Unul dintre hobby-urile pe care le apreciez vara este drumeția montană și de fiecare dată când ajung pe un vârf de unde poți vedea un întreg județ mă gândesc la ce se poate întâmpla în caz de vreme rea, în cazul în care mă rătăcesc sau cineva drag pățește asta. În ultimii ani Salvamont România a beneficiat de un upgrade tehnologic semnificativ, printr-o combinație de rețele Vodafone GigaNetwork 5G și prin dronele care ajută la căutarea celor rătăciți sau răniți pe munte.
Acum Vodafone oferă un upgrade, achiziționând alături de Salvamont România o generație și o serie complet nouă de roboți, care vor fi utili mai ales în cazul în care turiștii ajung în canioane inundate cu apă sau întinderi de apă. Avem detalii mai jos.
Impactul Vodafone și colaborarea cu Salvamont
Vodafone se află în România de 25 de ani și a investit local peste 5 miliarde de euro, având un impact pozitiv asupra societății și comunității locale. Anul trecut scriam despre dotarea echipelor Salvamont România cu drone și tehnologie Vodafone pentru salvare montană. Ei bine, la un an distanță avem și rezultate: s-a redus de până la 10 ori timpul necesar pentru căutarea celor rătăciți pe munte.
Încă un număr relevant: Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește 14.000 de apeluri anual, dintre care 6000 sunt despre victime ale unor accidente montane. 80% din echipele Salvamont România folosesc drone în misiunile de salvare montană, iar în România există 42 de echipe de salvare montană, organizate în 26 de județe. În 17 județe se lucrează deja cu drone și tehnologie Vodafone.
Noile echipamente
Acum lucrurile trec la nivelul următor și Vodafone România, împreună cu Salvamont (Asociația Națională a Salvatorilor Montani) își consolidează parteneriatul de peste 19 ani și aduc noi elemente în scenă:
- inteligența artificială
- primul detector subacvatic de tip sonar (AquaEye VODASAFE)
- robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device)
- propria dronă subacvatică
- un scubajet pentru acces în locurile greu accesibile de sub apă
Cum funcționează?
Cum sunt fascinat de tehnologie, am fost curios să aflu ce poate detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE, mai ales că el se bazează pe AI. Are un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare la adâncime de 50 de metri sub apă.
Ce rol are inteligența artificială?
Algoritmii de detecție pot face diferența între oameni și obiecte aflate în apă, marcând poziția exactă a unei persoane și acoperind o suprafață de peste 8000 de metri pătrați per operațiune.
Drona subacvatică este una de calibru industrial, pentru misiunile de căutare sub apă a persoanelor pierdute. În acest caz poate ajunge până la 150 de metri sub apă și are autonomie de 5 ore, sistem topografic, cameră video și braț robotic.
Robotul Water Rescue Buoy va schimba modul în care oamenii sunt salvați în ape deschise și mă refer la lacurile de munte. El este operat de la distanță și poate asigura plutirea a 4 persoane. E gata de lansare în sub 1 minut.
Pe lângă aceste echipamente, dronele oferite de Vodafone asigură și transport de echipamente și salvarea victimelor de pe întinderi de apă și spații deschise.
Motivul achiziției
Cum Vodafone a făcut o treabă bună alături de Salvamont, folosind rețelele Vodafone GigaNetwork 5G și GigaNetwork FIBRA, acum se extinde la nivel logistic și poate salva și persoane prinse în situații mai dificile: peșteri parțial inundate, canioane și pe cursurile râurilor montane. Aceste intervenții au un număr în creștere în ultima vreme.
Concluzii
Am văzut pe Netflix filmul "Tata mută munții" și am fost marcat de drama părinților care își pierd fiul în munți, dar și impresionat de eforturile salvamontiștilor. Nu pot să nu mă gândesc ce rol ar fi avut echipamentele precum cele de mai sus într-o astfel de situație limită. Evoluăm tehnologic și pe lângă scopurile triviale pe care le deservește tehnologia, răsfățul zilnic, există și aportul pentru ceea ce ne face mai buni, ne ține în siguranță, ne salvează viețile. Iar Vodafone și Salvamont au făcut un pas în plus pentru vacanțe montane mai sigure.