Prezentare Garmin Epix Pro (Gen2): Smartwatch de top, acum în variantă de 51 mm, cu Red Shift Mode în prim plan, lanternă și o autonomie de invidiat

3.609 ori
<b>Prezentare Garmin Epix Pro (Gen2): Smartwatch de top, acum în variantă de 51 mm, cu Red Shift Mode în prim plan, lanternă și o autonomie de invidiat</b>Nu cu mult timp în urmă am testat un smartwatch de top din portofoliul Garmin și anume modelul Fenix 7 Pro, în variantă Sapphire Solar. Ei bine, în aceeași perioadă a fost la mine și Garmin Epix Pro (Gen2). Cum nu pot purta două ceasuri în același timp

Nu cu mult timp în urmă am testat un smartwatch de top din portofoliul Garmin și anume modelul Fenix 7 Pro, în variantă Sapphire Solar. Ei bine, în aceeași perioadă a fost la mine și Garmin Epix Pro (Gen2). Cum nu pot purta două ceasuri în același timp, am avut nevoie de ceva timp pentru a testa și acest model. Sunt ceasuri destul de similare din punct de vedere al capabilităților, dar diferența între Epix și Fenix e reprezentată în principal de display. Primim un panou AMOLED generos, luminos în acest caz, chiar cu o extra funcționalitate la pachet și anume Red Shift Mode. Mai jos am toate detaliile.

Unboxing

Vorbim despre Garmin, deci primim o cutie de culoare gri, destul de compactă, care conține toate informațiile de care ai nevoie (model, imagine a produsului). În pachet găsim, pe lângă smartwatch, documentație și un cablu de încărcare cu mufă USB-C la un capăt, iar la celălalt un conector proprietar Garmin.

Vă pot spune încă de pe acum că veți încărca rar ceasul, dar puteți folosi acest cablu atât pentru alimentare direct din portul USB-C al laptopului / PC-ului, cât și pentru transfer de date.

Design

Vorbim despre un smartwatch de top, motiv pentru care și materialele folosite sunt de excepție. Eu am primit varianta Pro Standard, care aduce un corp fabricat dintr-o combinație de oțel inoxidabil și polimer ranforsat cu fibre, un material foarte rezistent, folosit de către Garmin de ceva timp pentru aproape toate produsele din portofoliu.

Vine cu o curea din silicon moale la atingere de 26 de mm. Este o curea lată cum nu am mai văzut până acum, astfel că varianta de 51 mm a ceasului țintește mai mult spre publicul masculin. Există și o variantă de 47mm, dar și de 42 mm, pentru doamne și domnișoare. Lateral se află și butoane fabricate din oțel, robuste și confortabile la apăsare, dar și un difuzor, folosit pentru apeluri. Merită menționat că ceasul poate fi personalizat, existând pe site-ul Garmin curele QuickFit din metal, piele, nylon și silicon.

Și acest model are variantă Pro / Sapphire, care aduce corp fabricat din titan și ecran protejat de sticlă din safir. Totuși, arată și se simte la fel de premium și varianta Pro / Standard, cea de la încheietura mâinii mele. Varianta de 51 mm cântărește 98 de grame alături de curea, iar ceasul măsoară 51 x 51 mm și are o talie de 14.9 mm. Recunosc, e destul de masiv, posibil chiar să ai nevoie de timp de acomodare, mai ales noaptea dacă vrei să folosești funcțiile de monitorizare asociate somnului.

Garmin Epix Pro (Gen2) aduce certificare 10ATM pentru rezistență la apă, putând fi purtat până la o adâncime de 100 de metri. O adiție inedită și utilă este lanterna LED, prezentă în partea superioară. Poate fi folosită atât când te afli în camping sau în zone slab iluminate, cât și în timpul antrenamentelor de noapte dacă ești ciclist sau alergător. Avem aici și opțiunea „Strobe”, care permite LED-ului să lumineze intermitent în pattern-uri predefinite sau personalizate. 

