Între 18 şi 20 mai nu ştiu ce aţi făcut voi, dar eu am fost la East European Comic Con 2018. E locul unde lumea merge să facă cosplay, să participe la concursuri de gaming şi să vadă ce mai mişcă în lumea filmelor, serialelor, super eroilor şi anime-urilor. A avut loc la Romexpo şi am dat o tură pe acolo sâmbătă, pe 19 mai. Cum a fost evenimentul aflaţi mai jos.
Lumea a venit la Comic Con să vadă personaje preferate din seriale ca Game of Thrones sau Supernatural şi evident am avut sesiuni de autografe, dar se putea sta şi pe tronul din Game of Thrones. Nu am mai avut un stand Umbre, dar cel dedicat Westworld a fost mult mai mare, incluzând şi o tavernă în stil Vestul Sălbatic, cu cowboy şi hangiţe. Am observat şi că în locul unui panel Walking Dead, au mizat mai mult pe Fear the Walking Dead, care e în plină desfăşurare (RIP Nick, forever în our hearts).
Faţă de ediţia 2017 mi s-a părut mai înghesuit acest Comic Con, având mai puţine hale dedicate. Era plin de lume, în special copii şi adolescenţi, dar am văzut şi un nene la 40-50 de ani costumat în Joker, semn că pasiunea pentru super eroi şi cosplay nu are vârsta. Erau şi o tonă de magazine, de unde puteţi cumpăra căni, figurine cu Thor sau Hulk, bobble heads, tricouri cu formaţii, Monopoly cu Game of Thrones, lentile de contact mov sau verzi, brăţări gothice şi chiar machiaj.
În fața standului HBO îţi puteai face chiar un tatuaj, evident nu permanent, că te lăsau ai tăi să dormi pe preş acasă. Standul Acer a fost pe bază de laptopuri Predator şi lumea se juca la greu CS, PUBG şi Fortnite, plus Overwatch. Îţi putea face şi o fotografie instantanee pe acolo. Imediat lângă plutea în aer un romb roşu ameninţător. Era semnul HP Omen, în zona dedicată de gaming pe computerele lor.
Call of Duty WW II a avut propriul stand, amenajat cu bariere şi saci de nisip, ca la debarcarea din Normandia şi deşi era o zonă mică, publicul se înghesuia acolo şi era foarte entuziast. Cred că sperau să afle şi ceva detalii despre Black Ops 4, care a fost anunţat recent. Cea mai animată zonă era cea Sprite, unde aveai o tonă de lucruri de făcut.
Puteai să dansezi în Just Dance, să cânţi la chitară în Guitar Hero sau să guşti noul Sprite cu aromă de castraveţi. Totul iluminat cu un verde ţipător şi cu un aer cool şi hip, plus bean bags. La standul Logitech am prins o bătaie în PUBG cu arme melee doar şi lumea se fugărea în joc caftindu-se cu tigăi, lucru care m-a amuzat teribil.
Am dat o tură şi pe standul Samsung, unde lumea se juca pe QLED-uri, dar şi pe monitoare ultra wide, în special FIFA şi League of Legends din ce am văzut. Tot QLED-uri Samsung erau puse în faţă şi la principală scenă competiţională, unde s-au desfăşurat meciuri de FIFA 18, cu Oltenia Team, dar şi League of Legends şi DOTA. La Nexus Gamers Lounge, unde era zona de presă puteai să te joci God of War pe PS4, dar şi să încerci Demo-ul de Detroit, joc care iese pe 25 mai.
Cei de la Lenovo au mers pe brandul Legion şi pe cosplayeri cu mantii negre şi cu acel simbol galben pictat pe faţă. Acolo se jucau în special shootere şi lumea era în extaz la frag-urile din Counter Strike, chiar şi acum la aşa mulţi ani după apariţia jocului. A fost şi un stand Ubisoft, pe bază de Far Cry 5 şi Assassin's Creed Origins şi am văzut o grămadă de lume îmbrăcată în soldaţi mişunând pe acolo.
LG a avut monitoare de gaming, cu luminiţe în spate şi format wide, cu muchii laterale zero la standul său. Cât despre cosplay, am văzut un Thor feminin, personaje din Star Wars, un Joker bătrân, ba chiar şi o fată îmbrăcată ca în serialul The Handmaid's Tale de pe HBO oricât de creepy ar suna asta. A fost cred primul an în care nu am văzut cosplay din Mortal Kombat şi lumea a lăsat-o în sfârşit mai moale cu Harley Quinn-urile.
Erau o grămadă de peruci roz şi mov, o cosplayeriță cu un bici şi decolteu generos, iar de departe cele mai multe cosplay-uri a avut universul Warcraft. A fost şi un concurs în zona Activision/Blizzard, unde au participat fix acei cosplayeri din Warcraft, Diablo sau Overwatch, cu costume foarte reuşite şi cu detalii ultra realiste. Coarne, săbii, fete mascate complet, elfi întunecaţi, paladini, un personaj androgin de Overwatch, am avut de toate.
Puteai să te joci şi board games la eveniment sau să te întinzi pe o platformă la zona Beck's, să îţi pui ochelari VR şi să zbori în munţi, prin nişte cercuri. Creative Monkeyz îşi aşteptau şi ei fanii cu un stand roşu fistichiu, cu Mo şi Focă în prim plan, iar tot Comic Con-ul era plin ochi cu promo-uri pentru filmul Han Solo, care vine în curând. Am uitat să vă zic că era şi un Deadpool pe acolo, că tot e la cinema noul film. Am uitat să menţionez că şi TP-Link avea un stand, prezentând noul său router vedetă, plus telefoane şi soluţii smart home, într-un soi de mega sufragerie.
Cine se plictisea de Comic Con (nu prea aveai cum) găsea afară Street Food Heroes, eveniment cu food truckuri şi mâncare japoneză, burgeri, kurtos colacs, îngheţată, pizza şi pui la cornet. Cum a fost Comic Con 2018 pentru mine? Foarte aglomerat şi zgomotos, cu ţipetele announcerilor de la concursurile de gaming suprapunându-se. S-a micşorat zona dedicată pentru că mai erau 2-3 alte expoziţii în aceste zile, dar parcă entuziasmul a fost mai mare.
A crescut numărul de concursuri şi ştiu că au fost minim 3 concursuri de cosplay. Parcă a scăzut puţin media de vârstă, oricât de ciudat ar suna asta şi a crescut entuziasmul, zic strict după ce am văzut pe feţele oamenilor de acolo. Cred că puteau fi aduse persoanje mai celebre de seriale, dar ştiu că e foarte greu de obţinut vedete pentru Europa de Est, deci e OK. Eventual să aducă nişte producători de jocuri data viitoare? Sau actori voice over? Dacă ar veni cineva din The Walking Dead ar rupe tot cred...
E al treilea Comic Con pentru mine, cu siguranţă nu ultimul şi sper să fie mai multe evenimente de gen la noi, mai ales că celelalt, Nijikon a fost anulat. Din ce ştiu nici Otaku Fest nu mai e, deci sunt vremuri triste pentru pasionaţii de cultură japoneză, anime, cosplay şi super eroi.