Cine nu a auzit de OnePlus One? Pentru o companie care a luat ființă cu câteva luni în urmă, adică OnePlus, faptul că toată lumea le știe telefonul e un compliment uriaș. Ați văzut și în unboxing ce impresie plăcută ne-a făcut ambalajul acestui device și cum se vede că o companie entuziastă aflată la început de drum e gata să facă orice pentru a surprinde plăcut... inclusiv să vândă un super telefon la 300 de dolari.
Acest produs a fost anunțat în luna aprilie, lansat în iunie, iar noi l-am cumpărat de pe Pandawill. A durat 40 de zile ca terminalul să ne sosească, după verificări de card, trecut de vamă și alte birocrații. Acest model a devenit popular și pentru pentru a-l cumpăra ai nevoie de invitație și pentru că e un smartphone greu de găsit, mai ales dacă nu ești din China. în total, cu tot cu vama am cheltuit pe el 1400 de lei și acum hai să vedem ce ne rezervă acest hit.
Designul ne amintește de un terminal Oppo, ceea ce nu e chiar deplasat, având în vedere că firma OnePlus e compusă din foști angajați Oppo. Avem de-a face aici cu un handset cu ecran de 5.5 inch, cu grosime de 8.9 mm și greutate de 162 de grame. Marginile ecranului său sunt înguste, iar acest model este mai lung și mai gros decât Samsung Galaxy Note 3, de exemplu. Designul este unul simplu, cu o carcasă fabricată din policarbonat, iar aderența acestui smartphone este bună.
Avem integrată aici și o ramă ce este fabricată din metal, observată de jur împrejurul handsetului. De remarcat și că marginea e ușor ridicată, de dragul protecției ecranului, iar marginile acestui model sunt plate, în vreme ce terminalul pare ușor rotunjit privit din profil. El poate aminti cunoscătorilor de Oppo Find 5 și mai observăm și colțuri rotunjite ale acestui device și faptul că e cu 6 mm mai lung decât LG G3, care are aceeași diagonală și acest lucru se simte.
în zona frontală avem un earpiece pentru convorbiri, camera frontală, cele 3 butoane capacitive destul de slab luminate, plus senzorul de proximitate și lumina ambientală. în spate se află camera principală, blitzul și microfonul, iar în zona superioară avem jackul audio, încă un microfon și în zona inferioară se află portul microUSB, difuzoarele și al treilea microfon. în stânga avem slotul microSIM, care se poate scoate folosind o cheiță metalică, dar și butoanele de volum, cam prea subțiri pentru a fi comode.
în dreapta se află butonul On/Off, care e subțire și mic, deci nu oferă nici el feedback prea bun. Per total telefonul e cam mare, dar vă puteți obișnui cu dimensiunile sale, mai ales dacă vă plac phablet-urile. Mai menționez și că ecranul e magnet de amprente. Trecând la aspectul hardware, acest smartphone aduce un procesor quad core Snapdragon 801 de 2.5 GHz, un GPU Adreno 330, un display IPS LCD de 5.5 inch cu rezoluție Full HD și 16 sau 64 GB memorie internă. Avem parte și de 3 GB RAM LPDDR3 și nu avem slot microSD pe acest model.
Camera din spate este o unitate de 13 megapixeli cu blitz dual LED, iar în zona frontală se află o cameră de selfie-uri de 5 megapixeli. Pe partea de conectivitate OnePlus aduce suport HSDPA cu viteza de download de 42.2 MBps, LTE, WiFi, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth 4.1, NFC și microUSB 2.0 cu USB OTG și USB Host. Specificațiile includ și difuzoare duale mono, accelerometru, giroscop și busola, iar bateria este o unitate de 3100 mAh, Li-Polymer, care la testul nostru de playback ne-a oferit 8 ore și 54 de minute, cu WiFi pornit și luminozitate la 50%. între timp un LG G3 oferă 5 ore și 6 minute, iar un HTC Desire 816 7 ore și 44 de minute, comparând modele cu aceeași diagonală, deci stăm bine, dar nu chiar la nivel de Galaxy S5, cu ale sale 11 ore.
încărcarea lui OnePlus one are o durată destul de rezonabilă, de doar 1 oră și 50 de minute, mult mai puțin decât multe modele cu pretenții în acest an. Durata de standby nu e foarte bună totuși la acest model, care pierde multe procente spre exemplu noaptea când îl lăsați în standby. Nu avem opțiuni clare de Power Saving, poate în afară de un toggle în zona dropdown. Trecând la acustică, OnePlus One nu vine cu un player propriu zis instalat și nici cu o pereche de căști la pachet. Am instalat totuși Google Play Music, cu mențiunea că primim un visualizer în lockscreen pe acest device, iar trecând la experiența audio, avem la dispoziție difuzoare mono duale pe OnePlus One.
