Dacă sunt pus să menţionez o companie care ţine cu dinţii de propriile standarde de design, principii şi tradiţionalism în zona smartphone, aceea ar fi Sony. E interesant faptul că design-urile pătrăţoase datând deja de ani buni, lipsa de breton şi orificiu în ecran pentru camera selfie se îmbină cu alegeri curajoase de ecran. Sony insistă cu ecrane 4K pe smartphone, cu formatul alungit 21:9 şi ajunge la a treia generaţie de Xperia 1. Rezultatul este un Xperia 1 III (citit Xperia 1 Mark III), care costă acum cât un iPhone 12 Pro Max şi e mai de nișă ca niciodată.
Îl găsiţi la preţul de 5999 de lei, cu formatul îngust şi alungit şi acum cu un ecran OLED 4K cu refresh rate de 120 Hz. Face şi marea trecere la cameră telephoto periscopică, dar una cu zoom optic/distanța focală variabilă. Senzorii de 12 MP au rămas la posturi, iar camera selfie de 8 MP e şi ea la posturi ca în fiecare an. Sony aducea ecranele 4K pe telefoane în 2015, odată cu Xperia Z5 Premium. Pe atunci părea futurist, pe acum pare deja un fel de bravadă şi bătut cu pumnul în piept pentru unicitate în fața rivalilor.
Oarecum are mai mult sens acum că avem de zeci de ori mai mult conţinut 4K de consumat decât în 2015. Telefonul vine cu cel mai puternic CPU al momentului, Snapdragon 888, difuzoare stereo, sistem puternic de vibraţii şi este fabricat din sticlă şi metal. Software-ul sau e stock, dar aplicaţiile Camera s-au dus într-o direcţie total Prosumer, cu accent pe Pro, multe opţiuni, reglaje, nu toate prietenos aranjate în meniu.
Ca orice Sony Xperia şi ca orice recenzie de Sony Xperia acesta va fi un material polarizant. Să îl pornim zic!
Cele mai bune materiale, într-un telefon manevrabil
Dacă e vreun aspect la care Sony rămâne neclintită, acela e probabil designul. Multă vreme au fabricat telefoane angulare, numai unghiuri drepte şi destul de butucănoase. Nu îi putem acuza de lipsa de dorinţa de a experimenta totuşi. Xperia Play e un exemplu, telefon de gaming cu zona glisantă, apoi Xperia Pureness cel parţial transparent şi nu uităm de superba bară transparenţă de pe Xperia S. Dar au trecut 10 ani de atunci şi acum suntem în epoca 21:9.
Video-review Sony Xperia 1 III, secțiunea Design
De la Xperia 1 încoace telefoanele înguste au fost ţinta principală Sony. Motorola a mai mizat pe acest trend, dar i-a ţinut fix un an. Sony este la a treia generaţie la rând de telefon lung şi îngust şi nu pleacă urechea la haterii care le asemuie telefoanele cu o telecomandă TV. Xperia 1 III vine pe nuanţele Frosted Black, Frosted Gray şi Frosted Purple. Are sticlă în faţă şi spate şi o rama din aluminiu intre, cu talie de 8.2 mm.
Telefonul cântăreşte 186 de grame şi îl simt tare manevrabil, prin prisma taliei înguste. Mă refer aici la manevrabil cu o mână evident. Are protecţie Gorilla Glass Victus în faţă şi Gorilla Glass 6 pentru spate. Nu am uitat nici de certificare IP65/68 pentru rezistenţa la apă şi praf. Ca atare, poate fi scufundat până la o adâncime de 1.5 metri timp de 30 de minute.
Telefonul are o construcție solidă, nu îl simt deloc fragil, iar spatele Frosted, mai mult mat decât lucios, nu atrage amprente şi grăsime. Doar câteva scame şi particule se vor mai aduna în jurul pilulei camerei, care aduce a ceva ce făcea Huawei acum câţiva ani. Sumedenia de butoane laterale e cumva mai bine implementată acum, le simt comode, iar cel shutter pentru cameră e în 2 paşi.
