60.000 de aplicaţii Android erau pline de reclame frauduloase care au generat venit pentru atacatori (Bitdefender)

1.301 ori
<b>60.000 de aplicaţii Android erau pline de reclame frauduloase care au generat venit pentru atacatori (Bitdefender)</b>Ne-am obişnuit să găsim malware pe telefoanele mobile şi să scriem despre el pe Mobilissimo.ro, doar că e deseori vorba despre câteva aplicaţii problematice. Acum am aflat că nu mai puţin de 60.000 de aplicaţii Android au fost folosite

Ne-am obişnuit să găsim malware pe telefoanele mobile şi să scriem despre el pe Mobilissimo.ro, doar că e deseori vorba despre câteva aplicaţii problematice. Acum am aflat că nu mai puţin de 60.000 de aplicaţii Android au fost folosite pentru a instala adware pe telefoanele mobile în ultimele 6 luni.

Adware este un tip de software care e gândit să genereze venituri pentru hackeri sau persoane rău intenţionate şi asta rulând reclame în culise/fundal pe smartphone. În general acel telefon pierde serios baterie, cu acele aplicaţii ascunse rulând în fundal. Apare şi lag-ul şi se încinge şi telefonul. Cei de la Bitdefender au descoperit cele peste 60.000 de aplicaţii Android, care se prefăceau că sunt aplicaţii legitime.

Ele au instalat adware pe telefoanele mobile în ultimele 6 luni. Campania de adware a pornit în octombrie şi includea aplicaţii promovate că software fals de securitate, VPN pentru browsing securizat, aplicaţii cu cheat-uri pentru jocuri şi coduri pentru jocuri, utilitare, tutoriale, clienţi de TikTok şi YouTube fără reclame, plus o aplicaţie falsă Netflix.

Adware Android

Peste 50% dintre aplicaţii ţinteau spre utilizatorii Android din SUA. Mai sunt afectaţi şi cei din Coreea de Sud, Brazilia, Germania, Marea Britanie şi Franţa. O precizare foarte importantă: aplicaţiile nu au fost listate în Google Play Store, ci erau preluate din magazine de aplicaţii third party găsite prin Google Search, care foloseau APK-uri.

Atunci când vizitau acele site-uri/magazine third party, utilizatorii erau redirecţionaţi către reclame sau li se sugera să caute aplicaţia dorită. Site-urile instalau aplicaţii via APK, infectând telefoanele cu adware. Aplicaţiile nici nu creează neapărat un icon pe homescreen după instalare şi dezvoltatorii vă oferă opţiunea de a le deschide imediat după instalare. 

ADWARE ANDROID

Dacă le deschideţi primiţi apoi mesajul "Aplicaţia e indisponibilă în regiunea ta. Apasă "OK" pentru dezinstalare". Ce e adware acum se poate converti într-un mecanism de accesare de site-uri malware. Aplicaţiile care promit că se dezinstalează imediat fapt rămân în stază vreo 2 ore. Apoi softul se setează singur pentru a se deschide la bootarea/pornirea sau deblocarea telefonului. 

Se conectează apoi la servere aparţinând atacatorilor şi adună URL-urile reclamelor pe care le va afişa în browser sau că reclame WebView. Recent a mai apărut o listă de aplicaţii cu 400 de milioane de download-uri care aveau potenţial de spyware şi se găseau în Play Store. Grijă mare ce instalaţi des, mai ales din afara Google Play.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×