După ce am analizat Huawei P9, dar şi Huawei P9 Lite, întregim tripleta cu Huawei P9 Plus, adică varianta phablet a lui P9. Practic, putem considera că P9 Plus e pentru P9 ceea ce Galaxy S7 Edge e pentru Galaxy S7, forţând puţin comparaţia. Terminalul de faţă a debutat odată cu P9 în această primăvară şi costă 2.999 lei la eMAG.ro sau 2.983 lei la evoMAG.ro.
E interesant că acest model Plus nu are un predecesor, fiind primul de acest tip în gama Huawei P de flagship-uri. El adoptă aceeaşi cameră duală cu tehnologie Leica precum P9 şi are ca noutăţi ecranul AMOLED cu suport Press Touch, adică un soi de 3D Touch, dar în varianta Huawei. Chiar dacă multe dintre dotările lui P9 Plus sunt identice cu ale lui P9, vom diseca în rândurile de mai jos handsetul şi vom afla şi ce e diferit, ce primim în plus şi ce atuuri sau minusuri ni se prezintă.
Metal ca sticla, tot premium
Prima oară când am luat contact cu Huawei P9 Plus am crezut că nu văd bine și am un terminal cu spate din sticlă, pentru că metalul lucea în mod deosebit şi era şi destul de alunecos. Avem însă un corp metalic unibody aici, ca şi la Huawei P9, doar că puţin mai mare.
Huawei P9 Plus aduce o diagonală de 5.5 inch, în creştere de la cei 5.2 inch ai lui Huawei P9. Talia e excelentă pentru anul 2016, 6.98 mm, în mare la fel cu cei 7 mm ai lui P9. Evident, greutatea a crescut de la 144 grame (P9) la 162 grame. Acest lucru nu e ceva rău, dimpotrivă, pentru deoarece pe P9 îl criticam pentru că se simte prea uşor, prea ca o jucărie în mână.
Astfel, varianta phablet se simte mai sigură şi solidă, în special la sesiuni lungi de gaming şi vizionare video. E un telefon comod şi poate fi utilizat cu o singură mâna fără probleme. Butoanele sunt bine integrate şi spatele lucios e magnet de amprente şi e şi alunecos puţin. Huawei P9 Plus vine pe auriu, gri sau alb şi reuşeşte performanţa de a fi mai uşor şi subţire decât iPhone 6s Plus, cu multe grame chiar, deşi au aceeaşi diagonală.
Muchiile ecranului sunt subţiri, iar în față avem un panou 2.5D arătos. E şocant şi că zona camerei nu are vreo protuberanță, având în vedere tehnologia de vârf inclusă la bord. Muchiile au parte de prelucrarea de tip "diamond cut" şi luciul metalului este spectaculos, iar per total acest phablet e elegant, comod şi foarte solid construit. Un element aparte e și culoarea roșie atribuită butonului On/Off.
Press touch şi un panou solid "ca la mama lui Samsung acasă"
Huawei a reuşit cumva să pună mâna pe un panou Super AMOLED foarte solid de la Samsung şi să îl includă pe modelul sau P9 Plus. Aceasta e o schimbare faţă de ceea ce oferea P9 şi anume un IPS LCD de 5.2 inch. Pe phablet primim un display Super AMOLED de 5.5 inch, care păstrează totuşi rezoluţia Full HD. El suportă tehnologie Press Touch pentru 18 aplicaţii aflate la bord, adică un soi de 3D Touch de pe iPhone 6S în varianta Huawei.
Playerul video preinstalat pe handset oferă doar opţiuni de sonorizare DTS şi viteza de playback, dar nici urmă de Pop Up Play aici. Experienţa de vizualizare a fost plăcută, cu luminozitate ridicată, imagine clară şi negru adânc. Culorile au fost realiste şi vii, dar contrastul cred că putea fi mai bun în bătaia soarelui puternic de vară mai ales.
Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar pixelii au aranjament Pentile Matrix. Am testat şi luminozitatea cu luxmetrul şi am atins 522 unităţi LUX, depăşind deci Huawei P9, cu ai săi 496 LUX, dar şi pe Nexus 6P şi HTC 10. Rămânem totuşi sub Xiaomi Mi 5 spre exemplu. Setările pentru acest display includ View Mode (Small, Medium, Large), opţiuni legate de font, luminozitate şi temperatura culorii (Cald, Rece şi un panou rotund cu diferite nuanţe).
Test Luminozitate ecran
- 1.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
- 2.Google Pixel 91753 (LUX)
- +
- 242.Huawei P9 Plus522 (LUX)
- 243.Samsung Galaxy S8522 (LUX)
- 244.OnePlus Nord 2 5G522 (LUX)
- 245.iHunt Hero518 (LUX)
- 246.Nubia Red Magic 7s Pro518 (LUX)
- 247.OnePlus Nord CE 2 5G517 (LUX)
- 248.Vivo NEX Dual Display Edition515 (LUX)
- 249.Sony Xperia XZ3514 (LUX)
- 250.Samsung Galaxy Note 8513 (LUX)
Putem opta şi pentru un colorit Normal/Vivid, cu încă un reglaj de culoare a ecranului. Şi acum să discutăm despre Press Touch. Acesta e numele pe care Huawei îl da unei tehnologii ce aminteşte de 3D Touch de la Apple, de meționat totuși că Press Touch a apărut înaintea celei de la Apple pe telefoane. Practic dăm tap pe un icon precum Cameră, Phone, Note sau Calendar, apăsând mai tare decât de obicei şi obţinem un meniu contextual cu extra opţiuni, precum selfie sau captură video la Cameră.
Pe lângă acest lucru putem apăsa mai tare sau mai încet pentru a da zoom in pe fotografii în galerie şi există şi o funcţie numită Screen Edge. În colţurile ecranului vom putea apăsa puţin mai tare pentru a declanşa anumite aplicaţii asociate acestui gest. Şi presiunea cu care apăsam pe ecran e reglabilă din setări. Per total un ecran excelent, care are numai de apreciere de la noi.