Huawei Mate 50 Pro este disponibil de azi în România... la precomanda e drept şi am avut ocazia să mă joc cu el încă de la final de septembrie, într-un hands on la evenimentul de debut al lui nova 10 Pro. Acum am petrecut mai mult timp cu telefonul cu diafragmă cu deschidere variabilă şi dincolo de primele impresii l-am scos şi din cutie şi mi-am cimentat nişte opinii despre el.
Am avut norocul să am în teste versiunea arătoasă, cea cu spate portocaliu, acest motan Garfield cu piele vegană şi cu "aragazul" cu 3 camere potente cu noua tehnologie XMAGE în loc de Leica. Are procesor Snapdragon 8+ Gen 1 4G, sticlă Kunlun şi alte noutăţi, pe care le aflaţi mai jos.
Oferta precomandă
Începând cu data de 13 octombrie Huawei Mate 50 Pro este disponibil la precomandă în România la suma de 5999 lei pentru versiunea cu 8 GB RAM şi 256 GB stocare. Cea cu 512 GB stocare şi cu spate portocaliu este 6499 lei. Sunt două promoții:
- HUAWEI Store:
La ambele primiţi cadou căştile wireless FreeBuds Pro 2, care costă în jur de 1000 de lei separat. Cine s-a abonat la newsletter-ul Huawei Store între 16 septembrie şi 12 octombrie a primit şi un cupon de 500 lei reducere pentru telefon. Livrările încep de pe 1 noiembrie.
- eMAG
Dacă vei cumpăra telefonul de la eMAG, atunci ai cadou de precomandă căștile wireless on ear Huawei FreeBuds Studio. Costă 5999 lei (256 GB), respectiv 6499 lei (512GB).
Unboxing
În cutie găsim un încărcător de 66W, apropo inaugurat de predecesorul Huawei Mate 40 Pro acum 2 ani, alături de o husă, cheiţa SIM şi cablu de la USB-C la USB-A.
Design
Telefonul se găseşte pe nuanţele argintiu sau negru, iar în acele cazuri are spate din sticlă şi certificare IP68 care presupune scufundare la 1.5 metri adâncime. În cazul versiunii portocalii avem spate acoperit cu imitaţie de piele, una foarte reuşită şi vegană. El se poate scufunda până la 6 metri adâncime timp de 30 de minute. Măsoară 8.5 mm în talie şi cântăreşte 205 grame. Spatele din piele şi rama metalică ajuta la aderență, iar telefonul e mult mai comod de manevrat decât predecesorul.
Mate 40 Pro era prea lat şi prea rotunjit. Aici curbura e mult mai blândă ca unghi, mai ales față de Mate 30 Pro, telefonul care experimentase cu designul ce scapă de butoane fizice de volum (mai ţineţi minte?). Atenţie totuşi la breton, care vine după un Mate 40 Pro cu pilulă... Bretonul acesta amintește de cel de pe Mate 20 Pro şi Mate 30 Pro şi pare inevitabil dacă vrei deblocare facială ca la carte. Mă rog, zice-se că Huwei P60 Pro va avea Dynamic Island.
Terminalul are construcţie solidă, e foarte arătos, manevrabil şi nu atrage amprente. Versiunea portocalie are sticlă Kunlun Glass în faţă ca protecţie şi aparent rezistă şi la... spart nuci, conform unui video viral din China. Eu mă întreb în ce măsură rezistă pielea la murdărie şi mă gândesc la cerneală, sosuri, acuarele, grăsime şi altele de genul.
Display şi hardware
Huawei Mate 50 Pro vine cu un ecran OLED de 6.74 inch, acolo unde Mate 40 Pro ne-a propus unul de 6.76 inch, dar cu decupaj pilulă pentru camera selfie. Are refresh rate de 120 Hz, afişează 1 miliard de culori şi oferă o rezoluţie de 2616 x 1212 pixeli E curbat pe margini, dar cu unghi mult mai gentil decât Mate 30 Pro şi Mate 40 Pro chiar. Vă pot dezvălui că e foarte luminos şi sare de 700 de LUX la testele noastre.
