În această săptămână încep precomenzile pentru boxa smart de la Apple și anume HomePod. Aceasta a fost anunțată tocmai la WWDC în 2017, urma să ajungă în casele oamenilor până la sfârșitul anului, dar a fost amânată pentru că avea mai multe bug-uri. Google Home și Amazon Echo domină de câțiva ani această nișă a boxelor cu inteligență artificială, oferind și o gamă foarte variată de device-uri.
Dar asta nu e prima dată când Apple intră ultima într-o nouă nișă de produse, iar peste un an, doi începe să o domine. Aruncați o privire în treCut la iPod, iPhone și mai nou, Apple Watch. Totul sigur că va începe de la setare, prima impresie mereu este cea mai importantă, nu? Aceasta va fi similară cu setarea Airpods-urilor. Adică, te apropii de Homepod, apare un pop-up pe ecran și setarea se produce automat. Fără să pornești sau să descarci vreo aplicație.
Homepod va câștiga teren datorită sunetului. Apple încearcă să atragă atenția audiofililor cu acest device. 7 speakere, un woofer și experiența celor din Cupertino ar trebui să ofere un sunet de cea mai înaltă clasă. Apple promite că se oferă cel mai bun sunet pe un smart speaker. Evident, trebuie comparat cu Home Max-ul de la Google, dar cert este că sunetul care va ieși din aceast “vazon” ar trebui să îi lase pe toți cu gura căscată.
O mare problemă la Google Home și Amazon Echo, mai ales prin părțile noastre este că acestea nu pot realiza apeluri și scrie sau răspunde la mesaje. Asta e un minus extrem de mare și nu înțeleg de ce nimeni nu se obosește să aducă aceste funcții elementare pe un astfel de device. Apple va profita de iMessage-ul lor și de integrarea Siri cu alte aplicații, astfel că vei putea dicta un mesaj pentru mama în iMessage, Viber, Whatsapp, exact cum o faci pe iPhone, sau vei putea realiza apeluri.
Un plus simțitor îl vor simți anume utilizatorii de iOS și MacOS. Asta pentru că utilizatorii de iPhone pot să folosească fără probleme un Google Home sau un Amazon Echo, dar atunci când vrei să îți faci ceva notițe, ele nu se vor duce în aplicația Notes de pe iOS. Ăsta e doar un exemplu banal, dar cert este că Homepod-ul va fi integrat total în iOS și în aplicațiile sale, ceea ce nu poate oferi nici un alt smart speaker. Respectiv, asta va fi alegerea perfectă pentru cei care folosesc iOS-ul.
Și nu în ultimul rând, securitatea. Apple are o reputație ceva mai bună decât Google atunci când vine vorba despre protejarea datelor cu caracter personal.
Totuși, HomePod va avea și ceva dezavantaje:
- În primul rând va putea fi folosit doar cu device-uri din ecosistemul Apple. Google Home și Amazon Echo e mai flexibil la acest capitol. Asta nu e o noutate, odată ce ai intrat în acest cerc vicios al mărului mușcat, nu ai cum să ieși. Toate device-urile sunt prea strâns legate unul de altul, iar asta poate că nu e neapărat un lucru rău. Totuși se vehiculează faza că Homepod-ul va putea reda muzică doar de pe Apple Music, iar asta sigur e ceva rău. Până la urmă ăsta e un speaker bluetooth, așa că lipsa stream-ului de pe Spotify, PlayMusic, Pandora, sau pur și simplu direct de pe smartphone, e un mare dezavantaj
- În al doilea rând Siri nu este cel mai “deștept asistent vocal”. Google Assistant și Alexa sunt cu mult mai înainte când vine vorba de răspunsuri la întrebări și comenzi, așa că Apple va trebui să dea din coate pentru a face față concurenței, până la urmă asta trebuie să fie o boxă deșteaptă
- Și nu în ultimul rând prețul. 350$ în SUA, iar prin zonele noastre sigur se va ridica la 400 de euro. E clar, orice produs Apple se cumpără, dar atât timp cât Amazon și Google oferă opțiuni la un preț de 40$, nu prea se va întinde mâna spre portofel pentru a cheltui atâția bani pe un speaker smart
Apple HomePod va fi pus în vânzare de pe 09.02.2018, așa că eu ard de nerăbdare să îl încerc și să mă conving dacă ideile menționate mai sus se vor adeveri. Voi ce părere aveți? Ar putea avea succes acest HomePod și în general tot valul ăsta de boxe cu inteligență artificială?