Am testat cele mai tari tablete Xiaomi! Redmi Pad Pro și Xiaomi Pad 6S Pro aduc performanță, ecrane mari, feeling premium și suportă o mulțime de accesorii (Introducere, Video Review)

5.695 ori
<b>Am testat cele mai tari tablete Xiaomi! Redmi Pad Pro și Xiaomi Pad 6S Pro aduc performanță, ecrane mari, feeling premium și suportă o mulțime de accesorii</b>Pe masa mea de teste au poposit în această perioadă cele mai tari tablete Xiaomi. Nu pot fi modest, chiar sunt cele mai performante și atractive modele din portofoliul companiei în acest moment. Vă pot spune încă de pe acum că folosesc de aproximativ

Introducere

Pe masa mea de teste au poposit în această perioadă cele mai tari tablete Xiaomi. Nu pot fi modest, chiar sunt cele mai performante și atractive modele din portofoliul companiei în acest moment. Vă pot spune încă de pe acum că folosesc de aproximativ un an și jumătate o tabletă Redmi Pad, primul model din portofoliul companiei practic. Astfel, chiar eram curios de capabilitățile noilor variante lansate.

Atât Redmi Pad Pro, cât și Xiaomi Pad 6S Pro au sosit la mine alături de accesorii dedicate (husă smart cu tastatură, stylus Smart Pen, husă cu închidere magnetică + stylus Xiaomi Focus Pen). Sunt multe gadget-uri, iar azi am ales să facem o comparație între cele două modele. Vă voi spune spre ce categorii de utilizatori se îndreaptă fiecare în parte, cât de performante sunt și dacă merită sau nu achiziția. Mai jos am toate detaliile adunate pe parcursul unei săptămâni de utilizare.

Xiaomi Pad 6S Pro

Începem cu flagship-ul în materie de tablete din portofoliul Xiaomi, modelul Pad 6S Pro. Este un device cu feeling premium, aducând  un corp fabricat din aluminiu, bine finisat. Aduce un display IPS LCD de 12.4 inch în diagonală, cântărește în jur de 590 de grame și măsoară doar 6.3 mm în talie. Are rată de refresh de 144Hz, oferă suport Dolby Vision și are aspect 3:2. Ca design, tableta aduce cu un telefon de top din portofoliul companiei, precum Xiaomi 14, având un modul foto pătrățos în partea din spate.

În cutie vei găsi tableta, un cablu de încărcare USB-A la USB-C, dar și un alimentator generos de 120W, întrucât această tabletă se încarcă ultra-rapid, în regim HyperCharge. Sub capotă se află un procesor Snapdragon 8 Gen 2, 8 GB de memorie RAM + 256 GB de stocare. Primim port USB-C 3.2 Gen 1, certificări TÜV Rheinland care atestă că acest ecran e prietenos cu ochii utilizatorului (Low Blue Light, Circadian Friendly, Flicker Free). 

Pentru acest model am primit o husă Cover multi-funcțională, ce permite poziționarea sa în mai multe moduri. Apare și un stylus Xiaomi Focus Pen, model ce ne oferă posibilitatea de a îl folosi chiar ca pointer pentru video prezentări, suportând gesturi în aer de la distanță. 

Tableta are senzor pentru amprente integrat în butonul power, beneficiază de conectivitate Wi-Fi 7 și aduce o cameră selfie de 32 MP. În spate găsim un senzor de 50 MP care filmează chiar 4K la 30 sau 60 FPS.

Performanță

V-am oferit deja câteva detalii cu privire la hardware-ul tabletei, însă acum a venit momentul să discutăm și despre performanța oferită. Avem pretenții în acest caz, întrucât sub capotă se află un procesor de top Snapdragon 8 Gen2. Pentru a verifica performanța am ales trei aplicații benchmark reprezentative: AnTuTu 10, GeekBench 6 și CPU Throttling Test. 

