În 2023 Xiaomi a adus optică Leica pe telefoanele sale cu "T" în nume, iar acum în 2024 continuă tradiţia. Mă refer aici la videografie, doar nu am fost dus degeaba de Xiaomi la studiourile Casa de Papel din Barcelona prin februarie.
Acum videografia ajunge şi pe Xiaomi 14T Pro, care tocmai a debutat, în calitate de "flagship de toamnă", de exponent al procesorului MediaTek Dimensity 9300+ în Europa şi de prim telefon Xiaomi cu... AI. Da, avem şi Circle to Search, AI Notes, AI Portrait, sau mai bine zis... vom avea. Impresii găsiţi mai jos, alături de unboxing.
Ce e în cutie?
În cutia telefonului găsim cheiţa metalică pentru slotul SIM, cablul de la USB-C la USB-A, manualul şi garanţia, dar şi o husă gri, flexibilă şi opacă. Am găsit prin documente şi valorile SAR: 0.994 W/kg pentru cap şi 0.997 W/kg pentru corp.
Design
Xiaomi 14T Pro are un corp lat şi lung, nu e chiar comod pentru utilizare cu o mână. E plat pe muchii, plat în faţă şi uşor curbat pe muchiile spatelui. Panoul de sticlă din spate e "frosted", efect de geam aburi şi se mulează bine în palmă. Modulul foto e pătrăţos, nu debordează de imaginaţie. Butonul Power are o textură "zimţată", fiind uşor de găsit pe orbeşte şi plăcut la atingere.
Construcţia e solidă, nu pare să aibă telefonul vreo slăbiciune. Nuanţele sunt următoarele: Titan Gray, Titan Blue şi Titan Black. Rama e din aliaj de aluminiu, iar telefonul măsoară 8.39 mm în talie şi cântăreşte 209 grame. E mai subţire decât 13T Pro şi ceva mai greu. Are şi certificare IP68, pentru rezistenţa la apă şi praf.
Display şi hardware
Xiaomi 14T Pro are un ecran de 6.67 inch AMOLED, cu rezoluţie 1.5K, 120Hz şi până la 4000 de nits de luminozitate. Are raport ecran-corp de 93.3%, panou 12 bit şi PWM Dimming de 3840 Hz, pentru a proteja ochii de flicker. Are şi suport HDR10+ şi Dolby Vision, dar şi certificări TUV Rheinland pentru emisii reduse de lumină albastră, plus TUV Circadian Friendly, pentru a proteja ochii şi creierul de efectul nociv al luminii ecranului asupra ritmului circadian.
Procesorul este un MediaTek Dimensity 9300+, un CPU octa core de 4 nanometri, cu GPU Immortalis G720 MC12. E acelaşi CPU de pe vivo X100 Pro, Redmi K70 Ultra. La pachet avem şi 12 GB RAM LPDDR5X şi stocarea este 1 TB UFS 4.0. Mă bucur să văd aşa ceva. Bateria de 5000 mAh se încarcă la 120W, dar din păcate nu avem încărcător în cutie. Pe hârtie gata în 19 minute.
Xiaomi promite 1600 de cicluri de încărcare şi oferă şi 50W încărcare wireless aici. Alte dotări includ difuzoare stereo (unul jos, unul în earpiece), cu Dolby Atmos, dar nu şi jack audio. Cititorul de amprente este unul optic, integrat în ecran. Conectivitatea e pe bază de emiţător infraroşu, 5G, Wi-Fi 7, NFC, Bluetooth 5.4, GPS, Glonass, Beidou, Galileo, port USB-C.
Cameră
Avem clasicul senzor de 32 de megapixeli în faţă, cu deschidere F/2.0, în vreme ce în spate găsim o cameră principală de 50 de megapixeli, cu deschidere F/1.6, cu senzor Light Fusion 900. Pixelii ajung la 2.4 microni şi avem şi optică Leica. Mai precis Leica Vario Summilux. Camera telephoto are şi ea optică Leica, rezoluţie de 50 MP, deschidere F/2.2 şi zoom optic de 2X. A treia cameră e cea ultrawide, de 12 megapixeli, cu deschidere F/2.2. Completate de blitz LED.
