Am avut ocazia să petrec o săptămână în compania lui Huawei Watch 3 Pro Titanium, iar rezultatul a fost recenzia de aici. Apoi am petrecut o săptămână şi cu ediţia Classic de Watch 3 Pro, în paralel cu un Samsung Galaxy Watch3 Titanium. Astfel s-a născut ideea unei comparaţii între cele două produse, cu accentul pe sistemele de operare şi experienţe: un HarmonyOS la început de drum, la duel cu un Tizen deja maturizat şi ajuns la final de drum, gata să fie înlocuit cu WearOS. Ce a ieşi aflaţi mai jos.
Preţuri
În primul rând preţurile: Samsung Watch3 Titanium costă 2399 lei la Altex şi eMAG, în vreme ce Huawei Watch 3 Pro Titanium este 2499 lei şi vine cu căştile FreeBuds Pro cadou. Varianta cu curea din piele, cea Classic este 1999 lei. Ceasurile testate de noi ne-au sosit în versiunea de 45 mm.
Context
Huawei Watch 3 Pro este primul dispozitiv cu HarmonyOS testat de noi şi acesta s-a lansat comercial în România pe final de lună iunie. Am făcut deja un review ceasului, iar acum vă prezentăm cum stă noul OS faţă de apreciatul Tizen OS de pe Samsung Galaxy Watch3. Vom face evident şi o comparaţie cu Watch4 cu WearOS de la Google şi One UI Watch de la Samsung.
Avem de-a face aici cu două ceasuri care combină eleganța cu funcţiile legate de fitness, sănătate şi cu independență de smartphone, ele având propriile aplicaţii şi e-SIM.
Ce are special Samsung Galaxy Watch3 Titanium?
- muchia rotativă pentru navigare în UI
- EKG
- măsurarea tensiunii arteriale
- Tizen OS
- Bixby
Ce are special Huawei Watch 3 Pro?
- senzor de temperatură
- HarmonyOS 2.0
- butonul Crown
- materiale: sticlă de safir, titaniu, piele, ceramică
- Celia
Ce au în comun ceasurile?
- senzor de puls
- senzor SpO2
- măsurarea stresului
- monitorizare somn
- aplicaţii proprii şi magazin de aplicaţii
- eSIM
- notificări
- preluare de apeluri telefonice
- player muzical
- peste 100 de exerciţii fizice de monitorizat
- watch face-uri personalizabile
Cu atât de multe în comun, am încercat totuşi să ne dăm seama care sunt diferenţele.
1. Modul de navigare în interfaţă
În primul rând modul de navigare în interfaţă vine în minte primul. La Huawei avem un buton Crown rotativ, care îţi permite să navighezi prin liste şi să măreşti/micşorezi acel "nor" de aplicaţii în stil watchOS. Apoi vine butonul de jos, poate fi ţinut apăsat pentru a activa Celia sau apăsat o dată pentru a intra în zona de fitness. Pentru "Back" faci un swipe dinspre stânga spre centrul ecranului. Apăsarea butonului Crown te duce în zona de Apps. O apăsare dublă a să te duce în Task Manager/Recents.
La Samsung ai un buton sus cu rol de Back şi cele de jos cu rol de Home/ meniu de aplicaţii. Nu ai gesturi swipe pentru Back aici. Muchia rotativă te ajută să te deplasezi între watch face-uri, aplicaţii, liste. Evident ai şi swipe-uri laterale pentru a trece între watch face-uri spre exemplu.
Consider mai comodă navigarea cu swipe pentru back pe Huawei
2. Design
Aici am senzaţia că purtabilul Huawei e ceva mai mare, mai generos ca dimensiuni, dar şi mai greu. E justificat de bateria sa mult mai mare, de 790 mAh, acolo unde Samsung are una de 340 mAh. Ecranul este de 1.43 inch, dar are un cadran mai mare în jurul său, numerotat ca un tribut pentru ceasurile analogice. Ceramica spatelui este mai prietenoasă cu pielea.
Consider şi că zalele brăţării metalice sunt mai uşor de scos şi înlocuit decât cele de la Samsung, care necesită un cleşte special oferit la pachet cu Watch3 Titanium. Ambele ceasuri au construcţie excelentă, certificare IP68, 5 ATM şi rezistă la intemperii şi medii dure.
3. Display/Hardware
Nu e mult de spus aici, avem AMOLED-uri luminoase de 1.43 inch pe Huawei şi 1.4 inch pe Samsung, cu nişte culori foarte vii. Găsim 1 GB RAM şi 8 GB stocare pe Samsung şi 2 GB RAM şi 16 GB stocare pe Huawei. Senzorii abundă pe ambele şi putem afla presiunea atmosferică, să ne luăm pulsul, SpO2, avem şi accelerometru, senzor de luminozitate, giroscop, Bluetooth, Wi-Fi, 4G, GPS.
Samsung plusează cu senzori aferenţi pentru EKG şi tensiometru, iar Huawei cu senzor de temperatură. Ambele modele au procesoare dual core.
4. Autonomie
Huawei Watch 3 Pro are baterie de 790 mAh, care îţi oferă cam 3 zile de autonomie, după testele mele şi asta în mod smart. Are şi mod Ultra Long care te duce la 21 de zile de utilizare, dar face ceasul mai degrabă analogic. Vine şi cu încărcare rapidă, iar cu 10 minute de alimentare ai ore bune de utilizare. Are şi încărcare wireless.
