De când s-a lansat One UI cu doar câţiva ani în urmă, Samsung s-a reinventat. Ca o reptilă care îşi schimbă pielea, a lăsat în urmă tot ce e era în neregulă cu TouchWiz şi Samsung Experience şi a trecut la o abordare complet nouă. Întâi a fost minimalismul, modul în care One UI a vrut să ne înveţe să folosim telefonul cu o singură mână (content în treimea de sus a ecranului, cele două de jos pentru navigare), apoi actualizările au început să vină mai rapid, siguranţa şi privacy-ul să crească, navigarea să fie mai bună, interfaţa mai personalizabilă.
One UI 5.0 prezentare video:
Iată-ne în anul de graţie 2022, cu One UI 5.0, bazat pe Android 13 şi lansat oficial în varianta stabilă pe seria Galaxy S22 la final de lună octombrie. După câteva luni de beta testing şi feedback şi ajuns apoi pe o sumedenie de telefoane populare Samsung, de la Galaxy S21 şi S20 la pliabilele Z Flip şi Z Fold şi în ultima vreme şi pe Galaxy A53, A52 şi A51. Noi am pus mâna pe un Galaxy S22 Ultra, l-am folosit câteva zile şi am adunat într-un top 10 cele mai interesante şi utile funcţii din One UI 5.0. Înainte de toate vă zic că pachetul software ocupă cam 2.8 GB şi vine cu actualizarea de securitate pe Noiembrie 2022.
1. Personalizare la nivel de wallpaper, culori, lockscreen
Paleta de culori personalizabilă din Android 12 revine pe steroizi în Android 13. Acum avem 16 palete de culoare disponibile, preluând nuanţele de bază din wallpaper. Ele se vor aplica la nivel de iconuri, meniuri, aplicaţii de sistem. Fiecare va putea să îşi personalizeze telefonul încât să arate diferit, unic. Poţi alege să nu personalizezi şi iconurile dacă te deranjează (cum am făcut eu).
Apoi trecem la lockscreen şi aici principala noutate e că poţi pune un video ca wallpaper, direct printr-o opţiune din Gallery, care îţi oferă şi abilitatea de a decupa acel clip. În plus, poţi personaliza ceasul de pe lockscreen, analogic sau digital şi dacă notificările să fie afişate ca iconuri sau cu tot cu detalii. Poţi pune şi două scurtături jos în colţ şi mai mult de atât umbla la fonturi şi culori în zona widgetului ceasului.
Sunt 6 fonturi şi numeroase culori, iar ceasul este redimensionabil. Ceva ce nu v-am arătat în video e că puteţi crea şi un carusel de poze pentru wallpaper-ul de pe lockscreen, pozele schimbându-se periodic.
2. Widget-uri Stacked
A fost multă agitaţie când au apărut primele zvonuri că ni se pregătesc widgeturi Stacked. Ce înseamnă Stacked? Înseamnă că în loc să pui 5 widgeturi de aceeaşi mărime pe homescreen-uri, le poţi pune pe toate într-o fereastră mică, derulabile orizontal ca într-un carusel. Porneşti de la widgeturile clasice 2 pe 1 şi ajungi şi la cele mari. One UI 4.1 avea un soi de "rolodex" de widgeturi, până la 7, doar că acum ele sunt mai uşor de sortat.
Poţi edita Stack-urile, să le adaugi ulterior alte widgeturi sau să mai scoţi din ele. Aş aminti aici şi funcţionalitatea Smart Suggest, care învaţă din obiceiurile tale şi îţi sugerează widgeturi şi aplicaţii adecvate momentului.
3. Connected Devices
Acum nu mai trebuie să cauţi prin setări Bluetooth sau alte zone din Settings dispozitivele tale conectate la telefon. De la căşti la ceas, brăţara de fitness, chiar şi PC şi tabletă. totul e la Connected Devices. Ai auto Switch Buds, util pentru a comuta căştile conectate la PC şi la telefon simultan pe conexiunea la telefon dacă primeşti un apel.
De aici poţi seta apelarea şi mesageria pe alte terminale, dar şi Link to Windows, conectarea la un PC cu Windows. Pe el poţi prelua apeluri şi mesaje, poţi transfera fişiere cu drag and drop. Tot aici a fost pus şi DeX, care îţi permite să te conectezi via wireless la un monitor sau TV, transformând telefonul în înlocuitor de PC desktop, conectat la o tastatură sau mouse.
Există şi Android Auto aici, pentru conectarea la un automobil, dar şi Continue, unde începi să scrii ceva într-un document din Notes şi continui apoi pe o tabletă sau laptop Samsung fără probleme. SmartThings e aici, pentru a controla dispozitive smart home, maşini de spălat, becuri, camere de securitate, aspiratoare robot. Mai găsim şi Galaxy Wearable tot aici, pentru a controla şi seta ceasuri şi brăţări de fitness, dar şi căşti.
4. Extragerea textului din fotografii
În One UI 4.0 puteam extrage text din pozele din galerie, dar acum putem face asta direct din interfaţa camerei. Când este detectat un text apare un icon "T" pe ecran, îl apeşi, faci poza şi extragi textul. Ai şi opţiuni de copiere în clipboard, traducere şi partajare. Foarte, foarte util pentru elevi şi studenţi.
5. Informaţii detaliate despre modurile camerei
Atunci când intri în aplicaţia Cameră, acum o să vezi un mic "i" jos, pe care dacă apeşi începi să primeşti explicaţii. Unele persoane nu se pricep aşa bine la teoria fotografică şi mai ales în zona Pro au nevoie de ajutor să înţeleagă ce este ISO, balans de alb, expunere, shutter şi ce face fiecare cameră, telephoto, ultrawide şi cea wide. E o funcţie binevenită pentru neofiţi.
6. Partajare de fişiere cu Quick Share
O chestie genială, pe care chiar am folosit-o pentru muncă e Quick Share. Acum poţi partaja o poză foarte mare, care nu încape în Gmail, cum mi se întâmplă des sau un PDF mare urcându-l în cloud-ul Samsung. Această funcţie îţi oferă 5 GB pe zi şi fişierul e ţinut acolo 2 zile, apoi e şters. E urcat, tu primeşti linkul şi îl dai persoanei căreia vrei să îi trimiţi acel fişier.
Bonus: primeşti avertizări când urci buletine, carduri de credit, documente, că nu e o idee chiar bună să partajezi aşa ceva.
7. Security Dashboard nou
De fapt avem un întreg Hub care se ocupă cu buna funcţionare a telefonului. Se plângea lumea la One UI-uri trecut că unele funcţii sunt prea împrăştiate în setări. Acum toate sunt aici, la Security and Privacy Dashboard. Aici poţi scana sistemul căutând malware, folosind tehnologia celor de la Mcafee şi tot de aici setezi deblocarea facială sau cu cititor de amprente.
De aici te ocupi de conturile tale securizate, Find My Mobile, App Security, Update-uri, Privacy, cu tot cu permisiunile acordate aplicaţiilor. E vorba despre permisiunea de a îţi accesa GPS-ul, microfonul, camera de exemplu. Ai şi Samsung Pass pentru autentificare mai uşoară şi Secure Folder, pentru extra securizarea fişierelor de la muncă. Private Share e tot aici, plus un mecanism de stocare Blockchain.
8. Multitasking, split screen cu combo-uri la îndemână, Labs
One UI 4.0 ne-a adus split screen cu combinaţii de ferestre (sus + jos) salvate că perechi în bara laterală, panoul Edge. Acum le putem salva direct pe homescreen. Mai mult de atât, dacă intrăm în Labs, putem declanşa split screen cu swipe cu două degete în sus pe ecran, dar şi beneficia de funcţie Multi Window şi pentru aplicaţii third party.