Începem cu AnTuTu 10, acolo unde obținem un scor de 1.484.363 de puncte. Știu că benchmark-urile nu reflectă neapărat performanța unui device, însă sunt relevante în cazul în care comparăm device-urile existente pe piață. După 15 minute de rulat benchmark-ul nostru pierde doar 16% din performanță, ceea ce înseamnă că nu avem throttling exagerat în cazul CPU-ului. În GeekBench 6 obținem un scor de 1482 puncte single-core, respectiv 4039 puncte multi-core

Cu aceste valori ne apropiem chiar de Xiaomi 14, telefon de top cu procesor chiar mai puternic (Snapdragon 8 Gen3). Am utilizat tableta Xiaomi Pad 6S Pro și nu am simțit niciodată lag, toate aplicațiile au fost deschise la timp, iar experiența de multitasking e foarte plăcută, întrucât aplicațiile nu au nevoie de refresh în timp ce trecem dintr-una într-alta. 

Experiență multimedia

Foarte important în cazul unei tablete mi se pare experiență multimedia oferită. Vorbim deci despre display și difuzoare în acest caz. Panoul mi se pare tare imersiv și vă pot spune că m-am bucurat pe deplin de acesta atât în cazul serialelor, cât și la gaming, jucând PUBG. E mult mai mare decât panoul inclus pe tableta mea mai veche (Redmi Pad), oferă culori vii, luminozitate crescută, rezoluție de 2032 x 3048 pixeli.

De remarcat că vorbim despre un display cu aspect 3:2, astfel că tableta poate fi folosită în format portrait pentru a citi e-book-uri sau a naviga pe web și în format landscape în cazul în care dorim să facem multitasking, să privim filme sau seriale. Marginile sunt înguste și mi s-a părut destul de ușor de folosit, în ciuda dimensiunilor generoase. Panoul e extrem de responsiv, iar refresh rate-ul chiar se simte în shootere când vine vorba de gaming.

De sunet se ocupă 6 difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos, astfel că avem parte de acustică superbă indiferent de activitatea pe care o desfășurăm. Dacă asculți muzică vei avea parte de bas și volum puternic, vocile actorilor din filme și seriale se aud tare și clar. Eu am folosit-o în mare parte la un volum de 60-70%, nivel unde consider că se aude cel mai clar.

Primim și Wi-Fi 7 în acest caz, iar dacă ai o tabletă cu un display atât de imersiv, parcă ar fi păcat să nu profiți de cloud gaming dacă ești gamer. Vei putea face acest lucru cu siguranță, mai ales că poți folosi husa despre care am discutat pentru a ține tableta într-o poziție „confortabilă”. Poți conecta prin Bluetooth un controller de PS5 sau Xbox. 

Experiență software

Un aspect foarte important în cazul utilizării unei tablete consider că e experiența software oferită de către producător. În acest caz apare interfața HyperOS, aplicată peste Android 14. Au avut loc optimizări pentru tablete odată cu acest release software, iar acest lucru chiar se simte. Am utilizat o tabletă cu MIUI în trecut, dar experiența oferită de HyperOS e cu totul nouă. 

Putem face multitasking folosind cele 3 puncte ce apar în partea de sus a display-ului, de fiecare dată când deschidem o aplicație. Prin intermediul lor vom accesa opțiuni ca Split Screen sau Multi Windows Mode (care permite accesarea a 3 ferestre concomitent). Nu avem vreun mod desktop aici precum au alți producători de tablete, însă parcă nici nu e nevoie.

Am simțit o fluiditate plăcută în timpul utilizării tabletei, iar dacă împarți panoul generos în două părți, poți folosi atât browser-ul, cât și YouTube, Gmail, Notes sau alte aplicații în același timp. De asemenea, dacă ești gamer, poți rula chiar două jocuri în același timp (nu știu de ce ai dori asta, dar se poate).

Avem și soluția „Game Turbo” aici pentru optimizări în materie de jocuri + Security de la Xiaomi, care oferă extra-protecție, o funcție de curățare a memoriei, scanare pentru viruși + o modalitate de a bloca aplicațiile folosind amprenta. 

Autonomie

Bateria de la interiorul tabletei este reprezentată de o unitate generoasă, de 10.000 mAh. Oferă în jur de 10-11 ore de playback audio continuu și cam 9 ore de browsing cu luminozitatea setată pe automat. În plus, primim un încărcător de 120W în pachet, iar alimentarea de la 0 la 100% se realizează în aproximativ 40 de minute, ceea ce e excelent.