Display și interacțiune

Dacă avem ceas mare, primim și un display generos. În acest caz panoul este AMOLED, măsoară 1.4 inch în diametru și oferă o rezoluție de 454 x 454 pixeli. Avantajul acestui display e gama largă de culori oferită, dar și faptul că putem accesa Always On Display (AOD). Este un ecran luminos, inclusiv în bătaia directă a razelor solare, protejat Corning Gorilla Glass. 

Luminozitatea poate fi setată pe 3 trepte și după cum spuneam mai sus, ceasul dispune și de funcție Always On Display. Există multe fețe pentru ceas preinstalate, dar putem descărca noi modele prin intermediul aplicației Garmin Connect (folosind un smartphone). Interfața se bazează pe widget-uri pe care le derulăm cu swipe de sus în jos, care ne prezintă informații cu privire la puls, somn, nivel de oxigenare al sângelui, vreme, altitudine, notificări și alerte. Avem posibilitatea de a folosi ecranul tactil, dar și butoanele fizice pentru derularea acestor pagini. 

  • Home Screen - Acesta e personalizabil și poate afișa dată, ora, pedometru, indicator baterie, goal-uri în materie de fitness
  • La o apăsare lungă a butonului din stânga sus accesăm zona de setări rapide
  • Apăsare lungă pe butonul din stânga, mijloc, pentru a accesa întreaga zonă de setări
  • Apăsare lungă pe butonul din stânga, jos, pentru a accesa un shortcut (player muzical, de exemplu sau Garmin Pay)
  • Apăsare scurtă pe butonul din dreapta sus pentru a accesa zona de antrenament rapid
  • Apăsare lungă pe butonul din dreapta jos pentru a accesa aplicații (alarmă, mod strobe, lanternă, setări, Garmin Pay)
  • Apăsare dublă pe butonul din stânga sus pentru activarea / dezactivarea lanternei
  • Butonul din dreapta jos are funcție „Back / înapoi” la o singură apăsare scurtă

Toate aceste gesturi și informații despre control sunt prezentate amplu de către Garmin într-un tutorial, atunci când setezi smartwatch-ul în aplicatia Connect. Avem și scurtături. Astfel, putem personaliza din zona de setări acțiunile realizate în urma apăsării butoanelor. 

Funcții

Modul Red Shift este o noutate absolută. Putem activa manual această opțiune sau să o programăm pentru activare automată seara. Odată activată opțiunea, sunt schimba culorile afișajului în nuanțe de roșu, pentru a ajuta utilizatorii să facă tranziția către condiții întunecate și să reducă perturbările ciclului de somn în timpul nopții.

Merită menționat că nu vorbim doar despre un „watchface roșu”, întreaga interfață fiind schimbată în momentul activării opțiunii. Atât meniurile, cât și elementele din aplicații sunt afișate în modul „Red Shift”. E o opțiune destul de utilă noaptea, culoarea fiind mai „prietenoasă” cu ochii.

Cea mai importantă adiție sosită odată cu debutul acestui model este lanterna LED integrată în partea superioară. Prima dată a sosit pe modelul Instinct Solar 2X, dar acum funcționalitatea a fost extinsă atât în cazul seriei Epix Pro (Gen2), cât și a smartwatch-urilor din lineup-ul Fenix 7 Pro. Accesăm aceasta lanternă din zona de setări rapide, după cum am scris mai sus. Avem la dispoziție 4 trepte de iluminare dacă vorbim despre lumină albă, dar există și lumină roșie. Aceea nu poate fi ajustată. 

În timpul antrenamentelor nocturne avem posibilitatea de a activa modul „Strobe”, care face ca LED-ul să lumineze intermitent în anumite pattern-uri predefinite sau personalizate. Poți semnala în acest mod prezența în trafic dacă te afli pe drum sau locația, în cazul în care cineva te caută într-o anumită zonă. 

Primim notificări precis, avem posibilitatea de a răspunde prin mesaje text, să accesăm calendarul, vremea. Putem localiza smartphone-ul folosind ceasul, să redăm și să controlăm muzica prin intermediul player-ului integrat. Ne putem conecta și la contul nostru de Spotify / Deezer / Runcasts sau TRAXX, dar ceasul permite și adăugarea pieselor preferate pentru ascultare offline, prin cablu USB-C, conectat la un PC / laptop. De asemenea, merită menționat că putem conecta o pereche de căsti wireless prin Bluetooth, pentru a asculta muzică oriunde ne-am afla.

Epix Pro (Gen2) aduce și funcție SOS, deja familiară și prezentă pe o mulțime de alte smartwatch-uri din portofoliul companiei. Odată setată, ceasul va trimite un mesaj SOS cu locația noastră actuală către un contact selectat, în cazul unui nefericit accident. Nu avem eSIM, din păcate, deci va trebui ca dispozitivul să fie conectat la telefon pentru a trimite astfel de SMS-uri. 

În aplicația Connect putem integra propriul cont de Strava. De asemenea, smartwatch-ul permite conectarea senzorilor externi și există chiar opțiunea „Extended Display” în zona de setări, cea care îți permite să conectezi un ciclocomputer pentru sincronizarea și afișarea datelor legate de sănătate în timp real.

Hardware, noutăți

Acest model, asemeni variantei Fenix 7 Pro, aduce un senzor nou numit „Cardio Wrist Garmin Elevate Gen5”. El e folosit pentru măsurarea pulsului precis, compania spunând că astfel e eliminată nevoia de a atașa un senzor exterior suplimentar pentru monitorizare. Ceasul aduce 32 GB de stocare, are GPS, funcție de monitorizare a somnului, a nivelului de oxigen din sânge, chiar a vârstei din punct de vedere fitness și a stresului.

Apar și câteva noutăți față de generația anterioară și alte smartwatch-uri din portofoliul companiei:

  • Modul Red Shift
  • Lanternă LED încorporată
  • Afișaj MIP color, tactil, cu încărcare solară în varianta testată
  • Senzor de frecvență cardiacă nou
  • Scor de anduranță
  • Scor în pantă
  • Up Ahead (înainte pe rută)
  • Hărți meteo suprapuse
  • Hărți topografice, cu relief afișat în culori
  • Noi activități fizice

Smartwatch-ul afișează și un scor de anduranță acum. E măsurat modul în care susținem eforturi prelungite, luând în considerare date de antrenament precum VO2 Max, sarcini de antrenament pe termen scurt și lung. Scorul de pantă ne permite să vedem cât de ușor ne este la alergarea pe teren înclinat vertical, măsurând puterea de rulare în timpul urcărilor abrupte și rezistența de rulare pe ascensiuni lungi.

Apare și funcția Up Ahead (înainte pe rută). În momentul în care folosim GPS-ul vom vedea puncte de interes, precum stații de prim ajutor, magazine, benzinării. Ele apar pe marginea display-ului în timpul utilizării GPS-ului.  Vom vedea și condițiile meteorologice viitoare accesând zona de hărți topografice, care prezintă și relieful în culori specifice.

Aplicații

Sunt două aplicații de care avem nevoie pentru a accesa toate funcțiile oferite de Garmin Epix Pro (Gen2). Folosim Garmin Connect pentru conectarea smartwatch-ului la telefonul din dotare. Aplicația e disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store.

A doua aplicație este Connect IQ Store. E de fapt un magazin de aplicații și watchface-uri. Unele sunt gratuite, altele cu plată. Prin intermediul acestui tool accesăm și opțiunea „Face It” pe care o folosim pentru a crea un watch face după bunul plac.

În magazinul Connect IQ vei găsi aplicații care îți permit să salvezi locația mașinii parcate, calculator, aplicații orientate spre fitness și sănătate de la alte companii (third-party), dar și jocuri. Prin intermediul Connect IQ putem instala pe smaratwatch aplicații pentru streaming muzical / podcast-uri precum Spotify, Deezer, Runcasts sau TRAXX.

