Allview Soul X6 Xtreme: Cameră midrange OK, bună pentru creat amintiri pe timp de zi

873 ori
<b>Allview Soul X6 Xtreme: Cameră midrange OK, bună pentru creat amintiri pe timp de zi</b>Ştiu că o să sune ciudat, dar primul telefon cu camera pop up selfie pe care l-am văzut fizic a fost chiar Allview Soul X6 Xtreme. Asta pentru că Vivo NEX-urile n-au ajuns la noi în ţară, iar OnePlus 7 Pro a venit după. Şi Huawei abia a descoperit..

Ştiu că o să sune ciudat, dar primul telefon cu cameră pop up selfie pe care l-am văzut fizic a fost chiar Allview Soul X6 Xtreme. Asta pentru că Vivo NEX-urile n-au ajuns la noi în ţară, iar OnePlus 7 Pro a venit după. Şi Huawei abia a descoperit această idee, în vreme ce Nokia şi Motorola s-au ferit de ea. Pe X6 Xtreme îl vedeam în format prototip încă de la MWC 2019, iar terminalul oferă un pachet solid de camere în zona midrange.

Video-review Allview Soul X6 Xtreme, secțiunea camera

Dispune de o cameră selfie pop up de 8 megapixeli, motorizată şi care recent a primit o actualizare care îi permite să se retragă rapid dacă scăpaţi telefonul sau îl loviţi de ceva. Viteza de activare a mecanismului este medie aş spune şi Allview oferă garanţia a 50.000 de acţionari, plus un sistem electronic de protecţie. Cât despre camera principală, ea propune un senzor principal de 16 MP şi unul de 5 MP pentru Bokeh.

O veste bună e că senzorul de 16 MP e produs de Sony, iar obiectivul aferent are deschidere F/1.8. Primim şi focalizare automată şi un mod Super Foto în care facem poze de 90 de megapixeli. Plusează şi cu funcţii AI, HDR, Panorama şi alte funcţii clasice. Are până şi un Night Mode, care a primit teasere încă de când era zăpadă afară. Pentru Bokeh ne ajută camera secundară de 5 MP şi avem şi tehnologie Exmor RS, 5 lentile antireflex tratate UV şi bliţ dual LED.

Am ajuns şi la galeria foto, realizată pe o vreme foarte caldă, când vara abia începuse. Camera e destul de bună pentru zona midrange, dar sunt 2 aspecte de ţinut minte aici: contrastul şi culorile un mic mai pronunţate. Am remarcat asta în mod deosebit în condiţiile dificile, când avem în cadru şi umbră şi soare.

Allview Soul X6 Xtreme, mostră foto close up

Avem şi câteva cadre în care cerul a ieşit complet alb, dar măcar la culori se descurcă bine cameră, în special nuanţele de roşu, la acele jucării în parc. Şi claritatea şi focalizarea sunt OK, iar textura obiectelor la captura closeup e convingătoare. Şi selfie-urile au ieşit binişor, iar focalizarea a fost mai bună decât la Galaxy A50, iar ochii au arăt mai umani. Bokeh-ul selfie în schimb e slab şi îmi taie din păr, confundându-l cu coroanele copacilor. Nici blur-ul nu e foarte convingător.

Allview Soul X6 Xtreme, mostra foto Bokeh

E bizar că şi urechile mi-au fost tăiate din cauza căştilor. Bokeh-ul cu camera principală e ceva mai mic, dar nici el nu bate recorduri că profunzime a imaginii. Măcar se face bine delimitarea capului de jucărie Mickey Mouse. Avem apoi şi câteva capturi în care cerul e de un albastru nerealist, iar textura norilor nu prea convinge. Măcar nu supraexpune excesiv vegetaţia, cum am păţit la Huawei P30 Lite.

Selfie-urile din a doua parte a galeriei au ieşit ceva mai bine, inclusiv cele Bokeh, pentru că am prins mai multă lumină. Îmi place textura părului şi e atât de bună încât mi mi-am aminti că eram proaspăt tuns, având aplicat un soi de fixativ. Şi am dedus asta doar din textura părului din poză, coroborat cu ceva selfie-uri trimise la prieteni pe Whatsapp.