La interior se află un procesor puternic, un Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, doar că în versiunea 4G din cauza limitărilor impuse de americani celor de la Huawei din 2019 încoace. E un CPU produs de TSMC pe baza tehnologiei de 4 nm, cu 8 nuclee. Avem aici şi 8 GB RAM şi 512 GB stocare UFS 3.1, dar şi slot nano Memory, care e hibrid cu al doilea nano SIM card slot. Doar Huawei şi Sony pe PS Vita şi telefoane mai vechi ce mai folosesc formaturi proprii de carduri.
Bateria are 4700 mAh şi se încarcă la 66Wpe fir şi 50W wireless, dar oferă şi încărcare inversă la 5W. Mate 40 Pro avea baterie de 4400 mah, deci avem upgrade 300 mAh. Iar mai fac un spoiler şi vă zic că prindeţi 2 zile de utilizare medie fără să vă chinuiţi.. În China telefonul beneficiază şi de conectivitate la satelit, aşa cum iPhone 14 are ceva de gen în SUA. Nu şi în Europa...
Pentru autentificare avem deblocare facială Face ID, dar şi cititor de amprente optic integrat în ecran, unul rapd şi precis. Pe partea de conectivitate găsim emiţător infraroşu sus, port USB-C 3.1 jos, care scoate şi semnal video via DisplayPort 1.2, dar şi 4G, Bluetooth 5.2 şi NFC. Avem parte şi de Wi-Fi 6 şi GPS. Încheiem dotările cu difuzoare stereo, cel de jos de lângă USB şi earpiece-ul din mijlocul bretonului.
Cameră
Aici lucrurile se complică, avem de vorbit şi de explicat. Începem totuşi cu camera selfie de 13 MP, una ultrawide, pesemne obicei capătat de la Huawei Nova 10 Pro. Are deschidere F/2.4 şi filmare 4K la 60 FPS şi vine alături de un senzor ToF 3D, care ajută la focalizare, Bokeh, deblocare facială.
În spate se află o cameră triplă, cu vedeta fiind senzorul Sony de 50 MP cu filtru de culoare RYYB (Red, Yellow, Yellow, Blue). Are diafragmă cu deschidere variabilă, de la F/1.4 la F/4.0 şi aici mă refer la 10 trepte de deschidere fizică (f/1.4, f/1.6, f/1.8, f/2.0 , f/2.2, f/2.5, f/2.8, f/3.2, f/3.5, f/4) și avem și trepte de deschidere virtuală de la f/0.95 la F/16. Are şi telemetru laser, PDAF şi stabilizare optică. Îmi amintesc că Galaxy S9 s-a lăudat cu diafragmă cu deschidere variabilă, dar şi un Nokia N86 parcă la vremea să şi mai recent un Xperia PRO. Dar nici unul cu aşa mulţi paşi/trepte.
Huawei aduce şi sistemul de procesare a imaginii XMAGE, ca înlocuitor pentru Leica, manifestat printre altele prin acele filtre de culoare Vivid şi Bright, care amintesc de profilurile de culoare inaugurate de Apple pe iPhone 13 Pro. A doua cameră din spate este cea de 64 de megapixeli, una telephoto periscopică, cu deschidere F/3.5, PDAF, stabilizare optică şi zoom optic 3.5X.
Avem şi o cameră ultrawide de 13 MP, cu deschidere F/2.2, unghi de 120 de grade, PDAF şi capacitatea de a face capturi Macro. Camera filmează în 4K la 60 FPS şi primim şi blitz LED, dar şi funcţia aceea de Tracking pentru persoane de la Mate 40 Pro. Avem şi stabilizare avansată, cu acel mod Steady, dar şi captură de documente, Super Macro, mod Nocturn, mod Portrait şi Aperture. La Aperture avem 4 deschideri fizice şi 6 virtuale.
