În 2020 OnePlus ne-a arătat că a ascultat de fani şi a inclus încărcarea wireless şi certificarea IP68 pe OnePlus 8 Pro. Ba chiar a plusat cu o cameră "X Ray" surpriză. Nu trebuie ignorat totuşi nici companionul acestui telefon, sidekick-ul dacă vreţi OnePlus 8. Orice super erou are un sidekick, un personaj secundar de suport, iar fără Robin Batman ar avea probleme mari. OnePlus 8 îi "ţine spatele" modelului Pro oferind o parte din funcţiile sale la preţ redus şi cu câteva compromisuri.
Costă 699 euro şi păstrează procesorul de flagship Snapdragon 865, difuzoarele stereo şi stocarea UFS 3.0. Ecranul are totuşi refresh rate de 90 Hz, camera din spate aduce un senzor principal de anul trecut şi nu include şi obiectiv telephoto, iar încărcarea e doar pe fir, dar la 30W. E un telefon pragmatic, care scapă de gimmick-uri am putea spune şi oferă strictul necesar pentru o funcţionare future proof, pe bază de OxygenOS, una dintre cele mai bune implementări de Android custom.
Hai să vedem dacă telefonul e doar o alegere pragmatică sau poate fi şi o cumpărătură din impuls satisfăcătoare.
OnePlus 8 este un telefon fabricat din sticlă şi metal, cum a devenit norma, doar că a lăsat artificiile pe seama lui OnePlus 8 Pro. Asta înseamnă că nu are certificare IP68 spre exemplu, cel puţin la noi în Europa. Americanii au mai mult noroc, pentru că versiunea vândută în ţara lui Trump de T-Mobile şi Verizon are IP68.
Video-review OnePlus 8, secțiunea Design
Telefonul are o construcţie solidă, pe bază de panou din sticlă în faţă şi spate, iar între ele o rama din aluminiu. Ca format şi mod în care se simte telefonul în mână e aproape identic cu generaţia OnePlus 7. E curbat uşor în zona frontală şi rezonabil de aderent mulţumit ramei metalice care iese în relief. Îmi place mult că nu se simt îmbinările dintre sticlă şi metal, totul "curge" "fluid". Senzaţia este continuitate, simetrie şi lejeritate.
Măsoară 8 mm în talie şi cântăreşte 180 de grame, dar e foarte uşor de manevrat, ţinut în mână, învârtit în mână, gaming în landscape şi ceva mai vrei. Spatele a început totuşi să fie cam generic de la OnePlus 6T încoace. Ca feeling totuşi îl apreciem şi zic că merită lăudat. Vine pe nuanţe că Onyx Black, Glacial Green, Interstellar Flow, Polar Silver. Acel Glacial Green poate face mulţi oameni să se contrazică minute întregi dacă e verde sau albastru... depinde din ce unghi îl priveşti.
Îngustimea telefonului îl face uşor de apucat, dar fiind un telefon lung va fi mai greu de manevrat cu o singură mână încât să ajungi cu degetele sus la notificări. Butoanele sunt comode şi apreciem efectul sticlei Frosted/mate de pe spate. Nici nu atrage aşa multe amprente şi grăsime. De asemenea decupajul pentru camera selfie e mic şi nu e intruziv.
Ar fi excelent, dar nu am ştii că OP8 Pro rupe norii
OnePlus 8 are un ecran Fluid AMOLED bun de flagship, conform cerinţelor actuale. Are screen to body ratio mare, de 88%, rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli, aspect 20:9 şi protecţie Gorilla Glass 5. Mai vine cu suport HDR10+ şi refresh rate de 90 Hz. Cel de 120 Hz a fost lăsat pe seama lui OnePlus 8 Pro. Nu ar fi stricat şi rezoluţie Quad HD, dar a fost nevoie de compromisuri se pare...
Video-review OnePlus 8, secțiunea Display
Panoul e uşor curbat pe margini şi integrează cititorul de amprente şi un decupaj mic pentru camera selfie. Când am dat drumul la clipurile de test am experimentat luminozitate ridicată, contrast excelent, chiar şi în bătaia unui soare puternic, dar şi culori foarte vii şi bine calibrate. Gama de culori e largă mulţumită lui HDR10 şi avem un negru adânc şi unghiuri largi de vizualizare. La testul cu microscopul am descoperit aranjament de pixeli Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 557 LUX.
Test Luminozitate ecran
1.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
2.Google Pixel 91753 (LUX)
+
209.OnePlus 8557 (LUX)
210.Xiaomi 12 Pro557 (LUX)
211.Huawei Nova 9556 (LUX)
212.POCO F4556 (LUX)
213.Nubia Red Magic 6S Pro555 (LUX)
214.Sony Xperia XZ1553 (LUX)
215.Samsung Galaxy Z Fold 2552 (LUX)
216.Xiaomi Mi 5550 (LUX)
217.Xiaomi Mi Note 10550 (LUX)
Depăşeşte iPhone 11, Galaxy S20 Ultra sau Xiaomi Mi Note 10, dar e sub Oppo Find X2, Huawei P40 Pro şi chiar OnePlus 7 Pro. Dacă intraţi în zona de Setări o să găsiţi clasicele reglaje, precum un mod Vivid, dacă preferaţi culorile mai vii, dar şi un mod "Normal" pentru un reglaj mai apropiat de normele sRGB. Avem şi preset-uri reglabile de balans de alb şi nuanţe. Un ecran mulţumitor, dar în 2019 ne-am învăţat deja cu modele calitative de gen şi vrem mai mult.