Huawei Mate 10 Lite a inaugurat pentru Huawei un trend care e tot mai popular în ultima vreme: integrarea a 4 camere, două în spate şi două în faţă. Dacă utilizarea a 2 senzori în spate nu e nimic nou pentru chinezi, două camere frontale cumva nu au fost prioritare până acum.
În cazul lui Mate 10 Lite primim un senzor de 16 MP care operează împreună cu unul de 2 MP în spate, în vreme ce în față avem senzori de 13 MP + 2 MP. Cel principal din spate are deschiderea F/2.2, iar cel din fata F/2.0. Acele camere extra se ocupă de adâncimea imaginii şi ajuta la crearea efectului Bokeh. Trebuie spus că avem blitz LED atât în spate, cât şi în faţă.
Interfaţa camerei e cum am lăsat-o pe modelele P9 Lite şi P10 Lite, iar Camera a pornit rapid. Sunt mulţumit şi de viteză de focalizare, pentru un telefon midrange cel puţin, dar şi de viteză de captură. Funcţiile oferite aici sunt Moving Picture (un fel de Live Photo), Portrait (Bokeh practic), Wide Aperture, Pro Photo, HDR, Night Shot, Panorama, Light Painting, TIme Lapse, Slow Mo, Filter, Effects, Watermark, Audio Note, Document Scan.
Avem şi captura RAW şi reglaje pentru saturare, contrast, luminozitate, opţiune Beauty şi balans de alb, expunere, focalizare, shutter, ISO şi metering. Trecem la galerie, unde am realizat fotografii ce nu arată rău la capitolul colorit şi nici la claritate nu se descurcă rău acest telefon. E drept că lucrurile sunt cam întunecate, dar asta păţeşti când faci poze iarna.
Era o zi înnorată de decembrie la urma urmei. Selfie-urile aplică opţiunea Beauty din belşug, aşa că vă recomand să o ţineţi dezactivată şi veţi fi mulţumiţi de rezultate. Îmi place textura hainelor surprinse de cameră selfie, dar şi textura pielii, până la nivel de pori. Mă duce cu gândul la faptul că Huawei a mai produs telefoane speciale pentru selfie, modelele Nova şi ştie bine ce face la acest capitol.
Revenind la camera principală, aici au scăpat şi câteva imagini mai spălăcite şi mai puţin impresionante. HDR-ul a îmbunătăţit contrastul, mai scoţând la lumina puţin cadrele întunecate de nori. Dacă vă grăbiţi să fotografiaţi riscaţi şi ceva blur, dar dacă focalizaţi că lumea o să obţineţi prim planuri excelente, numai bune de Facebook. Blurr-ul e puternic la Portrait, poate puţin exagerat chiar în capturile voastre Bokeh.
Wide Aperture e o funcţie drăguţă şi atât, deja familiară de la Huawei Honor 6 încoace, deci nu mai impresionează. E util că poţi refocaliza după ce ai făcut fotografia. Culorile pot să zic că m-au mulţumit, inclusiv roşu, verde, albastru, nici una nefiind calibrată aiurea. Culmea e că fotografiile landscape nu au avut detalii slabe, iar zoomul nu şi-a dat în petec prea des.
Panorama are o rezoluţie acceptabilă, de 9856 x 2304 pixeli şi cea mai bună dovadă că am realizat prim planuri bune e modul în care se văd picăturile de apă pe obiecte. Revenim puţin şi la captura Portrait Selfie, iar aici suntem departe de ce obţine Pixel 2 XL, ce e drept, dar măcar e scos în evidenţă chipul fotografiat ceva mai mult de blurr-ul din spate.
Per total aş zice că Mate 10 Lite propune o cameră undeva între P9 Lite şi P10 Lite, foarte aproape de P10 Lite, fiind la egalitate cu Xperia XA1 la culori. Parcă mi-a dat senzaţia că e peste Xiaomi Mi A1, în condiţii vitrege şi umede. Ce e cert e că bate orice telefon chinez de la branduri de categorie B cu camera duală.
În condiţii low light fotografiile suferă iar de "neclaritită" ca să zic aşa. Blitzul îşi face bine treaba, iluminând fundalul, cu toate că în prima poză cu blitz sesizez o nuanţă roşiatică. Ceva ceaţă şi gălbui mai apare prin imaginile nocturne, iar halourile sunt măricele, dar nu uriaşe pentru stâlpii de iluminare. Dacă ne apropiem puţin de ei şi focalizam ca lumea sunt OK şi halourile.
Bokeh-ul îşi pierde din farmec noaptea, iar detaliile şi claritatea sunt acceptabile (pentru un telefon midrange). Sunt şi câteva cadre în care am avut o nuanţă albastră neplăcută în partea de sus a imaginii. Performanţa nocturnă e similară cu a lui Huawei P10 Lite, dar şi P9 Lite (2017). Parcă e peste Sony Xperia XA1 Ultra şi zic asta uitându-mă peste fotografiile sale.
Se poate duela şi cu Motorola Moto G5S Plus de la el, că tot are şi el două camere în spate.
La captura video datele problemei stau în felul următor: MP4, Full HD, 30 FPS, 17 Mbps bitrate. Schimbarea de expunere se face subtil şi precis, dar detaliile pălesc rău de tot la distanţă. De abia mai vezi frunzele şi crengile mai mici ale copacilor de pe celălalt mal. Zoomul e subţire, dar culorile iarăşi primesc like de la noi. Imaginea cam tremura, deci stabilizare electronică oha, iar microfonul nu e chiar rău.
Fiind o zi cu nori am remarcat că parcă nu avem culori chiar aşa de vii şi mai curge nişte gri în pastelurile noastre, iar roşul devine roz uneori. Claritate OK, focalizare OK, expunere acceptabilă. Suntem mai mult în zona lui P9 Lite, decât P10 Lite dacă e să fiu sincer. Depăşim Honor 6 şi 7, asta e sigur, dar asta nu e mare compliment. Mai avem până la nivel de Xperia XA1, dar măcar nu avem aceleaşi probleme cu nuanţele de verde ca el.
Şi din nou terminăm la egalitate cu Motorola Moto G5S Plus şi sub ZenFone 3. La captura video nocturnă imaginile au fost cam tremurate, înceţoşate, dar fundalul sonor s-a auzit bine. Culorile au arătat rezonabil, dar grain-ul a fost proeminent. Halourile stradale sunt mari, object tracking-ul se face precis şi iluminarea nu a fost rea deloc. Apreciez că nu avem prea mult gălbui în filmările de după apus.
La zoom mai e de lucru, iar acea captură cu panning include şi o nuanţă neplăcută de albastru extra. E în linie cu P10 Lite şi P9 Lite, cu toate că sunt momente când lăsa impresia că poate puţin mai mult.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- Flanco.roaflă prețul
- QuickMobile.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- eMAG.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- Germanos.roaflă prețul
- Marketonline.roaflă prețul
- PCGarage.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul