Eram în Germania când Samsung a lansat într-o zi de joi tabletele Samsung Galaxy Tab S10 şi Tab S10 Ultra. Şi pe S24 FE. Avem un pachet de toamnă bunicel, şi care acoperă multiple nevoi ale publicului. Am tot scris despre Galaxy AI, dar l-am încercat până acum doar pe telefoane clasice, ca S24 Ultra şi pliabile, ca Z Fold6 şi Z Flip6.
Cumva simţeam FOMO (Fear of Missing Out) că nu îl încercasem şi pe diagonală mare, pe tabletă. Ei bine, zis şi făcut şi cu Samsung Galaxy Tab S10 Ultra am lăsat deoparte telefonul şi laptop-ul o bucată de timp. Dacă vă întrebaţi ce aduce Galaxy AI pe ecranul mare, aflaţi mai jos.
Cu ce te ajută AI-ul pe tabletă?
Note Assist şi S Pen:
Note Assist şi stylus-ul S Pen fac luatul de notiţe pe tabletă foarte uşor. Scenariile sunt multiple: eu iau notiţe la conferinţe de presă, îmi iau notiţe când pregătesc o recenzie sau chiar când urmăresc un clip YouTube interesant sau citesc o carte. Galaxy AI poate face rezumatul unui document extrem de lung, ceea ce te ajută dacă ai o lucrare amplă pentru facultate şi vrei să tragi o concluzie. Mă ajută şi pe mine când scriu verdictul unei recenzii.
Tot Galaxy AI poate formata textul, cu headere, capitole şi bullet points, de care eu personal tot uit, pentru că sunt adeptul (din păcate) al lui wall of text scris rapid. Deh, obişnuinţa de a avea corectori în redacţie...
Galaxy AI poate traduce documente PDF direct pe ecran cu funcţia PDF Overlay Translation. Auzind că viitorul Wi-Fi este Li-Fi, pe bază de lumină, am făcut rost de lucrarea sa ştiinţifică, în format PDF. Am subliniat pe PDF, l-am tradus, am făcut un rezumat al documentului lung şi întortocheat.
Dacă scrii de mână, funcţia Handwriting Help îţi va curăţa notiţele dezordonate. Aici sunt dezastru şi aşa am fost mereu. Am pierdut puncte pentru asta la Olimpiadele din generală şi liceu şi am pierdut puncte şi la facultate, la examene. Noroc cu ghidajul Samsung, care îţi pune linii pe care să scrii, îţi îndreaptă scrisul de mână, îl aliniază bine şi îl converteşte în text digital.
Bonus, în Samsung Notes, Galaxy AI poate să corecteze greşelile de ortografie şi gramatică. Tot în Notes poţi face şi înregistrare vocală, dacă eşti la cursuri spre exemplu sau la o conferinţă, lansare, eveniment de orice soi. Poţi avea astfel şi înregistrarea audio şi cu o apăsare de buton o poţi converti în text, cu vorbitori separaţi, cu stenogramă şi chiar rezumat la final. De acum nu mai vorbim doar despre limba engleză, pentru că din 28 octombrie avem și limba română pe Galaxy AI.
Poate mai important de atât, soluţia Samsung poate să îţi schimbe tonul de scris. E o funcţie "Writing Style", care mă face să sun mai puţin jurnalistic, mai colocvial, mai politicos, mai business când scriu un mail. Stilurile dintre care alegi sunt: Professional, Casual, Social, Polite şi chiar... Emojify. Tu practic scrii textul şi el se schimbă apoi ca ton cu doar o apăsare de buton. E util dacă ai de scris o scrisoare de intenţie, cerere de concediu, un document cu ton formal. Sau dacă vrei să inviţi pe cineva la nuntă sau botez într-un mod mai şugubăţ.
Nu am uitat de Composer. Cu ajutorul său, putem scrie doar câteva cuvinte în fereastra din Gmail, Facebook sau alte aplicaţii şi ne va fi sugerat un text întreg pentru a crea o invitaţie la nuntă, cerere de concediu, postare despre UEFA Champions League, un film văzut ieri şi multe alte scenarii. Poţi şi aşeza scrisul de mână mai drept în pagină şi poţi traduce PDF-uri, dar şi să le transcrii şi suprapui unde era textul anterior.
