playerul muzical, dar şi o versiune minimalista de interfaţa a camerei pentru a face selfie-uri cu camera principală. Are chiar şi o funcţie de navigare GPS.
Nu uităm de acea bară de unelte laterală care poate fi trasă din margine, ajutând la multitasking. Pentru multitasking avem Recents, dar şi posibilitatea de a ţine o aplicaţie în mod fereastra pop pup.
Cel mai din stânga homescreen este foarte aglomerat şi include un feed de ştiri meteo, sugestii de aplicaţii, informaţii despre baterie, un shortcut pentru a lua notiţe şi screen on time-ul. Totul personalizabil evident. Huawei a spart zona dropdown în două: centrul de notificări şi Control Center, cu ale sale toggle-uri circulare.
Privind aplicaţiile, influenteritele vor avea toate aplicaţiile de socializare la dispoziţie pe care le-ar putea dori pe telefon, fie că e vorba de TikTok, Instagram sau bătrânul Facebook. Mai bifam şi Dark Mode, dar şi un homescreen dedicat în stânga plin de ştiri, scurtături, meteo, funcţie de luat notiţe şi altele de genul.
Ce lipseşte aici? Un Flex mode ca la rivali, care să permită utilizarea telefonului cu ecranele deschise la 90 de grade. Doar camera pare să aibă ceva de genul.
Disponibilitate
Prețuri actualizate