Interviu cu Victor Armăşelu, vicepreşedinte Samsung România & Bulgaria despre, electrocasnice, Smart TV-uri și Monitoare

1.264 ori
<b>Interviu cu Victor Armăşelu, vicepreşedinte Samsung România & Bulgaria despre, electrocasnice, Smart TV-uri și Monitoare</b>În septembrie 2022 am fost la IFA, show-ul tech anual din Berlin, revenit în format complet de această dată. Cel mai mare stand, ba chiar o clădire întreabă, un "Cube" l-a avut Samsung şi acolo am văzut cele mai noi televizoare ale sale Neo QLED 8K, micro

În septembrie 2022 am fost la IFA, show-ul tech anual din Berlin, revenit în format complet de această dată. Cel mai mare stand, ba chiar o clădire întreabă, un "Cube" l-a avut Samsung şi acolo am văzut cele mai noi televizoare ale sale Neo QLED 8K, micro LED, maşini de spălat şi alte electrocasnice Bespoke, acum cu mod Energy Saving cu AI şi componente cu garanţii extinse.

Samsung a pus mare accent pe latura eco-friendly la IFA 2022, dar a anunţat şi alte lucruri importante: parteneriat cu TikTok, cu Patagonia, mascota nouă Gnusmas şi faptul că până în 2023 toate electrocasnicele sale noi vor avea Wi-Fi. Pentru că au trecut săptămâni bune de la acele prezentări ne întrebam când şi cum vor ajunge produsele acestea la noi şi mai ales când vom avea la dispoziţie acele reglaje pentru consum redus.

Astfel, am stat de vorbă cu Victor Armăşelu, vicepreşedinte Samsung România & Bulgaria şi găsiţi interviul mai jos. Jumătate din interviu a fost despre electrocasnice şi măsurile de economisire de energie şi jumătate despre televizoare QLED, OLED, monitoare de gaming şi alte inovaţii. 

Interviu despre electrocasnice:

1. Când vor ajunge în România electrocasnicele care vin cu funcţie AI Energy, capabile de a economisi energie?

Așa cum am anunțat încă din septembrie la IFA Berlin, folosind soluțiile durabile recomandate de SmartThings Energy și implementarea modului AI Energy, utilizatorii pot face singuri pașii necesari către scăderea consumului acasă. Foarte curând, vom avea disponibile în România noile mașini de spălat din gama Bespoke cu funcția AI Ecobubble, ce transformă detergentul în bule care se absorb rapid în rufe, oferind astfel același nivel de curățenie, dar cu un consum de energie cu până la 70%. În plus, Ciclul de Spălare AI identifică, în funcție de tipul țesăturii și greutatea selecției de rufe la o spălare, nivelurile optime de apă și detergent, apoi ajustează timpii de înmuiere, clătire și stoarcere, pentru o eficiență mărită a consumului energetic.

2. Ce înseamnă mai precis garanţia pe 20 ani pentru invertoare digitale/compresoare şi în ce condiţii se acordă acea garanţie? Vom mai vedea iniţiative de genul şi pentru alte componente?

În primul rând – ce înseamnă „invertor digital” și de ce este necesar? Un sistem fără invertor digital presupune funcționarea motorului electric doar la nivel maxim și cu porniri/opriri succesive, un mod ineficient energetic, zgomotos și care uzează mai rapid componentele în mișcare. Pe de altă parte, invertorul digital este un circuit electronic cu capacitatea de a regla fin frecvența curentului la bornele motorului (magnetic, fără perii colectoare), astfel încât să poată funcționa fără tranziție, practic la orice regim între minim și maxim. Tehnologia este disponibilă de câțiva ani, dar Samsung a dus-o la un alt nivel, prin calitatea și fiabilitatea componentelor, astfel încât este garantată automat funcționarea acestuia pentru 20 de ani, fără condiții de acordare a garanției. Angajamentul Samsung pentru un mediu mai curat, reciclare și consum redus se regăsește în multe produse prezente deja în piață. Un exemplu este telecomanda cu baterie solară și încărcare prin unde elecromagnetice, ce elimina deja introducerea în mediu a milioane de baterii la nivel global.

