Jocurile copilăriei ajung pe telefonul tău Android; Iată cum poți juca Mario, God of War, Zelda și alte titluri „retro”, oriunde te-ai afla

24.389 ori
<b>Jocurile copilăriei ajung pe telefonul tău Android; Iată cum poți juca Mario, God of War, Zelda și alte titluri „retro”, oriunde te-ai afla</b>Am vrut de mult să fac un articol / tutorial cu privire la emulatoarele disponibile pentru telefoanele / tabletele cu Android. Iată că a sosit momentul acum. Recent priveam în magazinul Google Play și mă gândeam dacă mai există jocuri distractive

Am vrut de mult să fac un articol / tutorial cu privire la emulatoarele disponibile pentru telefoanele / tabletele cu Android. Iată că a sosit momentul acum. Recent priveam în magazinul Google Play și mă gândeam dacă mai există jocuri distractive, fără IAP-uri, cu gameplay captivant „ca pe vremuri”. Pentru această întrebare nu am găsit încă un răspuns, dar știu sigur că există multe emulatoare. Sunt aplicații care îți permit să rulezi jocuri „retro”, mai vechi, dar și mai noi, folosind un device cu Android. Câteva exemple va prezint mai jos.

Aș menționa că majoritatea emulatoarelor pe care vi le prezint mai jos oferă control tactil, dar e posibil să vă fie de folos un controller Bluetooth pe care să îl conectați la smartphone / tabletă, pentru o experiență mai bună. Puteți alege fie un model telescopic accesibil (sunt mai multe pe eMAG), fie să conectați controller-ul de PlayStation 4 / 5 sau Xbox la smartphone, prin Bluetooth.

My Boy! - GBA Emulator

Acesta e primul emulator pe care l-am încercat, cel care mi-a permis să joc titluri Nintendo Game Boy în liceu. Nu vă pot spune de unde să descărcați jocurile (le găsiți voi la o simplă căutare), dar emulatorul e disponibil în Google Play. Există o variantă Lite, cu reclame, care poate fi descărcată gratuit, cât și una cu plată, care costă aproximativ 23 de lei. Le veți găsi aici!

Prin intermediul acestui emulator poți juca o mulțime de titluri: Pokemon, Zelda, Super Mario Bros 3, Grand Theft Auto, dar sunt și jocuri mai „exotice” pe care e posibil să nu le fi încercat nici în copilărie. Un avantaj în cazul acestui emulator aș zice că e controlul. E bine optimizat și nu ai nevoie neapărat de un controller pentru a te juca titlurile menționate mai sus. 

DuckStation

Dacă vrei să emulezi jocuri de PlayStation 1, DuckStation e soluția. E disponibil în Google Play și intersant e că suportă API grafic Vulkan, pentru terminale mai noi. Permite upscaling până la 4K sau chiar 8K dacă ai un TV potrivit și e bine optimizat pentru titlurile PlayStation mai vechi. Poți folosi emulatorul pentru a juca Street Fighter, primul Spider-man, Final Fantasy sau Metal Gear Solid. Aplicația e gratuită și poate fi descărcată din Google Play, de aici.

PPSSPP

Fără doar și poate, cel mai bun emulator de jocuri PSP (PlayStation Portable). Am petrecut ore bune jucând God of War, GTA Vice City, LittleBigPlanet sau Burnout Legends folosind PPSSPP. Controalele tactile oferite sunt destul de precise, dar e destul de complicat să accesezi butoanele R1, R2 și L1, L2, motiv pentru care recomand un controller dacă alegi să te joci folosind acest emulator.

Aș menționa însă că ai nevoie de un smartphone cu procesor destul de puternic pentru a rula titluri în condiții OK, de la Snapdragon 778G în sus, ideal un CPU flagship chiar. Găsești emulatorul aici!

Dolphin Emulator

Poți emula și jocuri de Wii sau Game Cube folosind Dolphin Emulator. Prin intermediul său am jucat Luigi's Mansion, dar și Need For Speed Underground 2 și New Super Mario Bros Wii. Sunt și titluri mai slab optimizate sau care nu pot fi jucate pentru că necesită acel controller nunchuck specific consolei Wii.

Pentru acest emulator vei avea nevoie cu siguranță de un controller și vei petrece ceva timp în zona de setări pentru optimizarea titlurilor în funcție de hardware-ul tău. La fel ca în cazul PPSSPP, e o aplicație care necesită un CPU destul de puternic pentru ca totul să funcționeze OK, preferabil Qualcomm. Am reușit să rulez jocuri în condiții OK folosind și un telefon cu procesor Exynos de la Samsung, însă. Dolphin Emulator poate fi descărcat de aici.

Citra Emulator

Folosești Citra dacă ești fan Nintendo 3DS. Acest emulator e disponibil în Google Play, dar nu a mai fost actualizat de mult timp. Gamerii de pe Reddit au descoperit că există pe GitHub un port nou numit Citra MMJ care tinde să ofere o performanță mai bună. Cel mai bine e să testezi și să verifici cum se mișcă pe smartphone-ul tău. 

AetherSX2

Ajungem la un emulator cu adevărat special, prin intermediul căruia poți juca titluri de PlayStation 2. E destul de nou, dezvoltarea sa a început anul trecut, iar proiectul e condus de un singur programator. Există o pagină de Discord oficială, iar acolo vei găsi alți gameri care discută despre performanța obținută și oferă date pentru optimizarea aplicației. Momentan funcționează bine doar în cazul dispozitivelor cu procesoare Qualcomm mai puternice, de la Snapdragon 835 / 845 în sus. Găsești aplicatia în Google Play, aici.

yuzu Emulator

În acest caz nu mai vorbim despre titluri retro, ci despre jocuri pentru Switch, cea mai nouă consolă de la Nintendo. Același program e disponibil pe PC / laptop și îți permite să joci titluri noi din portofoliul companiei. De asemenea, aș menționa că acest emulator e proaspăt apărut în lumea Android, există câteva bug-uri și glitch-uri, fiind încă în fază Beta. Există o variantă gratuită, dar si una cu plată care primește actualizări mai dese. Găsești aplicația în Google Play, aici.

Acestea ar fi 7 aplicatii pe care le recomand dacă vrei să joci jocuri de consolă / retro pe smartphone. Există și alte emulatoare pentru Android, dar odată ce începi să faci research și să testezi ceea ce funcționează pentru tine, îți poți alege aplicațiile preferate.

Toate aceste aplicații oferă tutorial înainte de prima utilizare și te ghidează, pentru a alege folderul în care vor fi încărcate ROM-urile. Evident, nu sosesc cu titluri preinstalate, deci va trebui să le descarci manual și să le dezarhivezi în folderul cu pricina. 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×