Huawei Nexus 6P poate fi privit ca modelul flagship din gama Nexus cu Android 6.0 Marshmallow, prin prisma dotărilor sale. Terminalul şosea împreună cu LG Nexus 5X în septembrie 2015 şi a ajuns în sfârşit şi la noi la test cu câteva săptămâni în urmă. Acesta este primul telefon Google Nexus produs de către Huawei şi vine la preţul de 2.649 lei la eMAG.ro, sau 2.849 lei la RCS & RDS. Îl găsiţi şi la Marketonline.ro, contra sumei de 2.698 lei.
Avem de-a face aici cu un phablet metalic, cu ecran de 5.7 inch şi succesorul lui Motorola Nexus 6, care aducea un display de 6 inch. În ce priveşte designul, acest device este cu siguranţă cel mai arătos telefon Nexus de până acum. El vine pe auriu mat, "grafit", "aluminiu" şi "frost" ca nuanţe unice de culoare. Acest smartphone măsoară 7.3 mm în grosime şi cântăreşte 178 de grame, ceea ce îl face mult mai compact decât Nexus 6 (10.1 mm în grosime şi 184 de grame).
Grosimea este aceeaşi ca la iPhone 6S Plus, dar Nexus 6P e ceva mai uşor. O veste bună e şi că acest model e mai subţire decât Samsung Galaxy Note 5 de exemplu (7.6 mm). Fabricat din aluminiu cel mai nou Nexus are un șasiu unibody, cu sticlă curbată 3D în zona frontală. Aderența sa este excelentă, iar acesta e un telefon destul de lung, deci greu de folosit cu o singură mână.
Marginile sunt plate, iar protuberanța camerei îi dă conferă personalitate. Construcţia e solidă, iar în zona frontală regăsim difuzoarele duale, senzorii, camera frontală şi ecranul cu muchii nu foarte înguste faţă de trendurile actuale. În spate vom vedea acea zonă delimitată a camerei, acoperită cu sticlă, incluzând şi blitzul dual LED şi telemetru laser, apoi un microfon şi scanner de amprente.
Sus găsim obişnuitul jack audio şi remarcăm prezenta decupajelor discrete pentru antene, integrate de altfel spre colţurile acestui model. Jos accesăm portul USB Type-C, iar în stânga se găseşte slotul pentru SIM. În cele din urmă, în dreapta avem la dispoziţie butonul Power, cu o textură punctată şi cele de volum, cu feedback excelent la apăsare.
Huawei Nexus 6P are un spate uşor curbat şi se remarcă o atenţie excelentă la detalii în cazul său. Nota pentru design este de 9.5 din 10, iar acesta rămâne cel mai arătos model Nexus de până acum. El este şi cel mai performant din toată seria, cu un display AMOLED de 5.7 inch cu rezoluţie Quad HD şi aspect 16:9, însoţit de un procesor Qualcomm Snapdragon 810 v2.1 la 2 GHz (versiunea de pe OnePlus 2), GPU Adreno 430 şi 3 GB RAM LPDDR4.
Avem parte şi de 32, 64 sau 128 GB stocare, fără slot microSD, o cameră principală de 12.3 MP şi frontală de 8 MP. Conectivitate implica următoarele opţiuni: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual bând, USB Type-C, Bluetooth 4.2, GPS, LTE, DLNA, NFC. Dotările se încheie cu difuzoarele duale, cele 3 microfoane de la bord, senzorii (scanner de amprente, accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola, senzor de lumină ambientală).
Nota pentru hardware este de 9 din 10 şi cred că puteam totuşi vedea 4 GB RAM pe acest model şi eventual un CPU mai puternic decât Snapdragon 810. Bateria este o unitate de 3450 mAh (Li-Po), care pe hârtie asigura 440 de ore de funcţionare în standby, 23 de ore de convorbiri şi până la 100 de ore de playback video.