Allview Soul X6 Xtreme, mostră foto, reflexie apă

Iar revine cuvântul "textură" şi pentru modul în care arată apa pe malul Lacului IOR, deci numai de bine şi la peisaje. Am scos la lumină şi un food truck sau două la un eveniment Street Food lângă Park Lake folosind HDR-ul, iar arta urbană, skaterii şi graffiti-ul au arătat binişor. Am încheiat cu nişte jucării cu detalii excelente, luminozitate OK şi culori realiste.

Concluzia mea? E de lucru la Bokeh, selfie-urile sunt peste Galaxy A50, la bătaie cu Huawei P30 Lite, la umbra o să fiţi dezamăgiţi de capturi, dar în general claritatea şi culorile au fost OK. Am vorbit până acum despre capturile din Bucureşti, dar avem şi o altă galerie separată, realizată la Street Food Festival în Timişoara.

Avem cadre cu decoruri mexicane, sombrero, decoruri orientale, insecte pe flori colorate şi multe van-uri în toate nuanţele Pământului. Parcă şi cerul a arătat mai convingător de această dată şi suspectez că am primit o actualizare de software care să fi îmbunătăţit capturile, sau că ziua nu era chiar aşa infernal de caldă. Bilă albă pentru cadrul cu biciclistul. Cât despre zoom, e bunicel şi atât, iar până la 4X e acceptabil, dar după zgomotul e prea puternic.

Am ajuns şi la captura Low Light, acolo unde suntem în grafic pentru zona midrange. Nu urcăm la nivelul medaliatelor Motorola One Vision, Xiaomi Mi A3 sau Redmi Note 7, dar prindem un galben al luminilor stradale realist. Camera se descurcă şi cu sursele de lumină intense, precum firma luminoasă de la Farmacia Catena din Timişoara, dar am capturat mult mai puţină lumină decât rivalii, asta e clar.

Se vede asta în lateralul pozelor, când vrei să cauţi detaliile pietrei cubice. Nu am remarcat reflexii aiurea sau artefacte, deci un punct în plus aici. Chiar dacă sunt mulţumit în general de nuanţele acestor capturi, parcă au ieşit şi câteva cadre de un galben prea viu sau chiar roşiatice. S-ar bate totuşi cu un Samsung Galaxy A40 zic eu.  Avem si modul Night care ne mai ajuta puţin aici. 

Cât despre captura video, operăm în Full HD, MP4 şi 30 FPS, de fapt 29 FPS dacă e să fim minuţioşi. Avem şi bitrate de 17 Mbps, iar filmarea la umbra e cam grainy şi are un fundal supraexpus. Avem şi o filmare din mers, care ne arată că telefonul nu are o stabilizare grozavă, dar măcar nu avem o refocalizare excesivă şi nici un "flicker" neplăcut.

Filmarea selfie a surprins bine trăsăturile faciale, dar e un strat de alb aplicat fetei mele care nu îmi place. Persistă senzaţia de "lentilă murdară" şi e foarte uşor să acoperi unghiul camerei pop când filmezi selfie. Microfonul şi-a făcut bine treabă când am surprins acel DJ, dar aici avem o filmare surprinzător de întunecată, dintr-un motiv necunoscut.

Vestea bună e că putem panorama fără motion blur şi că zoom-ul ne-a adus mai aproape de acel DJ. Avem şi o filmare cam arsă cu un corb, unde zoom-ul nu mai e aşa bun, până am reuşit să redresăm captura cu o focalizare automată. Şi avem iarăşi subiecţi în mişcare, precum acei skateri care fac trick-uri într-un video separat, în care focalizarea şi claritatea au fost pe măsură aşteptărilor.

Clipul meu preferat este de departe cel cu corbul care face baie în apă şi apoi se usucă în iarbă. Când zic "preferat" mă refer dintre toate filmările din 2019, pentru că spune o poveste şi surprinde fiecare mişcare a corbului în detaliu, deşi trecem de la lumină la umbră şi viceversa.

La filmarea low light nu sunt multe de zis, iar cele 17 FPS vorbesc de la sine. Imaginea se mişca în frame-uri, dar cumva nu avem flicker totuşi. Claritatea ar fi OK dacă nu fi lipsa de stabilizare, iar zoom-ul e acceptabil. Captura e de asemenea cam întunecată şi nici nuanţele nu ne ajută. Nu e ca şi cum avem multe telefoane midrange care să filmeze bine noaptea totuşi. Măcar acest Allview nu are nuanţe roz sau portocalii la captură de gen că la Galaxy A50. Nu e totuşi o filmare pe care să o recomand, spre deosebire de captura foto care e OK.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×