Aţi auzit cu toţii de hands on, dar ce spuneţi de un eyes on? Am avut ocazia să văd la treabă cele mai noi televizoare Samsung, modelele Neo QLED, proaspăt intrate în România. E vorba despre 3 modele, două 4K şi unul 8K, care mizează mult pe gaming, au telecomanda cu încărcare solară, upscaling, acustică de top. Rulează Tizen că OS şi e vorba aici despre modelele Samsung 55 QN95, Samsung 75 QN95 şi Samsung 65 QN900. Aflaţi impresii despre ele mai jos.
Samsung 55 QN95 şi Samsung 75 QN95 sunt practic acelaşi televizor, dar cu două diagonale diferite, de 55 inch şi 75 inch.
Ce este Neo QLED?
Neo QLED reprezintă o evoluţie a tehnologiei QLED de la Samsung. QLED înseamnă Quantum Dot LED, pentru că foloseşte un filtru Quantum Dot pentru a creşte contrastul şi a face culorile mai vii. Samsung a inaugurat tehnologia în 2017 şi a imbunatati-o de atunci. Televizoarele QLED high end au un sistem Direct Full Array Backlight, cu iluminare din spatele panoului, oferind control mai bun al luminozităţii.
Neo QLED renunţa la Direct Array în favoarea unei retroiluminari Mini LED, cu mii de mici LED-uri, care oferă un control mai precis asupra luminozităţii. Mini LED-urile permit panourilor LCD să rivalizeze cu cele OLED. Asta fără burn în şi fără uzură în timp, dar şi cu un negru adânc şi culori mai vii, plus luminozitate uniformă şi evoluată faţă de LCD-uri clasice. Se reduce efectul blooming şi avem control precis al zonelor de iluminare (local dimming).
Ce funcţii speciale au noile televizoare?
Gaming
Gamerii vor fi încântaţi să afle că primesc un aspect 21:9, sau chiar 32:9 pentru un câmp vizual cât mai larg, avantaj în jocurile competitive. Avem şi un HUD (Game Bar), care afişează FPS-urile, opţiuni legate de input lag, dar şi FreeSync. Poţi regla poziţia pe ecran a zonei de joc la poziţia din care te joci pe canapea. Motion Xcelerator Turbo+ vă oferă gameplay mai dinamic, cu suport pentru refresh rate de 120 Hz, util pe noile console că PlayStation 5. Avem şi VRR, FreeSync Premium Pro şi Auto Low Latency Mode, care reduce input lag-ul cu o apăsare de buton.
Sunet
Televizoarele oferă Object Tracking Sound Pro, care va mişca sunetul odată cu imaginile în mişcare pentru extra imersiune. Avem şi tehnologie Q-Symphony, care sincronizează acustica televizorului cu soundbar-ul. Există şi SpaceFit Sound, care analizează camera din jur şi calibrează automat sunetul. Procedează că sonarul unui submarin pentru a scana cameră. Apoi avem la dispoziţie AVA (Active Voice Amplifier), care scoate în evidenţă claritatea vocii, lucru util la dialogul din filme.
Modelul de 75 inch are difuzoare cu putere de 70W, cu 4:2:2 canale.
Procesor
Neo Quantum Procesosr Pro 8K oferă upscaling cu AI 8K avansat, care utilizează date generate de 16 reţele neurale specializate, acolo unde predecesorii aveau doar o reţea neurală. E ca un bucătar gătind mai multe feluri de mâncare, versus 16 bucătari gătind acele feluri.
Telecomandă şi design
Noile televizoare vin cu telecomanda SolarCell, care se încarcă de la soare sau chiar de la lumina artificială. Are buton pentru comanda vocală, este uşoară şi îngustă şi are şi un "click wheel" pentru navigare, în stil iPod. Televizoarele sunt uşor de montat pe perete, cu Slim Fit Wall Mount, lăsând grosul componentelor şi porturilor într-un dispozitiv extern. Pe modelul 8K QN900 e sprijinit pe suport, cu înclinare la 45 de grade, bine camuflat.
Televizoarele neo QLED au un design imersiv, cu muchii practic invizibile şi sunt şi foarte subţiri, incredibil de subţiri aş spune. Au o sumedenie de orificii pentru aerisire şi margini metalice rafinate. Se potrivesc pe orice fundal, atât pe o piesă de mobilier, cât şi pe perete.
Impresiile mele
OK, mai sus aveţi tehnologii, hai să vedem impresiile mele. În primul rând acustica are un bas puternic şi grav, cel puţin pe modelul QN900. Imaginea e foarte crisp, culorile sunt calde, vii, dar nu aşa aprinse şi "arzătoare" ca la OLED-uri, ceea ce e un lucru bun aş zice dacă vreţi realism. Jocuri nu am testat, dar am văzut nişte demo-uri la frame rate ridicat şi m-au făcut să vreau aşa ceva acasă, lângă PS5. Dar la preţ de Golf 4 (consola plus TV), mai bine mai aştept puţin.
Apreciez şi funcţia de split screen în 4 segmente diferite (Mulţi View) pentru modelul 8K, inclusiv la jocuri, încât să urmăreşti tips and tricks dacă vrei în vreme ce te joci. Îmi place atât soluţia elegantă de a externaliza porturile pe acel dispozitiv cu mărime de Blu-Ray player, încât să nu te mai chinui să cauţi porturile când TV-ul e lipit de perete.
Samsung Neo QLED 4K si 8K, galerie foto
E şi chestiunea cu NFC-ul, astfel încât dacă atingi telefonul Samsung de marginea TV-ului imediat melodia pe care o ascultai sau video vizionat trece pe TV. Bilă albă şi pentru abordarea cu încărcarea solară a telecomenzii. Poate cel mai reuşit lucru la aceste produse este designul industrial: acele muchii metalice cu multe orificii, metal lucios la vedere, muchii super înguste în jurul ecranului. Astfel de abordări de design găseai pe monitoarele scumpe de productivitate şi talia foarte subţire e iar de apreciat.
Sunt totuşi produse de nişă, dar pentru cei cu buget mai mare (9400+ lei) zic că nu ar trebui să lipsească de lângă PS5 sau Xbox Series X.
Samsung Neo QLED 4K si 8K, prezentare video
Preț și disponibilitate televizoare Samsung Neo QLED:
- Samsung 55QN95A, 138 cm, Ultra HD 4K: 9.399 lei (Flanco)
- Samsung 75QN95A, 189 cm, Ultra HD 4K: 17.999 lei (Samsung)
- Samsung 65QN900A, 163 cm, Smart, 8K Ultra HD: 25.199 lei (eMAG)