Operatorii și producătorii de echipamente telecom 5G vor avea nevoie de un aviz special CSAT pentru a dezvolta rețele 5G în România

1.735 ori
<b>Operatorii și producătorii de echipamente telecom 5G vor avea nevoie de un aviz special CSAT pentru a dezvolta rețele 5G în România</b>Sfârșitul de săptămână ne aduce și câteva noutăți legate de implementarea 5G în România, asta în condițiile în care Statul Român a amânat licitația 5G pe motiv de "partener strategic", în cazul de față partenerul fiind SUA

Sfârșitul de săptămână ne aduce și câteva noutăți legate de implementarea 5G în România, asta în condițiile în care Statul Român a amânat licitația 5G pe motiv de "partener strategic", în cazul de față partenerul fiind SUA. Știm cu toții faptul că SUA încearcă pe cât posibil să convingă și celelalte state partenere să nu aleagă companii din China pentru a le furniza echipamentele necesare dezvoltării de rețele 5G. 

Noutatea de astăzi constă într-un Proiect de Lege proaspăt apărut online și despre a cărui existență am fost notificați de către un cititor - material pe care cei interesați îl pot citi în întregime de aici. Acesta face referire la adoptarea unor măsuri necesare pentru dezvoltarea infrastructurii informatice și de comunicații de interes național. Tot aici sunt menționate condițiile implementării rețelelor 5G.

Proiectul de lege este destul de stufos, dar axându-ne pe esențial aflăm că producătorii de echipamente 5G vor avea nevoie de un aviz special de la CSAT pentru a putea participa la dezvoltarea rețelei 5G din România. Aceste companii vor trebui să solicite autorizarea însoțită de o scrisoare de intenție, date de identificare, structura de acționariat, dar și informații detaliate privind societatea mamă.

Solicitarea va trebui să includă și o declarație pe proprie răspundere care să ateste că producătorul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent
  • are o structură transparentă a acţionariatului
  • nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică
  • se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente

Tot aici apare și mențiunea că în cazul în care ulterior acordării acestei autorizări, există riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale și/sau apărării naționale, autorizarea obținută este rerasă prin decizie a Prim-Ministrului, la solicitarea CSAT.

Mai aflăm și că furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice autorizați în condițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.111/2011, pot utiliza numai tehnologii, echipamente și programe software în rețele 5G puse la dispoziție de producători autorizați. Aceste condiții și măsuri stipulate în Proiectul de Lege par a fi gândite cu scopul de a elimina companiile chineze, cu aluzie la Huawei, de pe lista de furnizori de echipamente 5G.

Cei care vor să citească pe îndelete acest Proiect de Lege, îl au la dispoziție aici

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×