La testul nostru de playback în buclă am atins 8 ore şi 48 de minute, ceea ce e bine, dar e sub flagship-urile anului 2015. Am depăşit totuşi Samsung Galaxy Note 4 (8 ore şi 30 de minute), HTC One A9 (8 ore şi 29 de minute) sau Nexus 6 (8 ore şi 30 de minute). Ne-am clasat şi sub iPhone 6S Plus (15 ore şi 8 minute), Samsung Galaxy Note 5 (11 ore şi 39 de minute) sau Huawei Mate 8 (9 ore şi 51 de minute).
În testul ce simulează utilizarea continuă, PCMark am prins 6 ore şi 39 de minute, depăşind OnePlus 2 (6 ore şi 25 de minute), Lenovo Phab Plus (6 ore şi 31 de minute) sau HTC One A9 (6 ore şi 17 minute). Ne plasăm totuşi sub Huawei Honor 4X (7 ore şi 30 de minute), ASUS ZenFone 2 Laser (8 ore şi 16 minute) sau Huawei Mate 8 (9 ore şi 3 minute), deci se putea mai bine la acest capitol.
Încărcarea se realizează în 2 ore şi 12 minute, dar reţineţi că am avut un încărcător neoficial în pachet. Totuşi am depăşit OnePlus 2 (2 ore şi 13 minute), HTC One M9 (2 ore şi 20 de minute) sau iPhone 6S Plus (2 ore şi 57 de minute). În schimb Nexus 6 se încarcă mai rapid (1 oră şi 50 de minute), iar Galaxy Note 5 în doar 1 oră şi 27 de minute.
Opţiunea Battery Saver e că de obicei la posturi, limitând performanţa şi traficul de date pentru un consum mai eficient. Apoi avem şi battery optimization, cu o listă de aplicaţii ce au voie să ruleze în modul Doze şi să acceseze reţeaua sau procesorul. Doze a sosit cu Android Marshmallow şi se activează odată ce telefonul a fost lăsat nemişcat în standby o bună perioadă de timp. Nota pentru baterie este de 8 din 10.
Trecem la acustică, unde se remarcă cele două difuzoare frontale şi menţionăm că nu am primit căşti la pachet. Google Play Music e playerul nostru muzical standard, care vine cu un egalizator stock, cu preseturi în funcţie de genuri muzicale, Bass Boost şi Surround Sound. Experienţa acustică a implicat un volum ridicat, sunet clar , bas excelent şi o chitară care se aude foarte bine.
Suntem cam cu 10% sub un model cu BoomSound, cel puţin după urechea mea. La măsurătoarea cu decibelmetrul am atins 81 dBA în faţă şi 79.2 dBA în spate, ceea ce teoretic e neimpresionant. În viaţa reală telefonul se aude clar mai tare. Depăşim totuşi Huawei Mate S (80.7 dBA), HTC One A9 (80.6 dBA) sau Samsung Galaxy A5 (77.6 dBA), dar şi pe Nexus 6 (79.2 dBA). În schimb au volum mai ridicat OnePlus 2 (82 dBA), iPhone 6 (85.2 dBA) şi ASUS ZenFone 2 (87.6 dBA). Nu există radio FM aici iar nota pentru multimedia este de 8 din 10. Trecem acum la display.
Primim un panou AMOLED de 5.7 inch aici, cu rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli şi aspect 16:9, dar şi cu protecţie Gorilla Glass 4. E oferită o densitate de 518 ppi, iar ecranul e acoperit cu un panou rezistent la amprente şi grăsime. E vorba aici despre un panou 3D uşor curbat şi trebuie menţionat că şi predecesorul avea tot ecran AMOLED Quad HD, dar mai mare, la 5.96 inch în diagonală.
Nu avem player video, aşa că am folosit aplicaţia Photos pentru a vedea clipuri. Experienţa de vizualizare a fost plăcută, în ideea formatului 16:9, iar ecranul e luminos, are culori vii, contrast OK şi unghiuri largi de vizualizare. Negrul este adânc. Pixelii sunt de tip Pentile Matrix Diamond Shapes, iar luminozitate a ajuns la 505 LUX.
