TikTok recunoaşte că a spionat jurnalişti; Care vor fi consecinţele?

1.298 ori
<b>TikTok recunoaşte că a spionat jurnalişti; Care vor fi consecinţele?</b>TikTok, sau mai bine zis compania care deţine platforma, ByteDance este în mijlocul unui scandal grav. Se pare că angajaţi ai săi au spionat jurnalişti, iar acei angajaţi au fost concediaţi între timp. E vorba aici despre un caz de acces neautorizat

TikTok, sau mai bine zis compania care deţine platforma, ByteDance este în mijlocul unui scandal grav. Se pare că angajaţi ai săi au spionat jurnalişti, iar acei angajaţi au fost concediaţi între timp. E vorba aici despre un caz de acces neautorizat la date personale ale jurnaliştilor, lucru de care se află pentru prima dată în iunie 2022 via Buzzfeed.

Angajaţi din China au accesat datele unor persoane din SUA. Reputaţia TikTok are de suferit, asta în condiţiile în care deja se discută despre interdicţia sa în SUA. Unele state de acolo au interzis deja aplicaţia la nivel guvernamental, iar acum Senatul ia în calcul şi să o interzică de tot. Revenind la chestiunea cu spionajul, o investigaţie internă din ByteDance a dezvăluit că unii angajaţi spionau jurnaliştii. Investigaţia a pornit din dorinţa de a afla cine a scăpa înregistrări audio interne şi informaţiile a 3 jurnalişti Forbes, care lucraseră înainte la Buzzfeed News. Era inclus şi un reporter de la Financial Times, dar şi un grup de persoane conectate la informaţiile private ale jurnaliştilor targetati. 

Jurnaliştii de la Forbes au analizat documente interne de la ByteDance, care dezvăluie existenţa unui aşa numit "Project Raven", prin care sunt identificaţi angajaţii care scapă informaţii spre presă. Încă nu e clar dacă Raven este pentru a găsi leakerii din companie sau pentru a spiona jurnaliştii. Acesta poate fi doar un argument în plus pentru că SUA să baneze TikTok.

Datele accesate de către angajaţii ByteDance au fost folosite inclusiv pentru a detecta mişcările fizice ale reporterilor. Au fost analizate IP-urile persoanelor care foloseau TikTok pentru a descoperi dacă se aflau în aceeaşi locaţie că angajaţii care leak-uiau informaţii confidenţiale, aceasta ar fi scuza oficială a ByteDance. Până acum 4 angajaţi ByteDance au fost concediaţi pentru această procedură.

E interesant că TikTok a negat tot în vara lui 2022, când a apărut scandalul. CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew a declarat că au fost eliminate toate practicile care încalcă intimitatea utilizatorilor, iar în ultimele 15 luni a lucrat din greu pentru a crea un departament de securitate a datelor utilizatorilor TikTok din SUA. A garantat şi că datele lor rămân doar în SUA, nu ajung în China.

ByteDance face şi un audit intern şi are un departament de control al riscurilor. Compania are de protejat datele a 100 de milioane de utilizatori americani, dar senatorii republicani precum Marco Rubio pun presiune pe firmă chineză şi tot citează utilizarea sa de către regimul de la Beijing ca o "armă".

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×