Composer apare în Samsung Keyboard şi generează automat texte în aplicaţii ca Gmail sau Facebook. Îi poţi comanda o scrisoare de concediu, de intenţie, o invitaţie la nuntă, se descurcă cu toate. Sau o postare catchy pe Facebook cu tot cu hashtag-uri.
Circle to Search
Proiect realizat cu Google, Circle to Search îţi permite să cauţi... orice vezi pe ecran pe web. Trebuie doar să ţii apăsat pe butonul Home de pe ecran şi apoi să încercuieşti ce vrei să cauţi. Am căutat cine era muzicianul dintr-o imagine pe Instagram şi era Kurt Cobain de la Nirvana, am căutat ceasul dintr-o recenzie Mobilissimo.ro. Poate şi traduce în timp real tot ce e pe ecran şi chiar să recunoască melodii din fredonatul tău.
Exemplul meu preferat la Circle to Search e când vezi încălţămintea cuiva şi vrei să afli ce model e şi cât costă şi o încercuieşti direct pe ecran, din aplicaţia Camera. Ajută şi la rezolvarea problemelor complexe de matematică. Circle to Search este evoluţia logică a lui Google Lens, îţi permite ca ORICE vezi prin cătarea camerei de pe telefon să fie imediat căutat pe Google. Haine, logo-uri, monumente, puncte de reper, feluri de mâncare. Şi căutări derivate, de preţuri, locuri pe hartă şi multe altele.
În loc să tastezi cuvintele cheie într-o bară de căutare, poți pur și simplu să încercuiești cu degetul textul care te interesează pe ecranul telefonului, sau o pictogramă, imagine, practic ORICE de pe ecran și rezultatele căutării vor apărea instantaneu. Poţi traduce instant texte, videoclipuri, imagini cu Google. poţi rezolva probleme de matematică şi fizică.
Sketch to Image
Cu Sketch to Image poţi desena în Notes sau direct pe ecran şi orice desenezi "prinde viaţă". Mă refer la desene naive realizate şi de cei mai netalentaţi dintre noi, care devin artă 3D, Pop Art, Acuarelă sau schiţă. Asta se poate întâmpla şi pe fotografii şi am putut desena un avion într-o poză cu Grădina Zoologică din Sibiu. Sau un alt animal lângă un lemurian de la zoo.
Practic tu desenezi liniii simple şi le conectează AI-ul, într-un mod artistic, abstract, colorat, deştept. Poţi folosi Sketch to Image direct pe ecran, declanşat din bara laterală de scurtături, din Notes sau chiar să îl aplici pe fotografii realizate înainte. Uite aşa am creat eu o libelulă viu colorată din câteva linii.
Portrait Studio vine şi ca bonus şi transformă în artă selfie-urile tale şi ale prietenilor. Sau în general fotografii cu oameni. Transformă selfie-urile în opere de artă în stiluri Comic, 3D Cartoon, Watercolor (Acuarela), Sketch (schiţă în creion). În multiple culori şi cu stiluri vizuale diferite. Tinde să fie flatant pentru tine, te subţiază, creează o variantă artistică a ta.
Fără să mai "mâzgălim" cu stylus-ul sau să aşteptăm după artistul din parcul Cişmigiu, acum avem o caricatură a noastră sau o schiţă alb-negru cu chipul nostru în câteva secunde.
Air Command With AI
Air Command with AI pe Galaxy S Pen oferă acces instant la Galaxy AI Assistant. Aplicaţiile AI se pot accesa ușor cu tasta Galaxy AI de pe Book Cover Keyboard. Poţi alege între Bixby şi Gemini. Tastatura Book Cover Keyboard are acum un buton AI special, care activează imediat Gemini sau Bixby, în funcţie de preferinţă.
Pe Gemini l-am pus să îmi genereze un delfin cu o şapcă, să facă nişte calcule de la o probă de fizică de bacalaureat şi să scrie un scurt eseu.