Depăşim deci Nexus 6 (374 LUX) şi Samsung Galaxy S5 de exemplu (480 LUX), dar şi OnePlus 2 (465 LUX). Totuşi, un iPhone 6 e mai lumino (570 LUX), ca şi un Galaxy Note 5 (747 LUX). Setările pentru display includ luminozitate, Adaptive Brightness şi avem şi funcţia Ambient Display, care are un soi de rol "Glance", afişând notificări şi informaţii pe lockscreen fără a consuma prea multă energie şi fără a debloca handsetul. În zona Developer options putem activa şi modul de culoare SRGB pentru nuanţe mai realiste. Nota pentru display este de 9.3 din 10.
Să trecem la cameră. Camera principală este o unitate de 12.3 MP, cu pixeli de 1.55 microni, blitz dual LED, telemetru laser şi deschidere F/2.0. E vorba despre un senzor Sony IMX377 aici, fără stabilizare optică şi cu modul 4:3. În zona frontală primim un senzor Sony IMX179 de 8 MP, cu deschidere F/2.4 şi pixeli de 1.4 microni.
Menţionez că Nexus 6 avea o cameră de 13 MP cu stabilizare optică, deci la prima vedere am avea un downgrade. Aplicaţia Camera se deschide foarte rapid şi realizează cele mai rapide fotografii pe care le-am văzut până acum. Interfaţa e simplă, Marshmallow stock, iar în stânga găsim opţiunea Photo Sphere, Panorama, Lens Blur (schimbăm punctul de focalizare după captură) şi Setările.
Cu ele putem regla rezoluţia (12.2 MP în 4:3, 8.3 MP în 16:9 sau 7.7 MP în 4:3). Captură video se realizează la rezoluţie 4K, Full HD sau 720p. Şi camera frontală e capabilă de captură video Full HD. Putem seta stabilizarea digitală on sau off, iar rezoluţia panoramei se poate regla la High, Normal sau Low. Lista se încheie cu Location, Grid şi Burst Settings.
Sus în UI se află funcţia Timer, HDR+ (cu opţiunile ON, OFF sau Auto), dar şi blitzul. Cu un swipe accesăm funcţia de captură video, care se poate realiza şi în slow motion la 120 FPS sau 240 FPS. Camera focalizează foarte rapid, dar nu are un zoom chiar fluid. Dacă apăsam de două ori pe butonul Power ajungem direct în cameră foarte rapid.
HDR+ are rolul de a ajusta dynamic range-ul şi a combina fotografiile, fiind util în condiţii low light. Am realizat galeria foto cu acest model pe timp de zi, în Bucureşti. HDR-ul s-a dovedit foarte bun la scoaterea în evidenţă a detaliilor în medii mai întunecate, precum Muzeul de Istorie. Detaliile au arătat bine şi selfie-urile au fost excelente, deşi fundalul lor a fost cam ars.
Umbrele au arătat excelent, iar la nivelul maxim de zoom pe o statuie nu am pierdut pic de detalii. Culorile au fost realiste, chiar la nivel de LG G4 aş putea spune. Nu există nici un cadru blurat, iar expunerea şi focalizarea au fost perfecte. Soarele nu a ars capturile noastre, iar fotografiile landscape au avut detalii foarte bune.
E cam greu să focalizezi la prim planuri cu acest model, dar dacă eşti dispus să faci capturi de la 5 cm distanta vei fi mulţumit. Stau mărturie acele prim planuri cu flori, care arată excelent. Avem şi o serie de fotografii realizate la apus lângă tabăra de copii din Chevereșul Mare, pe malul râului Timiș. Se remarcă aici nuanţele foarte plăcute ale cerului şi vegetaţiei, din nou realiste şi cu o textură excelentă pentru acel muşchi pe copac.
E o abordare pragmatică de expunere şi culori, cu o cameră care ştie să redea exact ce vede şi ochiul uman. Sunt culori mai realiste decât la Huawei Mate 8, zic eu. Panorama e generoasă, cu o rezoluţie de 13.312 x 1830 pixeli şi e foarte clară. Aş spune că acest model capturează la fel de clar că iPhone 6s şi 6s Plus, e peste Nexus 6 per total, dar acel model avea prim planuri mai bune.
