O nouă săptămână a început şi privim spre cea care a trecut prin retrospectiva noastră clasică aka Mobicast. Am ajuns la episodul 343 din podcastul şi videocastul nostru săptămânal, după câteva zile cu veşti importante pentru toată industria tech. Jeff Bezos nu va mai fi CEO Amazon din acest an, Vivo intra în România, Huawei Mate X2 are dată de lansare, Samsung şi Nokia au lansat telefoane noi, iar Allview are la rândul său produse de generaţie nouă. Noi dezbatem pe tema "Patriotism sau globalism", iar apoi vă răspundem la întrebări.
Personal sunt încântat maxim că sunteţi din nou activi pe forum. Avem şi o secţiune Diverse, unde vă spun ce filme şi seriale am mai văzut, dar şi despre un local cu o pastramă foarte bună din Bucureşti. Nu uitaţi că puteţi savura acest podcast şi videocast şi pe iTunes, Google Podcasts şi Anchor.fm, dar şi pe Spotify.
Iată dezbaterea săptămânii: Patriotism/naţionalism versus Globalism
Am remarcat un trend în bula mea de cunoscuţi şi anume "orice e românesc e prost". Am auzit asta despre roşiile din piaţă, despre terminalele Allview sau căștile Sennheiser făcute la Braşov. Ne subestimăm mult şi e păcat... Pe de altă parte ştiu şi ultra patrioţi pentru care "pute" tot, de la UE în sine, la meniurile în franceză şi italiană la restaurantele locale sau fructele şi legumele din Turcia. Echilibrul e undeva la mijloc, iar personal eram globalist când eram mai tânăr, acum parcă înclin spre patriotism dar nu sunt dacopat sau naţionalist. Nu suntem singuri pe lume, ci o rotiţă într-un angrenaj mai mare.
Am trasat două tabere şi argumente pentru fiecare:
Globalism:
- ţările se pot ajuta la nevoie
- circulaţie internaţională mai uşoară, desfiinţarea discriminării, integrarea mai uşoară
- legi, norme, reglementări similare
- o piaţă de desfacere mai mare pentru ţările izolate
- acces mai uşor la bunuri şi servicii
- poate scăpa lumea de sărăcie
- informaţia şi tehnologia sunt mai uşor de propagat
Patriotism/naţionalism:
- un popor patriot = o ţară puternică
- obţii respectul ţărilor vecine şi al altor ţări/ poţi negocia dintr-o poziţie de putere
- la globalism muncitorii din ţările dezvoltate au un handicap faţă de cei din ţările cu mâna de lucru mai ieftină
- globalizarea nu a reuşit să fie dovedită că funcţională până acum
- globalizarea aduce omogenizare culturală, îţi pierzi practicile, tradiţiile, istoria
- corporaţiile capătă prea multă putere la globalizare, e afectat negativ micul comerciant local
Ca de obicei vă invit la o dezbatere şi o discuţie civilizată pe YouTube, pe Forum şi pe Facebook.
YouTube:
Am mai postat 3 materiale noi pe YouTube:
- Moto G9 Power Unboxing
- Samsung Galaxy S21 Plus Review
- Redmi Note 9T Review
Iată şi ştirile săptămânii:
1. Allview a anunţat debutul laptopului Allbook J, cu preţ accesibil, design subţire şi elegant, plus procesor Intel la interior. Are un discount binevenit la debut.
2. Tot Allview a spart bariera de 1999 lei pentru un televizor QLED, cu un nou model, care ajunge chiar să coste 1699 lei cu un discount special la debut.
3.Vivo intră pe piaţa din România în această lună şi o să avem un nou nume mare pe plan local.
4. Jeff Bezos renunţă la funcţia de CEO Amazon în acest an, semn că nu mai are nimic de dovedit, după un 2020 fantastic pentru companie.
5. Amazon a debutat cu o filială în Polonia, de unde vom putea comanda produse.
6. Samsung va lansa noile sale pliabile Galaxy Z Fold 3 şi Galaxy Z Flip 3 în luna iulie, conform unui zvon.
7. Xiaomi a prezentat un nou telefon concept, cu ecran cascadă, fără butoane şi porturi. Nu prea pare comod…
8. Galaxy M12 a debutat oficial, încă un battery phone accesibil cu cameră quad.
9.Samsung Galaxy M02 ar putea fi cel mai ieftin Galaxy M, pe la 80 de euro sau mai puţin.