Ele oferă un volum ridicat, bas bun, sunet clar și cald. Preinstalată pe acest device se afla aplicația Audio FX, care include numeroase opțiuni de egalizare a sunetului. Printre ele se număra Headset, Speaker, USB, Bluetooth sau Wireless, dar și câteva preseturi pentru acustică în funcție de gen muzical. Puteți și să personalizați experiența cu slidere și aveți la dispoziție și opțiuni că Bass Boost, Surround sau Reverb, care la rândul său are câteva sub setări pentru încăperi de diferite mărimi. La testul cu decibelmetrul am atins valori foarte mari, cele mai mari de până acum (de când folosim un decibelmetru).
E vorba despre 90.5 dBA, deci putem spune că OnePlus One se poate duela cu HTC One M8 când vine vorba de difuzoare puternice. Trecând la aspectul video, aici ne întâmpină un ecran de 5.5 inch cu rezoluție Full HD și densitate de 401 ppi, plus panou IPS LCD. Nu avem nici video player preinstalat pe acest model, iar ecranul este luminos, oferă culori realiste și unghiuri largi de vizualizare. El folosește tehnologie Japan Display, LTPS, Gorilla Glass și oferă o imagine clară, cu negru nu foarte adânc totuși și nici contrast nu prea impresionant. Totuși în bătaia soarelui nu au fost probleme, iar în cazul în care va întrebări, acest display are pixeli de tip RGB Stripe.
Am folosit și luxmetrul și am atins 404 unități lux în zona superioară a ecranului și 372 lux în zona inferioară, deci luminozitatea nu e uniforma pe tot ecranul. Putem totuși să spunem că am depășit Xperia Z2, cu ale sale 366 unități lux, dar și LG G3, cu cele 343 unități lux ale sale. în schimb, Galaxy S5 ne întrece, cu 480 lux. în zona Setărilor avem opțiuni speciale pentru unghiurile de rotație ale ecranului, Cast Screen, Backlight Adaptiv, care ajustează luminozitatea în mod dinamic pentru extra viața a bateriei. Probabil cea mai interesantă opțiune este Screen Color, care va permite să personalizați în detaliu experienta coloristică a displayului.
Puteți să îl setați pe Vivid/Standard sau Custom, unde reglați voi contrastul, nuanța, saturarea și intensitatea. Aș spune că ecranul lui OnePlus One este bun, dar nu bate vreun record, totuși la acest preț îl considerăm fără cusur. în ce privește cameră, OnePlus One folosește un senzor de 13 megapixeli, cu blitz dual LED și o cameră frontală de 5 MP pentru selfie. Aflați că în cazul camerei principale avem la dispoziție un senzor Sony IMX 214 CMOS, cu mărime de 1/3.06 inch și deschidere F/2.0. Acesta e același senzor ca și cel de pe Oppo Find 7 și vine cu un setup cu 6 lentile.
Interfața este o combinație între cea stock de pe Android, cu o serie de personalizări CyanogenMod. Opțiunile principale din partea inferioară includ shortcut către camera frontală, blitz, opțiuni și setări. în dreapta se află butonul pentru captura video, butonul shutter și cel pentru panoramă. Camera suportă zoom de până la 4X și realizează o focalizare rapidă, dar și o captură foarte rapidă. Pe lista de opțiuni se află expunere, balans de alb, moduri de captură, timer și localizare. Modurile sunt foarte variate și îmbina conceptul de efecte cu cel de scene și alte câteva opțiuni de fotografiere.
Lista include Auto, HDR, Smart Scene care detectează automat situația în care vă aflați, fie night, fie landscape sau macro, Beauty, Slow Shutter (pentru momentele când vreți să prindeți picătura de apă care curge de pe petală), Action, Backlight, Beach, Candle Light, Fireworks, Flowers (testat în fotografiile cu flori roșii), Landscape, Night, Night Portrait, Party, Portrait, Snow, Sports, Steady, Sunset, Theatre, Mono, Sepia, Negative și alte câteva.