Aş plasa Nexus 6P şi cu doar 5% sub Galaxy S6 Edge, cu diferenţe în mare insesizabile faţă de LG G4, de exemplu. În condiţii low light am obţinut cadre foarte luminoase, având şi avantajul unui blitz puternic. Cu toate că imaginile arată bine, nu se ridică totuşi la înălţimea fantastică a capturii cu Huawei Mate 8. Culorile sunt OK noaptea, avem şi claritate bună, iar HDR-ul nocturn e fantastic.
Halo-urile luminilor stradale sunt în limitele normale şi pe timp de noapte simt că totuşi suntem un pic sub LG G4, dar pe aproape. Depăşim clar orice iPhone la captura low light. Apoi discutăm despre filmare. Avem captură video în format MP4, la rezoluţie Full HD, la 30 FPS şi 17 Mbps. Captură 4K a fost la bitrate de 42 Mbps.
Avem un prim clip cu claritate şi culori bune, puţin cam tremurat totuşi şi cu o schimbare de expunere bruscă. Al doilea este clipul 4K, care arată perfect, la nivel de detalii, claritate, culori şi focalizare. Clipul 3 se remarcă prin microfonul foarte bun, claritate şi focalizare bună, dar şi o schimbare nedorită de expunere.
Următorul e cam tremurat, dar plăcut privirii per total. Am testat şi zoomul la o filmare, fără a pierde deloc din calitate, ceea ce e excelent. La capitolul slow mo am fost însă surprins de cât de bine pot arăta filmările cu Nexus 6P. Multe telefoane neglijează aceasta captură, oferind rezultate grainy. Nu e cazul aici.
În condiţii low light, captura video a fost cam neclară, dar culorile au fost realiste. Iluminarea stradală nu a avut halo-uri exagerate şi reglajul de luminozitate a fost bun. Per total filmăm mai bine decât Huawei Mate 8 şi Mate S, dar şi modelele ASUS de anul trecut plus LG G4 şi cam orice telefon Huawei de anul trecut. Depăşim şi Nexus 6, poate minus captura nocturnă, unde acel model stătea chiar bine. Nota pentru cameră este de 9.2 din 10. Editarea se face cu aplicaţia Photos şi opţiuni Auto, Light, Color, Pop, Filters, Vignette şi altele.
Am testat şi temperatura, obţinând 35.3 grade Celsius după 15 minute de jucat jocul Riptide GP2, deci nu există supraîncălzire. Nota pentru temperatura este de 10 din 10.
Analizăm acum şi conectivitatea, unde Nexus 6P se prezintă cu suport WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual bând, Bluetooth 4.2, USB Type C, LTE cu viteză maximă de download de 300 Mbps, GPS, DLNA şi NFC. La testul Speedtest am atins 27 Mbps la download şi 25 Mbps la upload via WiFi, deci stăm excelent şi avem şi un ping de 11 ms, care e bunicel. La apelare am remarcat o anulare a zgomotului de fond bună, volum ridicat şi sunet clar. Nota pentru conectivitate este de 10 din 10.
Trecem la browser şi benchmark-uri, avându-l pe Chrome în prim plan, cu o viteză medie spre lentă aş spune. Tastatura virtual e cea stock din Marshmallow, comodă şi cu Swype la pachet. Revenind puţin la browser, deşi l-am numit lent, rezultatele testelor sale arata binişor. Astfel, în Vellamo HTML 5 avem 4884 puncte, 2487 în BrowserMark şi 876 în Sunspider. Terminalul nu suferă de lag, are o interfaţă foarte fluidă şi animaţiile de sistem arata excelent.
Totul e foarte lin în funcţionare, clar peste orice handset Lollipop din 2015. Şi jocuri precum GTA Liberty City Stories rulează fără probleme. La benchmark-uri am comparat acest model cu OnePlus 2, Samsung Galaxy S6 Edge+ şi iPhone 6s Plus. Se vede totuşi că în acest caz Snapdragon 810 mişca un ecran Quad HD, iar rezultatele sunt sub rivalul cu Exynos 7420 în 70% din teste.
Până şi OnePlus 2 cu acelaşi procesor îl întrece pe Nexus 6P în destule teste. Totuşi Nexus 6P se află pe locul 13 în baza noastră de date pentru testele AnTuTu, între HTC One M9 şi Huawei Mate S. Nota pentru browser şi benchmark este de 8.3 din 10.
Când vine vorba OS, UI şi aplicaţii, avem parte de Android 6.0.1 Marshmallow, complet stock. Asta înseamnă că primim Doze, ni se cer permisiuni în aplicaţii atunci când softul vrea acces la contacte, GPS, camera sau altele, iar în zona Settings/Apps/Configure Apps putem face reglaje de permisiuni. Avem un nou app drawer, pe fundal alb, cu scroll vertical, cu bară de căutare sus şi 4 dintre cele mai accesate aplicaţii plasate în capul listei.
Multitasking-ul şi zona dropdown au rămas la fel ca în Lollipop, iar Google Now on Tap e probabil cea mai mare inovaţie din Marshmallow. Ţinând apăsat pe butonul Home sau spunând "OK Google" veţi declanşa o "citire" a ecranului şi interpretare a informaţiilor la nivel contextual. Astfel, un mail cu o invitaţie la film va aduce programul cinematografelor, o citire a lui Play Music aduce detalii despre artişti şi tot aşa.
Din păcate funcţia nu a mers pe contul meu de Gmail asociat. Avem parte şi de Android Pay, funcţia Explore pentru stocare şi un nou RAM manager printre setări. Selecţia de text e acum simplă şi are opţiuni clare şi concise, iar modul Silent a revenit. Putem regla şi comportamentul linkurilor din aplicaţii şi Chrome are ferestre popup custom.
În zona de Setări am găsit şi opţiunile asociate scannerului de amprente. Acesta are un setup rapid, acurateţe excelentă şi permite deblocarea rapidă a ecranului. Avem şi funcţii de criptare la dispoziţie. Google Now primeşte în continuare propriul homescreen, iar trecând la aplicaţiile preinstalate, evident nu avem bloatware aici.
Lista arata astfel:
- Calculator
- Calendar
- Camera
- Chrome
- Clock
- Contacts
- Docs
- Downloads
- Drive
- Gmail
- Hangouts
- Keep
- Maps
- Messenger
- News & Weather
- Phone
- Photos
- Play Books
- Play Games
- Play Music
- Play Store
- Settings
- Sheet
- Slides
- YouTube
Ce lipseşte din Marshmallow? Mulţi regretă lipsa unei funcţii de tip multi window, a unor teme personalizabile şi eventual mai puţine swipe-uri pentru zona dropdown. Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9.5 din 10. Şi acum să vedem şi verdictul!
Iată aspectele Pro:
- cel mai arătos Nexus
- difuzoare de calitate la audiţia ascultătorului nu la testul cu decibelmetrul
- ecran excelent
- camera foarte rapidă
- camera excelentă, inclusiv la captura video
- interfaţa foarte fluidă
- fără bloatware
- scanner rapid de amprente
Şi aspecte Contra:
- bateria putea fi mai bună
- CPU sub Exynos 7420
- benchmark-uri modeste
- nivelul de decibeli nu e grozav
- greu cu focalizarea de aproape a camerei
- fără OIS
Nota finală este de 9.02 din 10, iar acesta este smartphone-ul Google Nexus cu designul cel mai atractiv şi premium de până acum. E aproape fără cusur pe partea multimedia, pe care o acoperă cu un ecran şi camera excelente şi difuzoare bunicele. Îl întrece pe Nexus 6 în mai toate aspectele şi doar bateria putea fi mai bună.
Huawei Nexus 6P, prețuri actualizate:
Huawei Nexus 6P Video Review