5 trenduri pe care iPhone 14 Pro le-a pornit sau le-a făcut cool

6.936 ori
<b>5 trenduri pe care iPhone 14 Pro le-a pornit sau le-a făcut cool</b>La fix o lună de la debutul lui iPhone 14 Pro în magazine, s-a cam cimentat imaginea sa şi telefonul nu mai are nici un mister. Spiritele s-au mai calmat, bug-urile s-au patchuit şi a trecut isteria Dynamic Island. Am început să observăm

La fix o lună de la debutul lui iPhone 14 Pro în magazine, s-a cam cimentat imaginea sa şi telefonul nu mai are nici un mister. Spiritele s-au mai calmat, bug-urile s-au patchuit şi a trecut isteria Dynamic Island. Am început să observăm ici şi colo cum se schimbă industria smartphone, pornind fix de la acest produs, iPhone 14 Pro. Astfel am ales 5 trenduri asociate unor funcţii şi dotări ale telefonului, pe care acest model le-a pornit sau le-a făcut cool.

Dynamic Island

Am fost şocaţi şi nu prea când iPhone 14 Pro a scăpat de breton. Cu ce l-a înlocuit? Cu o pilulă care acaparează şi pixelii din jur şi devine un soi de ecran secundar, deasupra afişajului principal. Am mai spus-o şi o mai spun: văd acest mecanism mai util pentru multitasking: o apăsare pe pilulă şi hop!, eşti în aplicaţia cealaltă.

iPhone 14 PRO

E şi foarte utilă pentru navigarea ghidată turn by turn în acea pilulă de sus, în vreme ce foloseşti altă aplicaţie. Deja clonele acestei funcţii
apar sub formă de aplicaţii şi una dintre ele avea doar peste 1 milion de instalări încă de pe 30 septembrie. E vorba despre DynamicSpot. Cei care au văzut deja variantele timpurii de MIUI 14, EMUI 14, noul ColorOs, FunTouch, Magic UI afirmă că şi ele vor copia funcţia.

Always On Display cu Wallpaper Estompat

Am mai văzut Always On Display în fel şi chip implementat pe telefoane Android, chiar şi unele cu preţ redus, dar Apple s-a gândit să lase şi wallpaper-ul la vedere, într-o versiune estompată. Teoretic consumă mai multă energie, practic, dacă pui wallpaper negru vei economisi ceva energie. Poate fi personalizat cu poze, wallpaper-uri fonturi şi culori stilizate, dar şi widgeturi: 2 mari sau 4 mici.

AOD devine complet negru când ţii telefonul cu faţa în jos, când iPhone-ul e în poşetă sau ghiozdan, când modul Sleep Focus se activează sau cel Low Power. Iar după actualizările iOS 16.0.1 şi 16.0.2 parcă a început să consume mai puţină baterie.

Crash Detection

Ca să înţelegeţi, deşi Google avea detectarea accidentelor auto încă de la Pixel 3, abia în 2022 funcţia a devenit cool şi a intrat în mainstream. În cazul Apple este folosit un accelerometru avansat, combinat cu microfoane şi un algoritm antrenat cu sute de mii de accidente pentru a identifica o frână violentă sau o ciocnire violentă. Senzorii din iPhone-urile noi şi Apple Watch- urile noi vor detecta forţele G resimțite.

iPhone 14 Pro

Poate detecta forţe G până la 256 G-uri, având un accelerometru peste orice alt device de pe piața. Cea mai înaltă forţa G la care a fost supusă o fiinţă umană a fost cea de 214 G resimţită de şoferul Indycar (un soi de NASCAR) Kenny Brack, atunci când şi-a distrus maşina la 354 km/h. Accidentele grave auto se învârt pe la 100 G. Apple mai foloseşte şi GPS-ul, microfoanele care "aud" accidentul, barometrul care detectează schimbările de presiune asociate cu activarea airbag-urilor, ba chiar şi Bluetooth şi CarPlay, care confirmă că eşti în maşină.

Conexiune la Satelit

Huawei a furat startul, lansând un Mate 50 Pro cu conexiune la satelit, dar doar în China şi doar pentru mesaje SOS. Apple a conceput şi a implementat un sistem special de antene, prin care iPhone-urile se pot conecta la frecvenţe unice folosind componente custom. iPhone 14 Pro poate astfel rămâne conectat la reţea, chiar dacă nu are o antenă de telefonie în zonă. iPhone- ul îţi va pune o serie de întrebări pentru a stabili ce fel de nevoie de sateliţi ai. După ce ai completat toate răspunsurile şi le-ai înregistrat, telefonul va transmite un semnal, o alertă de urgenţă către serviciile de urgenţă.

iPhone 14 PRO

Se presupune că eşti într-o zonă izolată, rătăcit pe munte, în deşert, în pădure şi căutat de salvamont sau alte forţe de ordine. Funcţia Emergency SOS se va activa doar când eşti afară şi ai o linie directă vizuală spre cer. Durează 15 secunde ca mesajul să ajungă la echipele de salvare sau până la 1 minut, dacă aveţi copaci în cale. Funcţia nu e încă disponibilă în afara SUA, dar va sosi şi în Europa în următorii ani.

Fără SIM fizic

Apple dă trendul telefoanelor fără SIM fizic, lansând doar iPhone-uri cu eSIM în SUA. Sunt ferm convins că toate telefoanele vor deveni astfel în următorii 2-3 ani. Lipsa de SIM fizic înseamnă un loc în plus la interiorul telefonului, înseamnă că scăpăm de SIM tray, ceea ce permite o sigilare mai bună contra apei şi prafului, dar scăpăm şi de chinul de a căuta cheiţa pentru SIM sau agrafa, pierdutul de cartelă sau uzura cipului tot frecându-l cum o fac eu care tot schimb telefoanele pentru teste săptămânal.

Sunt şi avantaje de securitate: un eSIM nu poate fi furat fără a fura telefonul, un poate fi clonat aşa uşor. Cartelele SIM sunt deseori blocate într-o singură reţea, în vreme ce un eSIM poate fi activat şi dezactivat pe telefon, fără intervenţia unui operator. Un eSIM este practic un cip de SIM integrat deja pe placa de bază a telefonului. Un eSIM e de 3 ori mai mic decât un nano SIM şi consumă mai puţină energie. Problema e că eSIM-ul e asociat în general unui abonament, deci sare din schema PrePay-ul.

Concluzii

Că ne place sau nu Apple dă trendul şi iniţial părea că a luat o decizie proastă, când a introdus bretonul, a scos jack-ul audio, nu a avut slot microSD pe telefoane sau a decupat antenele în rama metalică a telefonului. Apoi toţi au copiat aceste abordări.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×