Bixby e bun pentru a programa obiecte smart home prin casă cu SmartThings, dar răspunde şi la întrebări de cultură generală.
Nu uităm şi de Interpreter, prin care putem traduce în timp real în 16 limbi, având și limba română disponibilă din 28 octombrie, funcţie utilă dacă vei călători des, cum fac eu.
Despre tabletă:
Performanţă de top
Tableta Samsung Galaxy Tab S10 Ultra are un procesor puternic: aduce salt de performanţă de 18% la nivel de CPU şi 28% la nivel de GPU față de predecesor şi 14% la nivel de NPU. Avem la dispoziţie un procesor MediaTek Dimensity 9300+ de 4 nanometri, cu 8 nuclee şi GPU Immortalis-G720 MC12.
Avem parte şi de 12 sau 16 GB RAM şi până la 1 TB stocare UFS. Tableta nu se încinge şi a rulat excelent proaspăt lansatul joc Age of Empires Mobile.
M-a surprins plăcut că bate și telefoane flagship Android în benchmark-ul GeekBench 6 Single Core. În AnTuTu 10 urcă spre 2 milioane de puncte şi temperatura nu sare de 26 de grade Celsius, deci e bine răcită tableta.
Design şi portabilitate
Samsung Galaxy Tab S10 Ultra este puțin mai ușoară și puțin mai subțire versus predecesorul, dar ar trebui să fii foarte atent pentru a o diferenția de Galaxy Tab S9 Ultra. Avem de-a face cu un conglomerat din sticlă și aluminiu, disponibil în culorile Moonstone Gray sau Platinum Silver.
Tableta are o greutate bine distribuită (718 grame) şi este totuși mai subțire decât aproape orice smartphone, având doar 5,4 mm în talie. Nu se simte deloc fragilă, iar rezistența la apă și praf IP68 înseamnă că va supraviețui unei scufundări sau unor accidente, cu pahare vărsate sau ploaie.
Nu ştiu dacă ştiaţi că stylus-ul şi tableta suportă luatul de notiţe sub apă... sau în ploaie. Stylus-ul se atașează magnetic și se încarcă în spate, lângă cele două lentile ale camerei. Faptul că Samsung include unul în cutie este binevenit.
Concluzii
În călătoriile mele încerc să fac bagajul cât mai uşor. Dacă ţine 2-3 zile iau doar un ghiozdan, cu laptop şi haine. Dacă ajunge la 5-7 zile, e caz de troller. Laptop-ul e incomod în avion, mai ales într-un Tarom, pe acea foarte mică măsuţă rabatabilă. Tableta pe de altă parte e mai comod de manevrat în acest scenariu şi la fel şi în tren. Iar pe laptop nu ai funcţii Galaxy AI care să te ajute cum am avut pe acest Tab S10 Ultra.
Galaxy AI mi-a făcut rezumatul unei lucrări ştiinţifice despre viitorul Wi-Fi, mi-a corectat scrisul de mână, mi-a transformat interviuri în stenograme, m-a ajutat să creez artă din banale fotografii, mi-a ordonat textul dezordonat al unei recenzii punând subtitluri, liste, bullet points. Şi a găsit un personaj de benzi desenate prin Circle to Search. Toate în vreme ce mi-a oferit şi relaxare prin gaming, ecran luminos şi un stylus responsiv la luat notiţe.
Iar în tandem cu tastatura dedicată Tab S10 Ultra oferă şi o alternativă solidă la un laptop compact.
Post Scriptum: Exact când testam tableta, Samsung a anunţat lansarea lui Galaxy AI în limba română, pachetul fiind disponibil din data de 28 octombrie. În plus, va fi disponibil şi în turcă, olandeză şi suedeză. Se pot descărca sub formă de pachete de limbi din aplicaţia Setări de pe terminalele Galaxy compatibile. Ajută la traduceri, conversaţii cu Interpreter şi productivitate. Încă nu a sosit update-ul pe tabletă, dar vom testa funcţia pe Samsung Galaxy S24 FE.