Evenimentul Google I/O 2016 va debuta în acest an în data de 18 mai (astăzi), seria de conferinţe durând până pe 20 mai. Ca de obicei, Google va prezenta inovaţii legate de Android şi cele mai noi produse ale sale, atât software, cât şi hardware. Majoritatea aşteptărilor se leagă de prezentarea lui Android N, de această dată şi cu nume de cod oficial şi cu varianta sub formă de cifre. Evident, aşteptăm şi câteva terminale noi, iar toate aceste aşteptări sunt însumate în rândurile următoare.
Ca de obicei veţi putea urmări în regim de live streaming pe YouTube conferinţa inaugurală începând cu ora 20:00, ora României, pe 18 mai. Evenimentul se va desfăşura în Amfiteatrul Shoreline din Mountain View, California şi îl va avea ca amfitrion pe Sundar Pichai, CEO Google. Puteţi fie să priviţi live streamingul pe YouTube, să folosiţi aplicaţia dedicată Google I/O 2016, sau să ne urmăriţi live bloggingul de aici, ba chiar ambele, deoarece veți putea comenta live cele prezentate.
Având în vedere că această conferinţă e destinată în primul rând dezvoltatorilor, aşteptaţi-vă la o mulţime de discuţii despre cod şi programare. Android N a primit deja două variante Developer Preview până acum şi ar trebui să fie finalizat deja. Îi vom afla şi numele final, posibil Nutella sau Nougat şi varianta OS-ului, mai mult ca probabil Android 7.0.
Vă reamintesc că Google a supus la vot denumirea oficială a lui Android N şi acum hai să vedem ce ştim la nivel oficial despre acest release. Ei bine, ştim că el a primit în sfârşit suport multi window, o funcţie foarte solicitată de posesorii de terminale Android. Ea va permite să lucraţi în mod split screen pe tablete şi telefoane.
Vom putea şi să dăm replică la mesaje direct din bara de notificări, dar şi să avem notificări multiple din aceeaşi aplicaţie grupate împreună. Doze îşi va creşte eficienţa, iar suportul pentru limbi străine va fi amplificat. O veste bună pentru gameri e suportul pentru Vulkan, un nou API de randare 3D, care oferă un control mai bun asupra GPU-ului şi permite implementarea de grafică high end în jocuri.
Noi emoji-uri vor fi incluse, iar shortcuturile din launcher vor putea fi create de către aplicaţii, direct catre anumite funcții ale lor (trimite SMS la un anumit număr de exemplu). Nu excludem şi suport pentru o funcţie în genul lui 3D Touch pe acest nou OS. Deşi a fost negat de multiple surse din cadrul Google, un nou device din seria Nexus 7 ar putea totuşi apărea (niciodată să nu spuneţi niciodată!).
Problema e că piaţa tabletelor e în picaj şi cu siguranţă nu ar mai renta pentru Google această abordare. Dacă se lansează în cele din urmă tableta, ea ar trebui să vină cu un ecran Quad HD de 7 inch, un procesor Snapdragon 820 sau Tegra X1, 4 GB RAM şi suport 4G LTE. Variantele de producători sunt limitate: fie Huawei, HTC sau LG.
Nu e exclus să vedem şi noi telefoane Nexus, mai ales dacă se şi lansează oficial Android N în varianta finală. Ultimele zvonuri dădeau HTC drept favorită pentru a produce aceste terminale în următorii ani. Aşteptăm un device cu design derivat din HTC 10, cu procesor Snapdragon 820, sau poate miticul Snapdragon 823, 4 GB RAM şi evident o cameră puternică. Nu ar trebui să lipsească portul USB Type C, scannerul de amprente şi eventual un scanner de iris.
Realitatea virtuală va fi un punct cheie al discuţiilor de la I/O 2016. Nu mai puţin de 7 sesiuni de discuţii sunt programate strict pentru acest subiect în acest an. E foarte posibil să vedem şi un headset VR Google, dar întrebarea e cine îl va produce. Ne aşteptăm ca Google să integreze funcţii şi suport VR în Android cel stock şi să ne ofere în cele mai rău caz un Google Cardboard nou şi în cel mai bun un rival pentru HTC Vive sau Oculus Rift.
Zvonurile afirmă că spre deosebire de produsele rivale, headsetul Google va putea opera independent, fără a fi asociat unui telefon sau PC. Project Tango va avea şi el secţiuni dedicate şi după ce telefonul Tango a fost prezentat la MWC 2016, aşteptăm să vedem cum arată noi device-uri din această iniţiativă. Lenovo e implicata în proiect şi e vorba aici despre o gamă largă de senzori şi funcţii de realitate augmentată, puşi la treabă de jocuri, aplicaţii de randare 3D şi arhitectura pe device-uri mobile.
Se va discuta şi despre automobile autonome, suntem siguri, mai ales după parteneriatul dintre Google şi Fiat Chrysler, care va aduce tehnologia Google pe 100 de modele mini van. Project Ara e considerat teoretic în standby, dar poate fi înviat oricând în cadrul conferinţelor, mai ales că au trecut deja câţiva ani de când telefonul modular e în dezvoltare.
Deja LG a întrecut Google, lansând primul handset modular mainstream, LG G5... O tabletă Project Ara a apărut în benchmarkuri în ultimele luni, deci orice e posibil. Soluţii Smart Home sunt şi ele pe listă şi aparent şi un Google Glass 2.0, cunoscut deocamdată că Project Aura. Android Auto va avea o singură sesiune la I/O, iar Chrome OS ar putea fi unificat cu Android, un anunţ pe care îl aşteptam de un an deja. Să nu excludem şi Chromebookuri noi, deşi câteva au fost deja lansate în ultimele luni.
Având în vedere presiunea pusă de Apple cu al său WWDC luna viitoare şi perspectiva unui Apple Watch 2 cu un nou Watch OS, Google va reacţiona preventiv, cu un Android Wear actualizat masiv. Intuitivitatea, accesul la mai mulţi senzori şi accesorii şi independenta de telefoane ar trebui să fie cheia inovaţiei aici. Noi parametri fitness şi de sănătate vor fi probabil monitorizaţi.
Alte subiecte secundare abordate la conferinţa vor fi Internet of Things, Project Fi (propriul serviciu de telefonie prepaid Google) sau Android TV, cu tot cu funcţii de gaming şi console anunţate. Va fi un eveniment fistichiu, plin de surprize şi nu uitaţi că anii trecuţi ne-au adus cofondatori Google sărind cu paraşuta fix în mijlocul conferinţei, deci oricând e posibil să vedem vreo cascadorie de genul.
Fiți pe aproape pentru a afla noutățile la cald!