10. Huawei Mate X2 primeşte dată de lansare: 22 februarie.
11.Nokia 1.4 devine oficial: telefon de buget cu 1 GB RAM şi Android Go.
12.HarmonyOS 2.0 beta a primit o disecţie care arată că seamănă mult de tot cu Android.
13. iOS 14.5 primeşte o funcţie care îţi permite deblocarea prin Face ID chiar dacă porţi mască, cu ajutorul lui Apple Watch.
14. Huawei are oferte speciale de Valentine’s Day.
Întrebări:
Pe Forum am fost întrebat dacă un adaptor de încărcător poate afecta negativ viteza de încărcare sau uzura bateriei. Cineva mi-a împărtăşit părerea sa despre încărcătoarele lipsă în pachet, despre pandemie şi despre şcoala vieţii. Am fost întrebat şi despre Xperia Pro, pe care îl văd că telefon de făcut bani, pentru fotografi şi videografi. Mulţi au ales "școala școală" în loc de şcoala vieţii, apropo de dezbaterea trecută, iar altcineva a cerut să vadă toată echipa Mobilissimo.ro. Am fost întrebat care e mai puternic, POCO X3 NFC sau Moto G 5G.
Au fost şi curioşi cu privire la Galaxy A52, întrebare despre sosirea lui MIUI 12.5 pe POCO X3 NFC şi dacă seria S21 mai are Bixby. Cineva a ţinut o mică pledoare justă, despre şcoală finlandeză şi sistemul de învăţământ popularizat de revoluţia industrială.
Diverse:
1. Bridgerton
Am văzut şi eu deja mega popularul serial Bridgerton de pe Netflix, un fel de Gossip Girl la 1800 într-un UK cu o regină de culoare. E o poveste de dragoste între un duce şi o fată dintr-o familie nobilă, terminată într-o căsătorie cu năbădăi. Avem curtezani şi curtezane, dueluri, decoruri şi costume superbe de epocă, plus coveruri de vioară după Billie Eilish şi Lewis Capaldi. E şi o "bârfitoare" cu o fiţuică, fix ca Gossip Girl. Merită văzut, dar e cam pentru publicul feminin. E destul de puritan cu scenele de sex.
2. The Little Things
The Little Things este un film de lung metraj, în care doi detectivi, jucaţi de Rami Malek şi Denzel Washington îl vânează pe un criminal în serie jucat de Jared Leto. A şi luat deja o nominalizare la un Glob de Aur Jared. Detectivii au o chimie OK, dar finalul filmului nu mi-a plăcut. Jared Leto joacă excelent, Rami e cam lent şi somnoros, iar Denzel e blocat în propriile clişee, pe care le repetă în filme. Nu e un film rău, dar dacă îl compari cu Se7en păleşte serios.
3. Ragnarok
Acesta este un serial pentru adolescenţi, pe care îl găsiţi pe Netflix. Norvegienii care au creat acest serial au încercat să devieze de la povestea zeilor nordici propusă de Hollywood în ultimii ani, prin prisma Marvel. Acum avem o abordare diferită: Thor este un licean de 17 ani, cu puteri supranaturale, dar timid, retras şi cu un uşor autism social. Se luptă cu giganţii, copii de bani gata şi părinţii lor, care poluează orăşelul nordic. Are ceva de Twilight şi de Beverly Hills şi Stranger Things. Păcat că are doar 6 episoade.
4. Synchronic
Un film SF cu doi paramedici, care dau peste tineri care se droghează cu un drog sintetic nimic Synchronic. Acesta le permite să călătorească în timp, doar dacă nu au glanda pineală necalcificată. Unul dintre paramedici are o tumoare, care îi permite astfel de călătorie în timp. Câteva idei interesante, dar execuţie modestă.
5. GRABit Pastrami Bar
În Bucureşti, la rondul de la Mihail Kogălniceanu găsiţi un restaurant specializat pe pastramă. Fac sandwich-uri Reuben ca la New York, cu o pastramă de calitate, brânză fondue, varza murată, untură de vită Wagyu şi muştar picant. Gust foarte bun, preţ pe măsură: 31 lei sandvişul. Redefineşte tot ce ştiai despre pastramă.
Acesta a fost Mobicast #343 şi ne reauzim săptămâna viitoare la ediţia 344.