Samsung Galaxy Watch3 Titanium prinde cam 2 zile de autonomie, iar cu un mod de utilizare ceva mai analogic ajunge la 7 zile de autonomie. Se încarcă în aproximativ o oră şi jumătate.
5. Celia versus Bixby
Nici unul dintre asistenţi nu se ridică la înălţimea lui Siri, Google Assistant Alexa. Celia e parcă mai responsiv şi un pic mai rapid, dar diferenţele sunt insesizabile. Se poate activa prin comandă vocală "Hey Celia".
6. Cum salvează vieţi?
Ambele ceasuri pot detecta căderi şi trimite mesaje contactelor de urgenţă şi au şi funcţie SOS. Evident contează mult şi monitorizarea pulsului, dar şi saturaţia de oxigen în a vedea cum stăm cu sistemul cardiovascular. Temperatura e şi ea vitală în această perioadă, măsurată pe Huawei Watch 3 Pro. EKG şi tensiometru sunt la început drum şi chit că le apreciem, instrumentele medicale rămân sfinte.
7. Sport/fitness
Huawei Watch 3 Pro oferă peste 100 de moduri de sport şi ghidaj pentru multe cursuri de alergare. Avem alergare la interior şi exterior, înot, drumeţii montane, golf, schi, snowboard, triatlon, vâslit şi exerciţii custom. Poate recunoaşte automat o sesiune de fitness. Va monitoriza pulsul, va afişa VO2 Max la final şi recomandarea perioadei de recuperare pentru a vedea când eşti apt şi odihnit pentru următoarea sesiunii. Trasează cursul tău pe harta la alergare, ai şi cadenţa, viteza medie şi o sumedenie de alţi metrici. Evident şi calorii arse.
Samsung Galaxy Watch3 Titanium are un running coach, dar şi exerciţii fizice precum înot, bicicleta eliptică, circuit, mers pe bicicletă, grupe de muşchi, mers pe jos, drumeţii. Şi el aduna multe date din sesiunile tale, de la puls, la traseu pe hartă, număr de paşi, calorii arse şi altele.
Legat de măsurarea pulsului, ambele ceasuri au arătat 170 BPM valoarea maximă atunci când am pedalat pe bicicletă eliptică 21 de minute cu câte un ceas la fiecare încheietură. Măsoară pulsul, saturaţia de oxigen la fel de precis.
8. Aplicaţii
Tizen având deja în spate ani buni, are evident un ecosistem deja mai stufos, care include până şi jocuri, aplicaţii de navigare, Spotify, playere muzicale de tot felul, aplicaţii de socializare. Huawei e încă la început cu HarmonyOS, dar a început să populeze varianta de AppGallery cu aplicaţii utile, unele pentru traducere, aplicaţii radio, meteo, de hărţi, de fitness, calculatoare.
9. Independenţă faţă de telefon
Deşi ambele ceasuri se pot conecta la telefoane cu iOS şi Android, ele pot funcţiona şi independent, via eSIM. Se pot conecta la 4G şi Wi-Fi, pot realiza apeluri telefonice. Îmi place cum se aude difuzorul de pe Huawei Watch 3 Pro, parcă se aude o idee mai tare decât cel Samsung. Pe de altă parte Samsung îţi permite să scrii SMS-uri de pe ceas şi să faci web browsing chiar.
10. Watch Face-uri şi UI
Interfaţa lui HarmonyOS arată ceva mai crisp, mai modern, se vede că e gândită să ruleze pe mai multe terminale. Iconurile sunt mai detaliate şi elementele watch face-urilor la fel. E ca diferenţa de meniu de la PS4 la PS5, că tot am trecut recent. Watch face-urile sunt personalizabile pe ambele ceasuri, cu multe "complications", parcă mai multe la Samsung, acele mini widgeturi de pus pe cadran.
Sunt şi widgeturi imediat după app face. Mi se pare mult mai anevoios să navighezi în aplicaţiile dispuse circular în zona de Apps Samsung, decât în norul în stil WatchOS de la Huawei/HarmonyOS 2.0, unde te poţi mişca uşor între aplicaţii.
Concluzie
Ca de obicei alegerea vă aparţine, la final de zi, iar noi am expus plusurile fiecărui ceas, ce le face speciale şi ce funcţii importante au. Deja un ceas nu mai este doar un "timepiece", un gadget care indică ora şi data, deja este instructor de fitness, aparat cu uz medical, înlocuitor de telefon. A crescut şi calitatea materialelor, mergem pe cristal de safir, titaniu, oţel, piele, ceramică. Avem şi aplicaţii, eSIM, notificări, playere muzicale şi un ecran AMOLED luminos.
La final de zi când bătălia e aşa strânsă şi la fitness avem cam aceleaşi funcţii, alegerea se va face în funcţie de OS. Veţi alege între maturitatea lui Tizen OS, dar unele moduri de navigare depăşite şi rafinarea proaspătului HarmonyOS 2.0, mai intuitiv şi gata să strângă tot mai mulţi dezvoltatori şi aplicaţii. Banalul Swipe pentru Back cântăreşte mult în confortul utilizatorului.
Balanţa înclină şi spre Huawei dacă te uiţi la bătălia bateriilor, 340 mAh pe Samsung şi 790 mAh pe Huawei, dar să vedem cum arată şi Watch4, deşi zvonurile îl indică pe la 240 mAh pentru varianta de 41 mm şi probabil tot pe la 340 mAh pentru cel de 45 mm.