Leica îşi aduce aportul aici cu lentile, stiluri foto, filtre, watermark şi sunetul shutterului, dar şi Leica Portrait. Avem şi AISP, cu Fusion LM, Color LM, Tone LM şi Portrait LM. Adăugăm la funcţii şi Ultra HDR şi Master Portrait, dar şi Movie Mode şi Master Cinema, plus Director Mode. Toate oferă control granular asupra capturii. Avem şi 5 distanţe focale, 32% mai multă lumină capturată decât la Xiaomi 13T Pro şi un Bokeh mai natural. Filmarea ajunge la 8K în 30 FPS.
Movie Mode înseamnă filmare FHD la aspect cinematografic 2.39:1. Aduce şi Bokeh mai natural la video. Master Cinema e captura video 10 bit, culori REC 2020, în paleta mult mai largă decât standardele trecute, sRGB şi restul. Avem şi video HDR suportat aici. Interfaţa camerei include opţiuni ca Short Video, Dual Video, Director Mode, 50 MP, Slow Mo, Long Exposure, Night, Panorama, Time Lapse. Plus Document, Portrait, cu vreo 5 setări: Standard, Documentary, Swirly, 75 mm, Soft Focus. Unele arată ca în portrete alb negru din reviste, altele ca National Geographic şi tot aşa.
Există şi AI Camera, Tilt Shift, Motion Tracking Focus şi Steady Video, stabilizare în mod Standard sau Pro. Plus telemprompter. Modul Pro aduce reglaje pentru foto şi video, la nivel de expunere, ISO, shutter, balans de alb, focalizare. Cat despre LOG, găsim şi opţiunea asta aici, iată o descriere a sa:
"LOG la filmare este un format de înregistrare video care capturează o gamă dinamică mai largă a imaginii, similar unui fișier RAW în fotografie. LOG este prescurtarea de la "logarithmic", referindu-se la o curbă logaritmică aplicată imaginii în timpul capturării. Acest format este utilizat pentru a păstra cât mai multe detalii posibile în zonele luminoase și întunecate ale imaginii, sacrificând inițial aspectul direct al imaginii pentru o post-producție mai flexibilă."
Când filmezi în LOG, imaginea arată inițial foarte plată și decolorată. Aceasta este intenționat, deoarece LOG evită să aplice o procesare excesivă direct în cameră, permițând o mai bună ajustare a culorilor, contrastului și detaliilor în post-producție.
Software şi AI
Telefonul rulează HyperOS 1.0.5 aplicat peste Android 14 şi deşi nu ştim câţi ani de actualizări Android primim, predecesorul avea 4 ani, deci mă îndoiesc că avem mai puţin. Parcă acum văd în sfârşit widgeturi diferite de MIUI, shortcut-uri Quick Settings mai bine delimitate şi evident... AI. Când am scos telefonul din cutie încă nu veniseră funcţiile, vor sosi cu un update pe 26 septembrie.
E vorba despre:
- Circle to Search: ca la Samsung, orice vezi pe ecran, încercuieşti şi cauţi pe Google imediat
- AI Notes: rezumate de notiţe, sugestii de scriere, pe diferite tonuri, integrare cu înregistraţi audio, transformate şi ele în stenograme şi rezumate
- Traducere în timp real
- Editare foto cu AI
- AI Portrait
- AI Film
- Gemini
Practic e primul telefon Xiaomi cu AI
Impresii
Mi se pare că Xiaomi ar trebui să promoveze mai mult acest telefon ca unul pentru videografi. De când am văzut Leica şi LOG am gândit asta. Filmarea în LOG oferă mai multe opțiuni pentru color grading (ajustarea culorilor) în post-producție. Producătorii folosesc acest format pentru a avea flexibilitate în ajustarea culorilor și a detaliilor, păstrând calitatea imaginii pentru un aspect final personalizat. Plus ai multe lungimi focale cu care să te joci la foto, inclusiv la Portret şi filtre Leica memorabile.
Am forjat deja telefonul şi nu prea văd semne de sughiţuri la MediaTek, după ce Snapdragon-urile puternice au cam tuşit la throttling anul ăsta. Designul e destul de sobru, ca de obicei. În concluzie: telefon pentru filmare şi portrete memorabile. Sumele actualizate din România sunt aici!