în zona setărilor găsim mărimea fotografiei, cu 12 și 13 MP pentru cadre 4:3 și 9.7 MP pentru 16:9. Calitatea fotografiilor poate fi setată de la 55% la 100%, iar modul de captură în rafală oferă până la 20 de cadre deodată. Puteți regla și viteza shutter-ului, de la 1/2 secunde până la 8 secunde. De asemenea se poate seta durata touch focusului, de la 5 secunde la infinit, regla focalizarea (auto, continuu, macro, infinit), modifica ISO (până la 1600) și seta opțiuni de auto expunere (frame average, center weighted, sport metering). Lista se încheie cu Antibanding în 50 sau 60 Hz și apoi trecem la opțiunile video.
Puteți filma cu OnePlus One în 720p, 1080p și 4K de 2 tipuri (UHD la 3840 x 2160 și 4K DCI la 4096 x 2160). Al doilea mod e comprimat cu JPEG2000 și teoretic poate atinge un bitrate de până la 250 Mbps dar nu pe telefoane. Avem la dispoziție și un mod de captură slow motion și high frame rate, cu opțiuni de 120 FPS și 60 FPS. Va putea fi ales și codec-ul video (MP4, H.263 și H.264) și cel audio (AMR-NB sau AAC), deci pot să zic că avem o listă foarte bogată de opțiuni și setări foto.
Trecând la fotografiile realizate cu OnePlus One, pot spune că avem parte de culori realiste, nu avem probleme cu suprasaturarea, luminozitatea este OK, iar un lucru de remarcat este calitatea fotografiilor HDR. Spre deosebire de multe alte telefoane, aici HDR-ul nu doar luminează imaginea, ci sunt reglate excelent culorile și apa arată realist în acea fotografie cu Donald. Modul Flowers exagerează puțin culorile și luminozitatea și face totul să pară artificial, dar asta nu face imaginile cu trandafiri macro-uri mai puțin strălucite. Am testat și Slow Shutter în acele imagini cu jeturi de apă și pot spune că OnePlus One realizează fotografii bune și într-o zi caniculară, fără să aibă probleme cu fotografiile arse de soare.
Galerie cu mostre foto și video realizate cu OnePlus One
Avem și câteva macro-uri bune, iar panorama arată și ea OK, ca și fotografiile landscape. Aș putea spune că avem și cadre ușor sub-saturate, iar atunci când dăm zoom fotografiilor, mai ales pe PC se observă zgomotul mai rapid decât la capturile realizate cu alte modele flagship. Aș pune OnePlus One la același nivel cu HTC One sau HTC One M8, adică treaptă a doua a flagship-urilor lui 2014, dacă vreți, sub categoria 1, adică Xperia Z2 sau Galaxy S5.
Pe timp de noapte blitzul tinde să exagereze și produce nuanțe gălbui și exagerat de luminate. Am obținut totuși capturi de aproape reușite în cazul acelor flori, deci se poate. Pe partea de înregistrare video, nu avem parte de stabilizare a imaginii din păcate și se pierde calitate la zoom, vizibil la filmarea Full HD. Am realizat și un slow motion nu foarte impresionant, iar captură de 60 FPS nu pot spune că arată la fel de bine că pe alte terminale. Totuși, clipurile sunt clare, au iluminare bună, culori reci, iar clipurile 4K arata excelent. Pe timp de noapte blitzul exagerează și la filmare, deci mai bine fără, dacă aveți de ales...
Captură audio se realizează în mod stereo, iar clipurile 4K au bitrate de 57 Mbps, sau chiar peste 60 Mbps la cel DCI. OnePlus One e clar sub alte câteva flagship-uri la filmare și deși imaginea e clară, lipsa de stabilizare optică și acel "gloss" al imaginii fac și captura 4K să fie sub cele două telefoane mai sus menționate. Concluzia ar fi ca acest model e echivalentul unui HTC One/M8/Xperia Z1, dar la prețul său, camera e excelentă la acest prag.
Nu am uitat să testăm și temperatura, atingând 43.1 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci telefonul nu se încinge foarte rău, doar se încălzește puțin în anumite zone din spate. Nu avem browser preinstalat, deci a trebuit să apelăm la Chrome, care se mișca destul de rapid. Tastatura standard a acestui device e bine spațiata, dar cele mai interesante opțiuni ale sale sunt în chineză din păcate.
și acum, momentul testelor benchmark! Am decis să compar OnePlus One cu flagship-urile, precum LG G3 3 GB RAM, Samsung Galaxy S5, Xperia Z2 și HTC One M8.