Dacă nu folosești intensiv tableta, autonomia sa te va servi pentru 2-3 zile cu siguranță. Dacă ești gamer, îți place să joci Call of Duty, PUBG, Brawl Stars sau chiar folosind un serviciu de Cloud Gaming, cu siguranță vei fi mulțumit. 

Redmi Pad Pro

Recunosc că eram foarte curios și de acest model, întrucât eu dețin prima tabletă din portofoliul companiei și anume Redmi Pad. Varianta Pro aduce upgrade-uri serioase. În ceea ce privește construcția, discutăm tot despre aluminiu bine finisat, iar tableta măsoară 571 de grame. Avem display generos, de 12.1 inch în diagonală, refresh rate de 120Hz, certificare Dolby Vision și rezoluție de 1600 x 2560 pixeli. Acest panou e protejat Corning Gorilla Glass 3.

Sub capotă găsim un procesor Snapdragon 7s Gen 2 (4nm), 6 GB de memorie RAM și 128 GB de stocare în configurația testată de bine. S-ar vinde și în variantă cu 8 GB RAM și 256 GB de stocare (UFS 2.2). Un downgrade din punctul meu de vedere e faptul că în cutie nu vei găsi un alimentator dedicat, ci doar un cablu USB-A la USB-C. Se vede că s-a încercat o reducere a costurilor pentru a livra tableta la cel mai mic preț posibil fără să fie tăiată performanța. 

Eu am primit alături de Redmi Pad Pro o husă smart dedicată cu tastatură integrată + un stylus Smart Pen. Acesta nu beneficiază de gesturi în aer ca în cazul variantei Xiaomi Focus Pen, dar are un feeling chiar plăcut și e la fel de responsiv când vine vorba de scriere sau schițe. Nu avem senzor pentru amprente în acest caz, astfel că, la fel ca în cazul predecesorului, ne bazăm pe cod PIN pentru securitate.

Acest model aduce camere de 8 MP atât în față, cât și în spate, iar design-ul modulului foto îmi amintește de un telefon Redmi Note 13 Pro+. 

Performanță

E clar că avem de-a face cu un model midrange de această dată, dar nu am simțit să apară blocări deranjante în timpul utilizării, chiar dacă avem „doar” 6 GB de memorie RAM. Mai apar 2 GB de RAM virtual, dar nu știu dacă chiar ar trebui să îi pun la socoteală. Cert e că se simte la fel de premium ca varianta Xiaomi Pad 6S Pro, mai ales că avem aici o husă cu tastatură integrată. 

Trecem la capitolul performanță, deci privim spre capabilitățile procesorului Snapdragon 7s Gen 2. În cazul AnTuTu 10, am obținut 607.813 puncte. În GeekBench 6 avem 1015 puncte în single-core, respectiv 2790 puncte în multi-core. Sunt scoruri strict midrange și nu impresionează neapărat cu valorile obținute.

Personal, nu am sesizat lag sau blocări, dar jocurile și aplicațiile se încarcă puțin mai greu decât în cazul lui Xiaomi Pad 6s Pro. În cazul utilizării browser-ului și a aplicațiilor uzuale precum YouTube, Notes, Netflix, nu am observat probleme. 

Procesorul Snapdragon 7s Gen 2 aflat sub capotă e suficient de capabil inclusiv pentru jocuri și ne permite să facem multitasking fără griji, chiar dacă avem doar 6 GB de RAM. Foarte important e faptul că nu apare Throttling și nici supraîncălzire. După 15 minute de rulare a benchmark-ului nostru de test acest procesor a pierdut doar 6% din performanță. Rezultate excelente!

Experiență multimedia + Autonomie

Simplificăm ușor prezentarea lui Redmi Pad Pro, întrucât ceea ce am scris în secțiunea „Experiență Software” pentru Xiaomi Pad 6s Pro, e valabil și în acest caz. Cum stăm cu experiența multimedia? Ei bine, Redmi Pad Pro are un panou cu aspect 16:10. Asta înseamnă că vorbim despre o tabletă orientată spre consum media și jocuri, ci nu neapărat spre pasionații de lectură și / sau cei care își doresc multitasking pe mai multe ferestre.

