Nu o să vă plictisesc cu un "Winter is coming", pentru că ne-au stresat destul ştirile cu "vine cea mai grea iarnă din ultimul secol". Mai vine şi Black Friday şi pentru unii vin examenele şi tezele, dar într-o notă mai optimistă, mai vine şi Sfântul Andrei, 1 Decembrie şi Crăciunul. În această atmosferă festivă mai deschidem un Mobicast, ajuns la ediţia 139, podcast şi videocast săptămânal. Ultimele zile ne-au adus noi telefoane Oppo, Allview, Kodak, o tabletă/consola Nintendo şi alte bunătăţi.
A fost un octombrie intens, cu recenzii realizate de noi pentru iPhone 7, OnePlus 3, Xperia XZ şi ASUS ZenFone 3, iar acum pregătim şi recenzia lui Xperia X Compact, a celor două tablete dual boot de mari dimensiuni, tableta cu super acustica MediaPad M3 şi multe altele. Vestea săptămânii e cu siguranţă faptul că Nintendo a prezentat un promo pentru viitoarea să consola/tableta, cunoscută ca Nintendo Switch şi nu NX, aşa cum avea numele de cod la un moment dat.
Terminalul va avea o diagonală de 6-7 inch, dacă e să aproximăm, pentru că nu avem datele oficiale şi va fi un soi de tableta, căreia i se ataşează două joystick-uri şi care oferă gaming din mers, dar şi pe televizor, prin ataşarea la un dock special. Avem şi un joystick "de sufragerie", nu doar cele două mici laterale şi ni s-au promis şi noi jocuri Mario şi Zelda. Consola vine martie 2017, cu un preţ de aproximativ 350 de euro.
A mai debutat şi Huawei Honor 6X, terminal midrange cu camera duala şi preţ accesibil, de doar 148 de dolari. Are ecran de 5.5 inch Full HD, cu panou 2.5D IPS LCD, plus procesor HiSilicon Kirin 655 octa core, 3/4 GB RAM, 32 sau 64 GB stocare, slot microSD şi camera duala cu senzor de 12 şi 2 MP, în vreme ce pentru selfie avem camera de 8 MP. Handsetul rulează Android 6.0 cu EMUI 4.1 aplicat peste, iar la bord avem şi baterie de 3270 mAh, plus scanner de amprente.
Allview a anunţat telefonul V2 Viper XE, un terminal midrange cu 3 GB RAM, display de 5.5 inch, emiţător infraroşu şi Android 6.0 Marshmallow că OS. Ecranul oferă o rezoluţie HD, la pachet cu procesor quad core de 1.45 GHz, 16 GB stocare, slot microSD şi două slot-uri SIM. Avem şi emiţător infraroşu pentru a controla gadgeturile din casă.
Primim şi camera de 8 MP frontală, principală de 13 MP şi baterie de 3150 mAh. Preţul este de 1099 lei. Un debut inedit este cel al lui Kodak Ektra, un nou camera-phone cu senzor de 21 MP, stabilizare optică şi captura video 4K. Numele Ektra vine de la un aparat foto lansat în 1941, iar acest device are un design retro, care îl face să semene cu un aparat foto de pe vremuri.
Panoul din spate e acoperit cu piele artificială, iar dotările includ o cameră selfie de 13 MP, procesor deca core MediaTek Helio X20, 3 GB RAM, 32 GB stocare, slot microSD şi baterie de 3000 mAh. Costă 500 de euro. Huawei Honor Pad 2 este o tabletă nouă, care tocmai a sosit pe firmament, cu un ecran de 8 inch, preţ de doar 148 de dolari şi dotări midrange.
Vine cu WiFi şi 4G LTE, rezoluţie Full HD, procesor Snapdragon 616, 3 GB RAM, 16 sau 32 GB stocare, slot microSD, camera de 8 MP cu blitz LED şi camera de 2 MP în faţă, dar şi baterie de 4800 mAh. Oppo a scos artileria grea, prin smartphone-urile R9s şi R9s Plus, telefoane high end cu camera selfie de 16 MP şi dotări de top.
Oppo R9s are un ecran OLED Full HD de 5.5 inch, procesor Qualcomm Snapdragon 625, 4 GB RAM şi 64 GB stocare, plus baterie de 3010 mAh, cu încărcare rapidă VOOC. R9s Plus se remarcă prin ecranul OLED de 6 inch cu rezoluţie Full HD şi prin faptul că inaugurează procesorul Snapdragon 653, dar şi senzorul de cameră foto SOny IMX398.