Pentru acces la slot nano SIM şi microSD trebuie să tragi cu unghiile de acel tray, nu ai cheiţă la pachet. De remarcat şi uşoară curbură a ecranului pe margini şi faptul că Sony nu vrea în ruptul capului să facă un decupaj în ecran sau un breton pentru camera selfie. Telefon manevrabil, solid, design clar polarizant.
OLED 4K cu refresh rate de 120 Hz pus pe consum multimedia şi creaţie
Sony Xperia 1 III foloseşte un ecran OLED 4K ca şi predecesorul său şi păstrează diagonală de 6.5 inch. Afişează 1 miliard de culori, are refresh rate de 120 Hz şi suport HDR BT.2020. Vine cu muchii înguste ale ecranului, deşi cele de sus şi jos sunt ceva mai groase. Rezoluţia este 4K, de fapt un 4K atipic, de 3840 x 1644 pixeli, pe un aspect alungit 21:9, predispus la vizionare în landscape.
Video-review Sony Xperia 1 III, secțiunea Display
Are protecţie Gorilla Glass Victus şi vreau să clarific o chestiune din unboxing. Acolo am spus că telefonul nu va oferi refresh rate de 120 Hz pe rezoluţie 4K. De fapt o face, dar doar în anumite aplicaţii. În general e undeva între FHD şi QHD la 120 Hz. Am pornit câteva filme şi video-uri de test şi pot să zic că am simţit că am un mic smart TV în mână, cu nişte culori foarte bogate şi variate. Dacă vezi un film ca Avatar sau un Love, Death and Robots pe Netflix o să remarci o bogăţie de detalii şi culori şi o imagine foarte clară, sharp, crisp.
Test Luminozitate ecran
1.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
2.Google Pixel 91753 (LUX)
+
354.Sony Xperia 1 III455 (LUX)
355.Samsung Galaxy S9+453 (LUX)
356.Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G453 (LUX)
357.Acer Liquid Jade Primo452 (LUX)
358.Samsung Galaxy S10e452 (LUX)
359.Samsung Galaxy S7451 (LUX)
360.ASUS ZenFone 3 Deluxe (ZS570KL)451 (LUX)
361.Sony Xperia 10 II451 (LUX)
362.Huawei nova 9 SE449 (LUX)
Stă bine şi la luminozitate, are unghiuri largi de vizualizare şi se descurcă excelent în bătaia soarelui, având contrast excelent. Negrul e adânc, iar pixelii au aranjament Pentile Matrix. Albul e pur şi imersivitatea e asigurată şi de faptul că nu avem vreun decupaj în ecran. La testul cu luxmetrul am ajuns la 455 LUX, cu 12 LUX peste Xperia 1 II, dar depăşind şi modele din gama galaxy S20. E şi peste iPhone 12 Pro Max.
Telefoane ca Xiaomi Mi 11, Huawei Mate 40 Pro, OnePlus 9 se duc cu 200 de LUX mai sus. Sony pune la dispoziţie o sumedenie de setări pentru ecran, de la cele de balans de alb, la luminozitate şi refresh rate. Setările de culoare sunt Creator Mode (oferă o reproducere fidelă a culorilor şi culori 10 bit HDR) sau Standard Mode (culori foarte vii). Există şi un Auto Creator Mode, care se aplică automat la anumite aplicaţii.
Video Image Enhancement este o altă opţiune, care face imaginea mai curată şi mai naturală. Setările de balans de alb includ 3 slidere, pentru Roşu, Verde şi Albastru, dar şi setări de temperatură de culoare: cald, mediu, rece, custom (cu reglaje pe grade de temperatura a culorii). Poţi seta refresh rate-ul doar pe 120 Hz On sau Off, atât.
Un ecran solid, poate chiar dincolo de cifrele arătate de teste.