Revenind la Connect IQ, aplicația este împărțită în 5 secțiuni:

  • Ziua mea - cu detalii despre parcursul zilei (date despre puls, energie, stres, calorii, respirație, activitate, greutate, hidratare) + un istoric pentru ziua precedentă
  • Competiții - te poți înscrie la competiții sportive și întrece cu prietenii
  • Calendar - cu detalii despre activitățile desfășurate în fiecare zi
  • Flux Știri
  • Altele - activități, statistici sănătate, setări și altele 

Garmin Epix Pro (Gen2) e echipat cu NFC, iar opțiunea Garmin Pay poate fi setată din aplicația Connect. Dacă dorim să utilizăm un card bancar pentru plată trebuie să ținem apăsat pe butonul fizic din stânga sus și să selectăm opțiunea card. Putem seta și un PIN scurt pentru extra-protecție dacă dorim.

Iată și băncile din România care permit plata prin Garmin Pay:

  • Alpha Bank: VISA
  • Banca Comerciala Romana (BCR): MASTERCARD
  • Banca Comerciala Romana (BCR): VISA
  • Banca Transilvania: MASTERCARD
  • Banca Transilvania: VISA
  • CEC Bank: VISA
  • Curve: MASTERCARD
  • First Bank: VISA
  • Genome: VISA
  • Orange Money: VISA
  • Raiffeisen Bank: MASTERCARD
  • Raiffeisen Bank: VISA
  • Revolut: MASTERCARD
  • Revolut: VISA
  • Wise: MASTERCARD
  • Wise: VISA

Sănătate și fitness

Garmin Epix Pro (Gen2) oferă altimetru barometric, busolă electronică, giroscop, accelerometru pentru calcularea distanței în cazul excercițiilor la interior (nu necesită senzor de picior, deci). Aduce și termometru, senzor de lumină ambientală și senzor Pulse OX.

Apare și acel nou senzor numit Elevate Gen5 de la Garmin, pentru monitorizarea ritmului cardiact. Pentru localizare avem GPS, GLONASS, GALILEO și mai multe benzi pentru poziționare globală, dar și tehnologie SatiQ. 

Ceasul detectează atunci când începem o activitate sportivă și înregistrează automat progresul. Avem posibilitatea de a seta remindere pentru a consuma o anumită cantitate de apă zilnic și  vom fi îndemnați spre a face exerciții fizice atunci când petrecem prea mult timp fără să ne mișcăm în timpul zilei. Apar și mai multe activități fizice odată cu această serie.

Există o funcție Golf pentru pasionații acestui sport, iar lista include și activități deja cunoscute precum mers, alergat, bandă de alergat, înot, snowboard, antrenament de forță, cardio, steppter, bicicletă eliptică. Sunt și următoarele activități noi:

  • Baschet
  • Volei
  • Hochei de câmp
  • Hochei de gheață
  • Fotbal
  • Fotbal American
  • Rugby
  • Frisbee
  • Cricket
  • Softball
  • Baseball
  • Patinaj pe gheață
  • Patinaj în linie
  • TIR cu arcul
  • Overland
  • ATV
  • Snowmobil
  • Motociclism
  • Whitewater
  • Caiac
  • Box
  • Arte marțiale mixte
  • Snorkel
  • BMX
  • Motocross
  • Tenis de masă
  • Squash
  • Racquetball
  • Badminton
  • Tenis de platformă

Merită menționat că aplicația Garmin Connect are integrare Strava și există aici și provocări și badge-uri care ne îndeamnă să ne depășim propria performanță sportivă. În timpul exercițiilor ceasul afișează informații cu privire la rata respiratorie, iar cronometrul se oprește și pornește automat, în funcție de viteza și timpul antrenamentelor.

