Android 15 ar putea aduce o schimbare majoră în modul în care aplicațiile se afișează pe ecranul smartphone-urilor, forțându-le să ocupe întreaga suprafață disponibilă, de la margine la margine. Această mișcare vine în contextul în care dimensiunile telefoanelor și ale ramelor lor s-au stabilizat în ultimii ani, punând presiune pe dezvoltatori să utilizeze mai eficient spațiul de afișare disponibil. Până acum, pentru a beneficia de acest mod edge-to-edge, aplicațiile trebuiau să opteze activ, implementând anumite API-uri. Totuși, descoperirile recente în codul beta Android 14 QPR2 sugerează că Android 15 ar putea impune acest comportament implicit pentru aplicațiile care țintesc noua versiune a sistemului de operare.
Google intenționează să ofere dezvoltatorilor timp suficient pentru a actualiza, testa și depana aplicațiile în conformitate cu noile versiuni ale sistemului Android. Acest lucru se face prin intermediul unei pagini de setări introduse în Android 11, numită Schimbări de Compatibilitate a Aplicațiilor, care permite dezvoltatorilor să activeze sau să dezactiveze comportamentele individuale ale sistemului care ar putea afecta aplicațiile. Prin urmare, o aplicație care țintește nivelul API 35 (corespunzător Android 15) va trebui să se conformeze noilor comportamente ale sistemului introduse de această versiune.
Descoperirea unui schimb de compatibilitate numit EDGE_TO_EDGE_BY_DEFAULT, destinat aplicațiilor care țintesc Android 15, indică faptul că Google ar putea forța aplicațiile să adopte modul edge-to-edge implicit. Deși nu este clar dacă Google va implementa această schimbare în Android 15, inițiativele recente sugerează o dorință de a îmbunătăți suportul pentru acest mod, inclusiv actualizarea API-ului enableEdgeToEdge pentru a se adapta la decupajele ecranului.
Impactul acestei schimbări, dacă va fi implementată, ar putea varia. Testele preliminare arată că, în timp ce aplicațiile cu mult text beneficiază vizibil de modul edge-to-edge, aplicații precum Gmail și Google Keep se confruntă cu provocări, cum ar fi suprapunerea elementelor UI cu barele de sistem. Acesta este un motiv pentru care Google ar oferi dezvoltatorilor timp să își actualizeze aplicațiile înainte de a impune acest mod. Momentan, rămâne de văzut dacă și cum va fi aplicată această schimbare în versiunea finală a Android 15.
Pentru moment, așteptăm cu interes apariția versiunilor preview ale Android 15 pentru a confirma aceste schimbări. Data limită pentru ca noile aplicații și actualizările de aplicații să țintească Android 15 este stabilită pentru 31 august 2025, ceea ce înseamnă că majoritatea aplicațiilor de pe Play Store vor adopta în cele din urmă acest mod, în cazul în care Google decide să meargă mai departe cu această politică.