Anul acesta am avut concediu prelungit, având în vedere că mini-vacanță de 1 mai a fost combinată cu zilele libere din perioada Paștelui. Inițial nu aveam planuri pentru această perioadă, însă văzând prețurile biletelor de avion pentru UK, am decis să îi fac o vizită mătușii mele. Oricum nu a apucat să vină în acest an acasă, așa că o revedere după aproximativ 2 ani nu suna rău deloc.
Mă gândeam totuși cum voi lucra 2-3 zile on-the-go, întrucât urmau lansări importante și nu îmi permiteam să lipsesc. Totuși, acasă folosesc un laptop de gaming din 2017, mare și greu, a cărui autonomie lasă de dorit dacă ar trebui să îl folosesc fără încărcător.
Astfel, am cerut pentru test un ultrabook Acer Aspire 14. Și dacă tot l-am primit, am zis să revin și cu câteva păreri cu privire la acesta, poate căutați un dispozitiv similar pentru muncă on-the-go. Mai jos am detalii.
Experiență de utilizare; Cum m-am acomodat?
Deși nu vorbim despre cel mai ușor ultrabook din lume, Aspire 14 cântărește doar 1.5 kilograme și aduce o carcasă fabricată din aluminiu, bine finisată. Încărcătorul are dimensiuni mici și oferă o putere de alimentare de 65W. Laptopul a încăput lejer în rucsacul meu, iar alături de el am avut alimentatorul + un mouse Genesis pentru o experiență de utilizare mai confortabilă.
Menționez că mare lucru nu am vizitat în Marea Britanie, am călătorit mai mult pentru a-mi vedea mătușa, după cum am specificat mai sus, astfel că am rămas în orașul Reading pe întreaga perioadă. Am lucrat pe 2, 7 și 8 mai folosind laptopul Acer Aspire 14 din bucătărie, întrucât mi s-a părut mai comod. Nu au fost cele mai ușoare zile, întrucât au avut loc multe lansări, dar m-am acomodat rapid cu setup-ul încropit și am reușit să fac față cu brio chiar.
Am trecut de la un monitor de 24 inch la un display IPS LCD de 14 inch, dar de bună calitate, cu aspect 16:10 care ajută în cazul multitasking-ului. Nu a fost o problemă nici performanța, întrucât avem aici un procesor Intel Core 7 Ultra 150U, 8 GB de memorie RAM LPDDR5, SSD de 512 GB. Apare și grafică NVIDIA GeForce RTX 2050 cu 4 GB de memorie DRAM GDDR6, ceea ce înseamnă că poți edita lejer o poză, poate chiar un clip video, folosind acest model.
În plus, nu va spune „nu” nici în cazul unui meci de DOTA 2 când te plictisești.
Iată și specificațiile complete ale laptopului:
- Display: 14 inch, IPS, anti-glare, rezoluție WUXGA, 60Hz
- Procesor: Intel Core Ultra 7 150U
- Memorie RAM: 8 GB LPDDR5
- Stocare: 512 GB
- GPU: NVIDIA GeForce RTX 2050 (4 GB)
- Dimensiuni: 31.85 (L) x 22.5 (l) x 1.89 (H) cm
- Greutate: 1.5 kilograme
- Porturi: USB-C, 2 x USB-A 3.2 Gen 1, HDMI, jack 3.5mm
- OS: Windows 11
Să treci de la un setup ce implică un monitor de mari dimensiuni, tastatură cu numpad în partea dreaptă, clar nu e ușor. Totuși, mi-a trebuit foarte puțin timp de acomodare pentru a folosi Acer Aspire 14 lejer. El are tastatură iluminată cu taste mari și spațiate destul de bine, astfel că am început să scriu rapid articole folosind-o.
Munca mea implică și puțină editare foto, calcule folosind aplicația Calculator + multe tab-uri deschise în Chrome. Toate acestea au fost realizate cu brio pe acest laptop. Mulțumit am fost de display, întrucât este un IPS luminos cu aspect 16:10. Asta face multitasking-ul mai simplu, facilitând lucrarea în două ferestre de dimensiuni mari concomitent.
Cam ăsta e modul meu de lucru, întrucât împart ecranul în două jumătăți, pentru un editor text + browsing web. Laptopul se descurcă foarte bine într-un astfel de scenariu de lucru și am fost mulțumit și de autonomie. Am obținut 5-6 ore de utilizare fără să mă abțin (să scad din luminozitate sau să dezactivez anumite funcții).
Pot spune că îl recomand. E genul de laptop care îți oferă suficientă putere pentru editare foto / video sau chiar sarcini mai solicitante, dar păstrează un look business și oferă o autonomie bună spre foarte bună. Ar costa până în 1000 euro, doar că nu l-am găsit încă listat pe plan local.
Am găsit însă varianta Aspire Spin 14 cu procesor Intel Core 5 120U, 16 GB RAM (DDR5) + 512 GB de stocare pentru 4395 lei. Face parte din aceeași serie, doar că aduce un display de 14 inch tactil + stylus integrat în corp.
Despre oraș, fotografii din concediu
Am rămas deci în orașul Reading, la 64 de kilometri de Londra. Adevărul e că am avut intenția să vizitez mai multe locuri, dar „grație” unei dureri de sciatică combinate cu zile ploioase specifice Regatului Unit, planurile s-au schimbat destul de brusc, astfel că nu am mai ajuns nici în Londra, nici la Castelul Windsor de această dată.
Nu sunt genul care să își expună fotografiile pe social media, dar de această dată vă las câteva cadre realizate pe parcursul celor 7-8 zile de concediu chiar pe site. În cazul în care vă întrebați cu ce telefon sunt realizate, e vorba despre un Samsung Galaxy S21 Ultra. În mare parte m-am bucurat de timpul petrecut alături de mătușa mea, întrucât nu am mai văzut-o de mult timp și suntem destul de apropiați, diferența de vârstă fiind mică între noi.
În weekend am testat puțin viața de noapte într-un club din Reading. A fost destul de distractiv, era muzică bună, iar lumea mi s-a părut comunicativă și prietenoasă. Ziua ne-am plimbat, am făcut pregătiri pentru Paște alături de familie, iar în seara de înviere am mers chiar la o Biserică românească, acolo unde am întâlnit, evident, mulți români.
Am continuat prin sesiuni de shopping, reînnoirea garderobei, întrucât nu mi-am luat prea multe haine la mine, dar și ieșiri prin oraș. Am încercat pentru prima dată un burger marca Wendy's, dar și cartofii lor prăjiți cu multă brânză. Sincer să fiu, nu m-a dat pe spate.
Mi-au plăcut în schimb produsele marca „Creams Cafe”. E un loc unde vei găsi multe dulciuri, shake-uri, clătite umplute și un bubble tea excelent. Nu lipsesc nici fotografiile de la bere alături de cumnat, dacă tot am fost în concediu. Având atât de multă mâncare fotografiată, îmi dau seama cât de gurmand sunt. În fotografii apare și pisica Jessy.
Am călătorit cu avionul, apropo, iar biletele cu Wizz au fost destul de ieftine, acesta fiind și motivul pentru care am hotărât să plec subit. Dacă ai de gând să vizitezi Anglia e necesar un pașaport, apropo. Nu am avut probleme la intreare în aeroport și nu am avut nevoie de viză pentru a vizita țara. Pur și simplu am scanat pașaportul biometric și mi s-a permis instant accesul.
Vizită reușită, per total, am încercat produse noi pe care nu le găsesc în România și am petrecut timp cu mătușa pe care nu o mai văzusem de mult timp. Laptopul Acer Aspire 14 a fost de ajutor în zilele în care am avut treabă și m-a ajutat să termin chiar rapid task-urile zilnice.
Dacă căutați un astfel de model pentru muncă on-the-go, vi-l pot recomanda cu încredere. Momentan pe plan local vei găsi varianta cu ecran tactil și stylus inclus, cu design 2-in-1, pentru 4395 lei, aici.