Există și acel concept de antrenor personal (Personal Coach) care te îndeamnă să îți depășeșți constant condiția fizică. Poți seta din aplicație obiectivul, iar smartwatch-ul îți va oferi constant idei pentru diversificarea antrenamentului care te pun la încercare, pentru creșterea condiției fizice. Monitorizarea e precisă și nu mă așteptam la altceva de la Garmin.

În sesiunile de pedalare am observat că îmi sunt afișate grafice, informații cu privire la altitudinea la care am urcat, cât și acel scor în pantă, măsurat pe baza efortului depus în timpul urcării.

Autonomie

Încă din titlu am anunțat că autonomia e de „invidiat”. Ei bine, în ciuda dimensiunii, a display-ului AMOLED generos și a capabilităților smartwatch-ului, Garmin Epix Pro (Gen2) oferă o autonomie de până la 31 de zile în mod „ceas inteligent”.

Ea mai scade în funcție de modul în care alegi să îl folosești. De exemplu, dacă activezi Always On Display (AOD), autonomia oferită este de aproximativ 11 zile. Dacă activezi modul de economisire al energiei, ajungem chiar la 41 de zile.

Iată autonomia în funcție de modul de utilizare ales:

  • Mod ceas inteligent fără AOD - 31 de zile
  • Mod ceas inteligent cu AOD - 11 zile
  • Mod ceas inteligent cu funcție de economisire a bateriei activă - 41 de zile
  • GPS activat - 82 de ore (58 de ore cu AOD activat)
  • Toate sistemele satelit active - până la 62 de ore (48 de ore cu AOD activ)
  • Toate sistemele de sateliți + multi-band - până la 38 de ore (30 de ore cu AOD activat)
  • Toate sistemele de sateliți + muzică - până la 17 ore
  • Baterie maximă cu GPS activat - până la 145 de ore
  • Mod expediție cu GPS - până la 27 de zile

Concluzii

Cele mai noi smartwatch-uri de top din portofoliul Garmin fac parte din seriile Fenix 7 Pro și Epix Pro (Gen2). Dacă te gândeai să îti cumperi un astfel de model premium, dintre acestea va trebui să alegi. Față de Fenix 7 Pro, varianta Epix Pro (Gen2) oferă un panou AMOLED luminos și colorat și funcția Red Shift, care îți oferă un mod de vizualizare lejer pentru ochi în timpul nopții. Pe de altă parte, Fenix 7 Pro oferă încărcare solară în variantă Solar și un display MIP eficient, deși nu la fel de colorat precum cel integrat pe Epix Pro.

Primim construcție premium și look business aș zice, deși nu vorbim despre un produs nișat din punct de vedere al designului. Se potrivește atât într-un mediu urban, cât și în timpul antrenamentelor în aer liber sau la sală. Lanterna LED e suficient de puternică pentru a lumina calea, chiar dacă te afli la mare depărtare de luminile orașului. 

Avem watch face-uri personalizabile, dispozitivul oferă posibilitatea de a răspunde la mesaje rapid și monitorizează precis o mulțime de activități fizice. Minusul ar fi lipsa eSIM, funcționalitate ca nu există încă pe niciun model din portofoliul companiei.

Cumperi Garmin Epix Pro (Gen2) dacă vrei o varietate de funcții sportive, plăti contactless prin Garmin Pay, materiale premium și look elegant. Un lucru e sigur, e un model rezistent pe care te poți baza în orice împrejurări, doar că toate capabilitățile sale ar trebui exploatate la maxim, prin activități fizice de anduranță, poate chiar extreme.

Aș recomanda varianta de 51mm doar pentru cei cu încheieturi groase. Garmin s-a gândit la toți utilizatorii însă, astfel că a creat variante de 42mm, 47mm și 51mm, toate echipate cu funcțiile și opțiunile menționate mai sus.

Preț și disponibilitate

Vei găsi smartwatch-ul Garmin Epix Pro (Gen2) la următorii retaileri din online:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×