A mai sosit şi LG Isai Beat (LGV34), un inedit telefon lansat în Japonia şi care pare un soi de LG V20 Mini. Are Android 7.0 la bord, procesor Snapdragon 820, camera duala şi un ecran secundar deasupra celui principal de 5.2 inch. Avem şi 4 GB RAM, 32 GB stocare, camera frontală de 5 MP, baterie de 3000 mAh şi acustica Bang & Olufsen.
Smartisan, un brand puţin cunoscut a prezentat la rândul său două telefoane, un model M1L cu super dotări precum 6 GB RAM şi procesor Snapdragon 821, dar şi varianta mai compactă numită M1. Primul are un ecran Quad HD de 5.7 inch, LTE Categoria 6, camera de 23 MP, iar M1 are ecran de 5.15 inch, cu rezoluţie Full HD, procesor Snapdragon 821, 4 GB RAM, 32 GB stocare şi port USB Type C.
Trecând la secţiunea FAIL şi WIN, avem câte două exemple pentru fiecare segment, astfel ca la FAIL avem faptul că iPhone 7 de 32 GB are viteza memoriei interne de 8 ori mai mică decât cea a modelelor cu stocare mai mare, după cum arată testele de viteză de scriere. Aflăm şi că Samsung ar putea pierde contractul cu Qualcomm pentru Snapdragon 830, din cauza întârzierii de producţie, deci încă un FAIL.
La WIN avem marele debutul al lui LeEco în SUA, cu surle şi trâmbiţe, cu sediu mare cumpărat de la Yahoo pentru 12.000 de angajaţi, headset-uri VR, maşini electrice, telefoane super high end, televizoare şi serviciu de streaming. Tot pe WIN e şi Huawei, care a vândut deja 100 de milioane de telefoane, cât tot anul trecut, deşi anul acesta nu e gata încă, deci performanta bună.
Am răspuns şi la întrebări apoi, multe legate de achiziţia lui OnePlus 3, iPhone 6, Galaxy S7 sau S7 Edge. M-aţi întrebat şi cât costă un ASUS ZenFone 3 Ultra, dacă am văzut serialul Luke Cage şi ce părere am despre Carla's Dreams. Mi-aţi cerut şi un top 3 telefoane la baterie, flagship-uri şi alte categorii, m-aţi întrebat despre Huawei Mate 9, dacă merită cumpărat un iPhone 7 Plus în loc de Galaxy S6 Edge+ şi cam la ce preţ s-ar vinde un ZenFone Selfie ciobit la mâna a doua.
O altă întrebare a avut de-a face cu motivul pentru care producătorii de telefoane pun butoane în afara ecranului şi fac risipă de ecran. Trecând la Diverse, am discutat despre slabul meci Steaua - Zurich, în care Steaua nu a jucat nimic, dar cumva a avut 2-3 bare. Zurich a fost foarte ofensivă şi a avut multă ambiţie, iar pentru o echipă de liga 2 din Elveţia nu a arătat rău deloc.
A fost egal până la urmă, iar pe final Steaua a fost egalată după ce a condus cu un 1 0 chinuit. Am vorbit şi despre lineup-ul de iarnă 2016/2017 pentru jocurile de mobil Gameloft. El include Asphalt Xtreme, care ne duce offroad, cu grafică high end, monster truck şi drifturi. Avem şi Modern Combat Versus, un fel de Call of Duty axat pe multiplayer şi cu costume şi echipamente high tech.
Apoi avem şi Gangstar New Orleans, wannabe Mafia 3, grafică în stil Blitz Brigade, iar Gameloft pregăteşte şi un joc cu zombii, ce combina acţiunea şi strategia (Zombie Anarchy). Am mai discutat şi despre beta-ul lui Call of Duty Infinite Warfare, disponibil în weekendul lui 14 octombrie şi cel al lui 21 octombrie, sub formă de multiplayer.
Eu am jucat titlul pe PS4 şi m-am distrat de minune, jocul fiind o combinaţie între Halo şi Black Ops 3. Sesiunile de gameplay sunt rapide, avem şi jetpack, arme destul de SF, dar nici chiar rail gun, iar preferata mea a fost Karma 45. Harta Frost e genială, clasică pentru un shooter, cu zăpadă orbitoare şi coridoare cu unghiuri pline de suspans.
Avem şi o hartă Throwback cam mare şi având un tunel unde se tot întâlnesc gamerii. Pe final am discutat şi despre câteva arome de cidru şi am încheiat cu promisiunea a ceva special pentru Mobicast 140.