3. Va intra Samsung pe piaţa panourilor electrice şi a bateriilor pentru locuinţe?

Industria pentru de energii regenerabile, între care și panourile fotovoltaice, reprezintă un domeniu în dezvoltare accelerată, și numele Samsung are o puternică prezența globală în multe țări în acest segment de piață, prin compania Samsung C&T, aceeași companie care deține din 1997 pachetul majoritar la Otelinox Târgoviște. Doar ca exemple, Samsung C&T a finalizat recent un parc fotovoltaic de 60MW în Mangilao (Guam) și va finaliza în 2024 o altă mega-facilitate de producție energetică solară de 875MW în Qatar. O informație interesantă este că o divizie a Samsung C&T a participat la construcția celor mai înalte clădiri din lume (Burj Khalifa – Dubai, Turnurile Petronas – Malaezia).

4. Până în 2023 toate electrocasnicele noi Samsung vor avea Wi-Fi. Nu înseamnă asta un consum de energie în plus faţă de cele non WiFi? E compensat de AI Energy?

Cu siguranță nu va fi vorba de un consum suplimentar de energie, ci de o eficientizare a consumului printr-un cumul de factori ce au la bază tehnologia inteligentă Samsung. Într-adevăr, până în 2023, 100% din cele mai importante electrocasnice Samsung vor fi prevăzute cu Wi-Fi și vor oferi acces la serviciul SmartThings Energy, care monitorizează tiparele de folosire ale aparatelor și oferă date în timp real ce ajută utilizatorii să reducă din consumul de energie. Obiectivul nostru este acela de a deveni brandul nr. 1 în ceea de privește eficiența energetică și, mai mult decât atât, de a genera gospodării cu zero consum de energie.

5. Aveţi detalii în plus despre colaborarea cu Patagonia pentru a reduce cu 54% microplasticul din maşinile de spălat?

Colaborarea cu Patagonia este un foarte bun exemplu de inovație aplicată, care poate rezulta atunci când companiile – chiar și cele din industrii complet diferite – își unesc eforturile pentru a aborda problemele de mediu. Pentru că, la urma urmei, angajamentul Samsung pentru „sustenabilitate de zi cu zi” transcende industriile, iar dovada stă în faptul că punem aceste tehnologii la dispoziția partenerilor din alte domenii de activitate care împărtășesc același obiectiv cu noi, în mod colaborativ și deschis. Soluția inovatoare pe care o generează un astfel de parteneriat, cum e în cazul celui cu Patagonia, va ajuta la combaterea poluării cu plastic, fiindcă mașinile de spălat Samsung vor putea acum să reducă la minimum particulele de microplastic care pătrund în râuri prin ciclurile de spălat rufe. Colaborarea între Samsung și Patagonia are multiple componente, inclusiv prin testarea produselor, împărtășirea rezultatelor cercetărilor și facilitarea aderării în ONG-ul Ocean Wise.

6. Sunt românii receptivi la ideea de Bespoke, de electrocasnice cu panouri care se pot schimba, culori diferite, configuraţii diferite la frigidere şi nu numai?

Dat fiind că gama Bespoke a început încă de acum 3 ani cu frigiderele și combinele frigorifice, acestea continuă să fie în topul vânzărilor. Fideli conceptului de personalizare a design-ului și de modularitate specifică produselor Samsung Bespoke, am extins anul acesta gama – care cuprinde acum pe lângă aparate frigorifice și mașini de spălat, uscătoare de rufe, cuptoare, aspiratoare verticale și roboți de aspirare, la un loc reprezentând aproape 15% din vânzările de electrocasnice Samsung.

7. Care sunt partenerii de bază Samsung în zona smart home? Ce alte companii sunt binevenite în SmartThings?

Doar ca să dau un singur exemplu, colaborarea dintre Samsung și Microsoft a condus la lansarea aplicației SmartThings pentru Windows 10. Această va permite utilizatorilor să își sincronizeze aplicația Android cu versiunea desktop și să-și controleze dispozitivele inteligente de acasă conectate prin intermediul computerului lor. Aplicația SmartThings a devenit un instrument important pentru monitorizarea și controlul de la distanță al activităților din casă, iar numărul de dispozitive compatibile pentru casă inteligentă este tot mai mare.

8. Care este hub-ul central Samsung SmartThings? Mai degrabă televizorul sau mai degrabă telefonul, tabletă Samsung?

Atât televizorul, monitorul smart (pentru o accesibilitate mai facilă pe un ecran mare atunci când suntem acasă), cât și dispozitivul mobil (telefon sau tabletă) pot fi huburi cu ajutorul aplicației Smart Things. Depinde foarte mult de preferințele și contextul în care se află utilizatorii. În general însă, cel mai folosit produs că hub central este telefonul, dat fiind că în felul acesta Smart Things ar permite controlul produselor și de la distanță, în momentul în care nu ne aflăm acasă/la birou.

10. Sistemul de încălzire ecologică cu pompă de căldura va ajunge şi în România?

Samsung este prezent de mulți ani în piața românească și unul dintre liderii acesteia în tehnologiile tip pompă de căldură, în special de tip aer-apă (EHS) Pompe_de_Căldură_Samsung, cu o gama largă de variante (Mono, Spli și TDM EHS, Hydro Unit, Duct Unit, consolă, unitate de podea).

Interviu despre televizoare QLED/OLED, monitoare:

1. Că să fiu sigur că am înţeles bine: cineva cu televizor 8K Samsung Neo QLED în România poate vedea Lord of the Rings, serialul Rings of Power în 8K?

În cadrul eforturilor generale ale industriei, în parteneriat cu Amazon Prime, Samsung ne dă posibilitatea explorării rezoluției native 8K prin partajarea de conținut asociat cu noul serial blockbuster „The Lord of the Rings: The Rings of Power” (în România, „Stăpânul inelelor: Inelele puterii”). Cu câteva zile înaintea debutului oficial al serialului, Samsung a marcat începutul acordului său cu Amazon Prime, arătând în premieră globală 25 de minute de conținut din primele două episoade ale seriei, începând la New York la Samsung 837 Experience Center și din Times Square, apoi în Piccadilly Circus din Londra și Piazza del Duomo din Milano. Același conținut poate fi acum vizionat. Mai interesant pentru proprietarii actuali sau potențiali de televizoare 8K, este că Samsung este primul care a făcut disponibil în rezoluție 8K acest conținut asociat renumitului serial, atât pe ecranele Samsung 8K din toate magazinele din România, cât și în locuințele actualilor posesori români de Samsung TV 8K, accesând direct prin SmartHub pagină de YouTube a Samsung Electronics  LOTR Samsung 8K.

2. Când ajunge Samsung Odyssey Ark la noi şi puteţi explica utilitatea modului Cockpit? Este doar un gimmick rotirea sa la 90 de grade?

Monitorul Odyssey Ark a fost deja lansat în piața românească în sistem pre-comandă. Deși este totuși un produs foarte specializat, cererea a depășit cu mult așteptările noastre. Produsul va reveni în stoc în ianuarie și va putea fi comandat de pe www.samsung.com/ro/. Monitorul Odyssey Ark este monitorul de gaming al momentului și un „must-have” pentru orice pasionat de Gaming. Are un ecran Quantum Mini-LED pe 14 biți curbat și diagonală de 55”, rată de refresh de 165Hz la rezoluție 4K, timp de răspuns de 1ms, deci vine cu o echipare greu de egalat. Cu funcția Game Bar în modul Ultra Wide, poți seta timpul de răspuns, raportul ecranului, modul imagine pentru joc. În plus, are toate funcțiile unui Smart TV Samsung, precum aplicațiile de streaming VOD, dar și aplicațiile de gaming în cloud. Cumva similar cu aceeași funcție prezentă la telefoane și tablete sau la televizorul Samsung The Sero, modul Cockpit (rotirea ecanului la 90° și sistemul de ajustare înălțime și înclinare HAS) permite trecerea din „landscape” în „portrait” pentru vizionarea acestui tip de format, sau accesarea simultană a 3 „ecrane” suprapuse. Acest mod este perfect atât pentru cei care vor să facă video streaming în timp ce joacă live, cât și pentru gamerii care vor o imersie totală în joc.