OnePlus One | LG G3 (3GB) | Samsung Galaxy S5 | Sony Xperia Z2 | HTC One M8 | |
Quadrant | 24429 | 22235 | 22739 | 17500 | 24217 |
AnTuTu | 37421 | 35637 | 34712 | 33067 | 34567 |
NenaMark | 63 FPS | 59.9 FPS | 60.1 FPS | 59.8 FPS | 59.3 FPS |
Vellamo | 3002 | 2417 | 1645 | 1602 | 1716 |
3DMark | 19397 | 16095 | 18632 | 18358 | 17570 |
GeekBench 3 | 969/2626 | 960/2333 | 854/2553 | 941/2748 | 979/2748+ |
GFXBench | 28.4 | 27.3 | 27.4 | 27.4 | 28 |
Browsermark | 1368 | 1187 | 3250 | 2884 | 2607 |
Sunspider | 1048 | 652 | 413 | 1017 | 673 |
Speedtest | 26/22 Mbps | 20/21 Mbps | 23/24 Mbps | 22/23 Mbps | 20/20 Mbps |
După cum vedeți, OnePlus One întrece toate flagship-urile din 2014 în testele benchmark, depășindu-le că scor în 80-90% dintre teste, fără drept de apel. Acest lucru se reflectă și la utilizarea terminalului, care funcționează fără pic de lag. în privința telefoniei, avem parte de un semnal bun, calitate excelentă la convorbiri și un earpiece cu volum ridicat. OnePlus One vine cu CyanogenMod 11S preinstalat în cazul unității testate de noi, iar acest ROM e bazat pe Android 4.4.2.
Avem de-a face cu un custom ROM bazat pe AOSP, care e foarte customizabil și în același timp păstrează foarte multe opțiuni stock din Android. Butoanele capacitive pot fi dezactivate de exemplu și puteți folosi butoane virtuale, dacă doriți. Puteți face și gesturi pe ecranul blocat, precum desenarea unei litere "V" pentru a porni lanterna sau a unui "O" pentru cameră, sau dublu tap pentru activare. Iconurile acestui CyanogenMod sunt pătrățoase, iar dock-ul e customizabil, ca și restul experienței. Pentru accesarea widget-urilor trebuie să țineți apăsat degetul pe ecran, iar zona dropdown de notificări și toggle-uri e în mare stock, poate în afară de lookul toggle-urilor. De asemenea puteți opta pentru butoane on screen, în locul celor capacitive de Menu, Home și Back.
Pentru multitasking veți ține butonul Menu apăsat și aveți și o opțiune Clear All la dispoziție aici. Tema folosită pe acest device poate fi personalizata la nivel de Pachete speciale de opțiuni, Styles, Icons, Fonts, Lockscreen, Wallpaper, Boot Animation și chiar și sunetele pe care le auziți. Funcțiile avansate de securitate incluse în acest ROM sunt Privacy Guard și Whisper Push, acesta din urmă criptând SMS-urile pentru utilizatorii mai paranoici.
Puteți customiza și bara de status de sus, aveți și opțiunea Quiet Hours cu interval orar în zona de Setări și puteți asocia diferite acțiuni sau aplicații dublei apăsări sau ținerii apăsat a unui buton capacitiv. Lista de aplicații preinstalate nu e prea impresionantă pe acest terminal, astfel că în afară de un calendar, SuperUser, Screen Recorder, Audio FX și încă două-trei aplicații nu avem nimic special. ScreenRecorder vă va înregistra tot ce se vede pe ecran, dar din păcate doar în portrait.
și acum hai să vedem verdictul!
Iată aspectele Pro ale acestui telefon:
- preț accesibil
- personalizare telefon
- hardware puternic
- baterie bună
- încărcare rapidă
- volum ridicat
- display de calitate
- foarte multe opțiuni ale camerei, bine organizate
- cameră bună de selfie
și cele Contra:
- carcasa lungă, un telefon cu adevărat mare
- greu de cumpărat/găsit
- fără stabilizare a imaginii la cameră
- cameră bună, dar nu excepțională
OnePlus One primește nota 8.7 pentru design, un 9.7 pentru hardware, un 10 pentru OS și UI și un ieșit din comun 11 din 10 pentru preț. Media finală este 9.87 din 10, cea mai mare notă acordată vreun device vreodată la Mobilissimo.ro, dacă nu mă înșeală memoria. Acesta este noul "telefon al anului 2014", cu un preț incredibil și terminalul care a detronat LG G3, deocamdată. [FORUM]
OnePlus One prețuri actualizate: