Am început pe 9 aprilie un serial nou de editoriale, cu privire la istoria lui Android, "Istoria lui Android cu Radu". Aţi aflat atunci de unde vine denumirea acestui OS, cine e omul din spatele său şi chiar o scurtă biografie şi CV pentru Andy Rubin. Azi vă oferim episodul 2, în care discutăm despre primele versiuni de Android şi ce a adus special fiecare, dar şi terminale reprezentative.
Alpha, Beta, Android 1.0 şi 1.1
Nu ştiu dacă ştiaţi acest lucru, dar Android a fost gândit ca o interfaţă tactilă pentru camere foto. Google i-a văzut potenţialul în altă zonă şi a cumpărat compania sa producătoare. Versiunea Alpha avea numele de cod Astro Boy şi venea pe 4 septembrie 2007. Android Beta avea codul Bender şi a sosit pe 5 noiembrie 2007, avand un SDK lansat pe 12 noiembrie. Ziua de naştere oficială a lui Android rămâne 5 noiembrie.
Android 1.0 a venit pe 23 septembrie 2008 și avea funcţii de bază, precum Gmail, Google Calendar, Google Maps şi YouTube, dar şi Google Talk pentru mesagerie. Acest release era prima versiune comercială de Android. Sosea la o lună după ce s-a înfiinţat Open Handset Alliance. Această versiune a debutat pe primul telefon cu Android, HTC Dream / T-Mobile G1, care a venit în octombrie 2008 şi a primit şi RetroReview de la noi. Era produs de HTC şi a trecut prin Android 1.0, 1.5 şi 1.6.
OS-ul includea sincronizare cu Google Contacts, cu Gmail, avea şi player media, fundaluri pentru homescreen, Google Maps cu Latitude şi Street View, dar şi foldere în care puteaţi grupa aplicaţii. Android 1.1 a fost un update mic pentru Android 1.0, adăugând noutăţi minore, precum afişarea de reviewuri în Google Maps la căutarea de firme şi companii. Venea pe 9 februarie 2009 şi ajungea doar pe HTC Dream. Aducea şi filtre în Camera şi Photos.
Android Cupcake
Android Cupcake aka Android 1.5 a debutat pe 27 aprilie 2009.. La acea vreme, platforma bazată pe o versiune modificată de Linux accepta încă input de la tastatura fizică a lui HTC Dream, dar faţă de iPhone OS oferea extra libertate. Este şi prima platformă Google care primea un nume de cod după un desert, tradiţie care avea să se păstreze pentru toate release-urile Android următoare.
iOS era încuiat, blocat, sigilat. Android venea cu promisiunea de open source peste tot. Google oferea acces la Android Market, de unde îţi puteai lua widget-uri şi aplicaţii. Se putea şi personaliza look-ul homescreenului. La acea vreme browserul era numit doar Browser şi atât, nu aveam Chrome ca opţiune default.
Tot Android 1.5 Cupcake mai aducea şi tranziţii animate la trecerea între homescreen-uri şi chiar posibilitatea de a roti imaginea pe ecran când întorceam telefonul la 90 de grade. A inclus pentru prima oară şi o animaţie de boot stock. Android 1.5 era simplu, dar avea funcţii vitale pentru power useri, precum copy/paste de text, dar şi suport pentru captura video cu camera, asta în format MPEG-4 şi 3GP, care încă era mare lucru acum 10 ani.
Arătând deschiderea Google, acest OS suporta şi instalarea de tastaturi third party. Google se ocupa şi de creatorii de conţinut, permiţând uploadul de video în YouTube şi de poze în Picasa. Iată câteva telefoane care rulau Android Cupcake:
- Motorola Backflip
- Samsung Galaxy Portal
- Samsung Galaxy Lite
- Samsung Galaxy Spica
- LG GW620 InTouch Max
- HTC Hero
Android Donut
Android 1.6 Donut a venit pe 15 septembrie 2009 şi pe seama lui a fost pusă ascensiunea diagonalelor mari. Donut a pus bazele conceptului de "phablet" şi a oferit suport pentru dimensiuni de ecran mult mai mari decât Cupcake. Dell Streak cu al său panou de 5 inch a fost pionierul, fiind considerat o "bestie uriaşă" la debut. Android 1.6 mai aducea şi funcţionalitate text to speech, căutare universală (Quick Search Box) şi meniuri detaliate cu privire la utilizarea bateriei, pentru a afla ce aplicaţii consumă mai mult.
Căutarea universală afişa atât rezultate de pe web, cât şi unele din rândul conţinuturilor de pe telefon. Dacă Android Cupcake rula doar pe telefoane cu aspect portrait şi rezoluţie de 320 x 480 pixeli, Donut a extins suportul şi mai departe. Oferea suport pentru ecrane de 480 x 800 pixeli. Android Market a debutat în 2008, dar a fost regândit pe Donut, care a separat aplicaţiile gratuite de cele cu plată, iar catalogul de softuri Google a explodat.
Aplicaţiile pentru cameră şi căutarea vocală primeau o interfaţă complet nouă. Google umbla şi la accesibilitate şi a inclus un sistem de sinteză vocală. În Android Market începeau să apară şi capturi de ecran din aplicaţii. Google plusa cu navigare turn by turn complet gratuită, care practic ucidea aparatele GPS.
Iată şi câteva telefoane reprezentative cu Android 1.6 Donut:
- NGM Droid Duo
- Sony Ericsson Xperia X8
- Dell Streak
- Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro
- LG Loop
- LG Optimus
- LG Swift
- Sony Ericsson Xperia X10 Mini
- Gigabyte GSmart
- Sony Ericsson Xperia X10a
- Sony Ericsson Xperia X10i
În episodul următor aflăm povestea variantelor Android 2.x, cu Froyo și un Gingerbread cu multe sub versiuni şi pe ce terminale s-au făcut remarcate.
Istoria lui Android cu Radu:
- Episodul 1: Geneza din Linux, Andy Rubin şi ai lui
- Episodul 2: Android 1.0, 1.1, Cupcake şi Donut
- Episodul 3: Android 2.1, 2.2 Froyo şi telefoanele hit cu aceste platforme
- Episodul 4: Android 2.3 Gingerbread a fost despre NFC, tastatură, apelare VOIP și jocuri
- Episodul 5: Android 4.0 Ice Cream Sandwich și Android 3.0 Honeycomb (destinat pentru tablete)
- Episodul 6: Android Jelly Bean și multiplele sale versiuni
- Episodul 7: Momentul când Google a colaborat cu KitKat și un Android 4.4 plat și optimizat
- Episodul 8: Android 5.0 Lollipop - Material Design, noutăţi la notificări, multi user, Smart Lock
- Episodul 9: Android 6.0 Marshmallow a inaugurat Nexusurile ieftine