Da, ecranul este mare și imersiv, însă aspectul pur și simplu te duce în zona multimedia. Avem parte de luminozitate crescută și apar în acest caz certificări TÜV Rheinland care atestă că acest panou e prietenos cu ochii utilizatorului (Low Blue Light, Circadian Friendly, Flicker Free). Marginile din jurul său nu sunt extrem de înguste, însă nici nu era de dorit acest lucru, întrucât servesc drept grip în momentele în care folosești tableta în mișcare sau când te joci. 

Culorile sunt bune, unghiurile de vizualizare sunt suficient de largi, dar trebuie să recunosc că Xiaomi Pad 6s Pro are un display superior când vine vorba de acuratețe și luminozitate. Dacă nu le-aș fi testat în paralel, probabil nu aș observa și nu m-ar deranja absolut deloc panoul inclus pe Redmi Pad Pro.

Avem de această dată 4 difuzoare la dispoziție, certificare Dolby Atmos, însă sunetul nu aduce prea mult bas, comparativ cu varianta 6S Pro. Avem aici și un jack de 3.5 mm pentru căști, iar după cum sunt dispuse speakerele, e posibil să le acoperi în timpul utilizării. O husă ajută în acest caz, întrucât îi conferă mai multă aderență și un oarecare spațiu pentru ca difuzoarele să nu fie acoperite accidental. Dacă preferi să te uiți la filme și seriale, sunetul te va mulțumi, întrucât vocile sunt redate tare și clar, iar scenele sunt imersive. Pentru gaming recomand căști.

Tableta are o baterie de 10.000 mAh sub capotă, dar alimentarea se realizează în acest caz la 33W. Un dezavantaj e faptul că nu primim încărcător în cutie, astfel că am folosit alimentatorul de 120W pe care l-am primit cu Xiaomi Pad 6s Pro. Oferă în jur de 9-10 ore de playback video, poate chiar mai mult dacă activezi modul de economisire al bateriei din zona de setări. 

Accesorii

Eu am primit husa cu tastatură pentru Redmi Pad Pro, dar vei găsi un astfel de accesoriu și pentru Xiaomi Pad 6S Pro dacă dorești. Se vinde separat, însă, la fel ca stylus-urile pe care le menționam mai sus. Ce mi s-a părut interesant la această husă e că se prinde magnetic de spatele tabletei. Lateral vei găsi un port USB-C pentru încărcare + un switch on/off pentru pornirea sau oprirea tastaturii. 

Tastatura nu are touchpad, dar sunt mulțumit de spațierea tastelor și cursa generoasă a acestora. Pot spune că se simte ca un laptop, chiar dacă nu avem o interfața cu iz desktop la dispoziție. Apare și un buton „Start” între Fn și Alt. Dacă îl ținem apăsat vom vedea scurtături pe care le putem utiliza pentru a realiza diferite task-uri mai rapid. Cu siguranță ai nevoie de un timp de adaptare, dar sunt chiar uimit de funcționalitățile oferite în materie de multitasking. Iată câteva exemple

  • Start + A - Captură de ecran
  • Start + C - Deschide aplicația Calculator (Floating Window / fereastră plutitoare)
  • Start + L - Lock Screen (blochează tableta)
  • Start + N - Accesează meniul „Notificări”
  • Start + Tab - Deschide aplicațiile recente
  • Apăsare dublă „Start” - Comută între două aplicații deschise recent
  • Start + săgeată jos - Accesează Floating Window (în orice aplicație te-ai afla)
  • Start + săgeată stânga / dreaptă - Split Screen
  • Start + M - Accesează Control Center

Sunt multe shortcut-uri utile aici, excelente pentru productivitate. Nu avem parte de o interfață desktop aici, dar se simte ca una. HyperOS chiar aduce multe îmbunătățiri în materie de multitasking și sunt chiar curios de ce noutăți vor apărea în următorul release software. Aceste tablete ar trebui să primească 2 actualizări majore de Android, respectiv 3 ani de update-uri de securitate.

Am primit în pachet și două stylus-uri. Varianta Smart Pen se potrivește cu Redmi Pad Pro. E un model ceva mai simplist ce îți oferă funcționalități de bază. E fabricat din plastic, vine cu port USB-C pentru încărcare, are două butoane și nu are magnet, astfel că nu îl putem atașa de tabletă. 