3. De ce mizează Samsung mai puţin pe OLED la televizoarele sale şi mai mult pe Neo QLED, QLED, miniLED?

Lider mondial al pieței de televizoare de 16 ani consecutivi, Samsung are numeroase premiere tehnologice, de la celebrul „Bordeaux TV” din 2006, care a marcat primul an de producătorul #1 global, primul TV Smart în 2008, lansarea ecranelor LED în 2009, QLED în 2017 (Quantum Dot), NeoQLED în 2021 (Quantum Dot Mini-LED). Deși până anul acesta, Samsung nu a oferit ecrane OLED pentru gama sa de televizoare, Samsung este de mulți ani unul dintre marii producători de ecrane cu tehnologia OLED, cu o puternică expertiză și abordare inovatoare. Începând cu 2022, Samsung oferă televizoare și cu ecran OLED produse de Samsung Display, combinând tehnologia excepțională a filtrelor Quantum Dot (lansată inițial pe televizoarele QLED) cu ecrane proprii OLED de tip RGB pur (alte tehnologii OLED prezente până acum în piață sunt de tip RGB-W, fiecare al patrulea pixel fiind alb). Ecranul Samsung QD-OLED al gamei S95B lansate în 2022 (disponibilă în 55” și 65”) are 100% volum de culoare și culori validate Pantone®, unghiuri de vizualizare incredibile, un design uniform ultra-subțire și beneficiază de toate celelalte specificații de top prezente pe alte modele premium Samsung (20 rețele neurale, upscale 4K 120Hz, Dolby Atmos, OTS, Q-Symphony).

5. Tizen a fost înlocuit de WearOS pe ceasurile Samsung, vom vedea Tizen înlocuit de Android TV/Google TV pe televizoarele companiei?

Tizen este un sistem de operare deschis și flexibil, ce adresează multiple aplicații în ecosistemele dispozitivelor conectate. Este un proiect parte a Linux Foundation inițiat in 2007, dezvoltat în principal de Samsung și Intel și la care au aderat alte zeci de companii din tehnologie și telecomunicații.

Concluzie

Am aflat cu surprindere că Samsung e deja prezentă pe 2 pieţe pe care nu ştiam că activează: cea a panourilor fotovoltaice şi cea a pompelor de căldură. De asemenea, am fost lămuriţi şi cu privire la vizionarea serialului Lord of the Rings în 8K şi a avantajelor noilor monitoare de gaming Odyssey, dar şi importanța celor de la Samsung în industria TV, segmentul panourilor OLED. Ni s-a explicat clar şi ce e cu garanţia pe 20 ani pentru invertoare digitale/compresoare, pornnd de la o definiție pentru invertor digital şi avantajele sale, precum zgomotul redus şi eficiența energetică.

Am mai aflat şi că românul e deschis la gama Bespoke şi la a îşi personaliza electrocasnicele cu panouri de diferite culori, materiale (uscătoare, cuptoare, aspiratoare, roboţi, în proporţie de 15% din totalul segmentului). Dacă e să rezum totul cu o frază aş zice "Samsung vrea să devină brandul numărul 1 ca eficienţa energetică". Şi a luat deja măsuri în această privinţă, măsuri pe care nu le-am văzut la rivali... încă. 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×