Poţi trage din colţul dreapta sus al unei aplicaţii pentru a o face fereastră plutitoare la dimensiunile dorite, venind chiar peste două ferestre split screen. Aşa poţi vedea un meci la Cupa Mondială, în vreme ce scrii un mail şi alegi o poză de ataşat la mail. Tot în Labs poţi tăia bara status şi bara de jos folosită ca ghid pentru navigare, pentru un full screen... mai full.
9. Bixby Text Call
Ştiu, ştiu, e doar în Coreea de Sud, dar a trebuit să o încerc, nu? Fiţi atenţi aici! Google avea ceva similar pe Pixel, prin Call Screening şi Samsung ne propune propria alternativă. Practic, dacă eşti la şcoală la ore şi te sună cineva, nu mai deranjezi toată clasa, ci porţi tot apelul prin text. Ce scrii tu (poţi alege răspunsuri predefinite sau scrie text) devine audio pentru persoana care ascultă convorbirea. La anul apare şi în engleză şi cu puţin noroc apoi şi în romană.
10. Modes şi Routines
În zona Modes and Routines vei găsi modalităţi de a îţi automatiza nu doar funcţii de pe telefon, ci şi din întreaga casă. Modes se împarte în 5 scenarii diferite:
- Sleep
- Driving
- Exercise
- Relax
- Work
Fiecare se poate personaliza şi evident poţi adăuga şi alte moduri, în afară de cele presetate. E vorba aici despre customizarea stărilor telefonului, iar modurile se editează răspunzând la întrebări. La Driving poţi activa Do Not Disturb automat, umbla la luminozitate şi volum la un nivel automat. Trecând la Routines, aici lucrurile se complică, avem un soi de programare cu "If" şi "Then". Poţi adăuga dezactivarea notificărilor la sală, pornirea unui playlist când telefonul ştie că e ora de mers la yoga sau spinning.
Un Routine are un "trigger" faţă de un mod. Se poate activa într-un moment al zilei sau când eşti într-o zonă. Poţi avea şi Recommended Routines, care învăţa de la tine şi îţi face recomandări în anumite momente ale zilei. Poţi introduce şi SmartThings în ecuaţie şi seta un Routine în care porneşti cafetiera smart automat dimineaţa, boxa inteligentă cu un playlist şi maşina de spălat inteligenta după 10 minute. Sau poţi programa pornirea camerei de securitate pentru când pleci în vacanţă şi aparatul care îţi hrăneşte animalul de companie
Alte funcţii bonus:
- limbă separată pentru fiecare aplicaţie
- o interfaţă mai lizibilă: iconuri mai mari, text mai bine delimitată, notification shade mai prietenos cu ochii
- animaţii mai rapide
- pop-up-uri la îndemână pentru reply la mesaje sau răspuns la apel direct din notificări
- poţi lua notiţe în timpul apelurilor telefonice (apare în changelog-ul oficial, dar nu am găsit-o pe telefonul meu)
- dezactivează RAM Plus
- mod Mentenanţă, pentru acel moment când duci telefonul la service şi nu vrei să îţi umble băieţii de acolo în telefon
- Intelligent Wi-Fi, cu detalii despre semnal şi detalii tehnice despre routerele din zonă, reţea
Concluzii
One UI 5.0 a coagulat mai bine setările de interconectare şi pe cele de securitate şi Privacy, în două hub-uri dedicate. Routines şi Modes primesc propriul hub, iar personalizarea interfeţei a cunoscut şi ea o îmbogăţire de opţiuni. La final de zi e un update incremental de la One UI 4.1, dar unul binevenit, în special dacă ţii la siguranţă, automatizare, gestionarea mai facilă a altor dispozitive. Şi parcă simt o fluidizare a animaţiilor şi văd iconuri mai îndrăzneţe, notificări mai lizibile. Plus Android 13 lansat mai rapid decât alţi producători.