În schimb, stylus-ul asociat cu Xiaomi Pad 6S Pro și anume Xiaomi Focus Pen, e extrem de interesant. El vine cu un accelerometru integrat, iar după conectarea la tabletă îl poți folosi drept pointer. Mă gândesc că e tare util dacă alegi să conectezi tableta la un display extern. 

Xiaomi nu are încă o astfel de funcție wireless, dar sunt șanse mari să sosească în următorul release software. Ai totuși posibilitatea să conectezi tableta la un panou extern prin cablu, întrucât vorbim despre un port USB-C 3.2 Gen 1 în acest caz. Stylus-ul se atașează magnetic de marginea superioară a tabletei și se încarcă în acest mod.

E vorba despre un stylus ce aduce 8192 de niveluri de presiune și are o latență de 3ms. Astfel, poți folosi acest model pentru a schimba grosimea liniei printr-o simplă apăsare, experiența de desen și scriere simțindu-se natural. Accesând butonul Spotlight vei accesa Pointer-ul, iar apăsând lângă acesta vei putea începe să adnotezi informații în aer, de la distanță.

Acest accesoriu poate fi folosit și pentru a realiza fotografii de la distanță în aplicația „Cameră”. Nu aș vrea să insist pe capabilitățile foto întrucât sunt device-uri de dimensiuni mari și a trecut vremea când mergeam cu tableta la concert. Senzorii integrați pe aceste tablete sunt suficient de capabili pentru a scana / fotografia documente la nevoie, iar acesta ar fi cel mai important aspect.

Concluzii Redmi Pad Pro

Am impresia că Xiaomi s-a străduit să vină cu cele mai bune tablete posibile în 2024. Chiar dacă vorbim despre un model midrange, Redmi Pad Pro aduce un display generos, feeling premium, clar nu te va dezamăgi dacă cauți un model sub 1500 lei. Beneficiază de suport pentru stylus, iar husa cu tastatură vândută separat este genială, ducând la un alt nivel experiența de multitasking și productivitatea.

Aș zice că va fi cumpărată în special de studenți, poate chiar elevi sau părinți ce au nevoie de un device smart în casă pentru multimedia și ceva productivitate la nevoie. E suficient de capabilă chiar și pentru jocuri, nu are lag absolut deloc și oferă chiar și un slot dedicat pentru carduri microSD, dacă vrei să îți stochezi fișierele și fotografiile în siguranță. 

Sunt deținător de Redmi Pad, după cum spuneam mai sus, iar varianta Pro a primit într-adevăr multe îmbunătățiri. Nu e nici scumpă și chiar merită cumpărată dacă ești interesat de un device pe care îl poți lua oriunde, cu autonomie de lungă durată. 

Vei găsi tableta Redmi Pad Pro în oferta următorilor retaileri din online:

Accesorii:

Concluzii Xiaomi Pad 6S Pro

Mai mult ca sigur Xiaomi Pad 6S Pro se adresează acelor oameni care doresc un device suficient de puternic pentru a juca jocuri sau chiar a edita clipuri video on-the-go. Acest model aduce un display orientat spre productivitate datorită aspectului, iar stylus-ul Xiaomi Focus Pen este cu adevărat interesant, aducând funcții ce pot fi folosite chiar pentru prezentări la muncă sau la facultate.

M-a impresionat imersivitatea oferită în jocuri, filme și seriale, dar și faptul că putem citi foarte ușor text (cărți în special) atât în format landscape, cât și portrait. Nu avem mod desktop dedicat aici, însă HyperOS e suficient de avansat și oferă o mulțime de tool-uri de productivitate. Sunt mulțumit și de ecosistemul Xiaomi care prinde contur, firmware-ul aducând inclusiv tutoriale ce îti oferă informații cu privire la accesoriile conectate (stylus și husă cu tastatură în acest caz). 

Pentru puțin peste 3000 lei chiar e un competitor adevărat pentru tablete mult mai scumpe de pe piață. 

Vei găsi Xiaomi Pad 6S Pro în oferta următorilor retaileri din online:

Accesorii:

Video Review Xiaomi Pad 6s Pro 12.4

  • 1
Xiaomi Pad 6s Pro 12.4, Redmi Pad Pro
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×