Există şi mod Pro, captura RAW, captura la rezoluţie maximă, funcţie de VLOG, dar şi Mulţi Cam, cu care cuplezi mai multe dispozitive: telefoane, camere de acţiune pentru o captură video din mai multe unghiuri. Avem şi zoom digital până la 100X, dar şi opţiuni Portrait Studio.
Care e treaba cu diafragmă cu deschiderea variabilă?
O diafragmă a unei camere este ca un boboc de trandafir, se închide şi deschide folosind 6 palete ca de ventilator sau lamele dacă vreţi. Când se închid/strâng ele lasă mai puţină lumină să treacă, când se deschid lasă mai multă lumină să treacă. Aceste mecanisme sunt reprezentate numeric prin conceptul de "F-stop". Ştiţi că vă spunem mereu camera cu deschidere "X". Acel "X" este raportul dintre diametrul deschiderii şi distanța focală a camerei.
O deschidere mai mare înseamnă mai multă lumină, iar un exemplu este F/1.4. Cu cât e mai mic numărul de după F, cu atâta deschiderea e mai mare şi se capturează mai multă lumină. Asta ajută la captura low light, dar şi la generarea unui Bokeh reuşit, totul devenind eteric în fundal şi fiind scos în evidenţă ce e în prim plan. Bokeh e ideal între F/1.4 şi F/5.6 şi DSLR-urile au fost primele cu aşa ceva, având o captura cu look aparte.
O deschidere mai mică, adică F/16 e bună pentru a captura mai puţină lumină, a face poze mai clare, fără acel blur de fundal. Gândiţi-vă şi la ochii umani: îi deschidem mari pentru a captura mai multă lumină şi îi mijim când e prea multă lumină.
Software
Huawei Mate 50 Pro rulează Android 12 cu EMUI 13 că interfaţa custom. Aduce widgeturi noi, ba chiar unele Stacked 3D, aşa cum se zvonea pentru iOS 16. Are şi noi opţiuni de Privacy şi securitate, dar şi o funcţie foarte utilă: Super Hub. E un soi de clipboard unde poţi duce text, poze, video-uri, muzica şi să le ţii la îndemână pentru a le transfera imediat spre televizor, căşti, tableta, ceas, alt telefon, cu o apăsare pe ecran. Sau le poţi trimite spre o aplicaţie de editat foto, aplicaţie de luat notiţe sau altele.
Nu are servicii Google şi Play Store, dar are un Huawei AppGallery cu peste 3000 de aplicaţii româneşti şi 7000 dezvoltatori parteneri. Sunt aplicaţii de ridesharing ca Bolt, Tazz pentru comanda de mâncare, aplicaţii financiare. Am folosit GSpace pentru a aduce YouTube cel original pe dispozitiv şi de aici mai sunt şi alte aplicaţii importante disponibile.
Impresii
Huawei Mate 50 Pro se alătură galeriei telefoanelor cu pretenţii de cameraphone în acest an: vivo X80 Pro, Galaxy S22 Ultra, Honor Magic4 Pro, Xiaomi 12S Ultra. Le provoacă la duel cu acea diafragmă cu deschidere variabilă, cu XMAGE, cu zoom periscopic şi filmare foarte bine stabilizata, plus filtrul de culoare RYYB. Costa în acelaşi timp şi mai mult şi mai puţin decât mă aşteptam, dar căştile oferite la pachet şi acel voucher de la newsletter uşurează povara financiară.
Mi se pare un cameraphone bun pentru a călători în natură, pentru că natura arată spectaculos pozată cu acest telefon, atât ziua, cât şi noaptea. E şi pentru cei care se simt artişti şi vor să creeze Bokeh-uri artistice apropiate de DSLR-uri. Revenim cu review!
HUAWEI Mate 50 Pro, prețuri actualizate: