Se fac trei luni de când folosesc Samsung GalaxyNote 9 alternat cu alte telefoane (ce le primim în teste) și socotesc că a venit momentul să vă povestesc la mod obiectiv, cu exemple, la ce capitole m-a mulţumit telefonul şi unde ar mai fi de lucrat. Principalele subiecte pe care doresc să le ating sunt designul, experienţa de utilizare şi camera.
Designul/construcţia telefonului
Încep cu exteriorul, pentru că este poate primul lucru care te influenţează în cazul unei achiziţii.
Dimensiuni:
Ca dimensiune mi s-a dovedit a fi prea lung pentru a fi comod la utilizarea cu o singură mână şi asta în condiţiile în care am palma destul de mare. E chiar anevoios să fii nevoit să utilizezi mereu ambele mâini pentru manipularea conţinutul de pe ecran. Ştiu, există one-handed mode, dar nu mi s-a părut o modalitate foarte inspirată de utilizare a telefonului cu o singură mână. Ce este îmbucurător însă, e că de această problemă şi-au dat seama şi inginerii Samsung şi vor veni cu un update în primele luni ale lui 2019, atunci când odată cu Android 9 Pie, Note 9 va primi şi noua interfaţă One UI. Aceasta pune accent tocmai pe uşurinţa de folosire a telefonului cu o singură mână, concentrând secţiunea de interacţiune în partea de jos a interfeţei, lăsând partea de sus mai degrabă pentru afişarea de conţinut. Can't wait!
Vă recomand de asemenea ca primul lucru pe care să îl cumpăraţi după telefon să fie o husă! Terminalul fiind construit predominant din sticlă, şansele de a îl sparge la prima căzătură sunt mari, iar în contextul în care vă încăpăţânaţi să utilizaţi telefonul cu o singură mână, şansele cresc seminificativ.
Display
Că tot a venit vorba de display, aflaţi că acesta este ireproșabil şi este cea mai apreciată dotare de către mine. În primul rând nu are decupaj, apoi e chiar imersiv la vizionare. Marginile telefonului fiind aproape inexistente lateral, când te uiţi la un clip sau film şi ţii telefonul la mod orizontal (mai ales pe întuneric), chiar uiţi că îl ai în mână. Mi s-a întâmplat să îl scap din această cauză (din fericire doar pe pernă) și unde să mai pun faptul că negrul e profund, iar culorile încântătoare, mai ales în cazul clipurilor cu suport HDR.
E cel mai bun display de până acum, dacă mă întrebaţi pe mine.
Am şi o mică plângere însă, am băgat de seamă curând că am o mică porţiune unde s-a şters stratul oleofobic. Nu e zgârietură, ci e puţin mătuită suprafaţa, pe vreo 2 - 3mm² aşa. Vă recomand deci o folie sau sticlă de protecţie, să nu păţiţi ca mine. Nu mă deranjează enorm, dar în cazul în care veţi dori să faceţi upgrade la Note 10 (de exemplu), îl veţi putea vinde la un preţ mai mare pe OLX dacă telefonul arată impecabil.
Experienţa de utilizare:
Unele părţi de aici ar putea fi plasate şi în categoria precedentă, cea în care am vorbit despre construcţia telefonului, dar am considerat că se potrivesc mai bine în segmentul experienţă de utilizare, deci vi le prezint mai jos.
Partea audio/ acustica
Legat de experienţa de utilizare, am apreciat faptul că am la dispoziţie jack-ul audio, care mi-a fost util mai ales când aveam căştile wireless împerecheate cu alt dispozitiv. E mai rapid să foloseşti jack-ul în asemenea situaţii decât să consumi 5 minute cu pairing-ul. Legat de diferenţa de calitate a sunetului Jack/Bluetooth, nu consider că ar fi vreun avantaj major faptul că avem un jack audio, v-am spus fix pentru ce mi s-a părut a fi util jacul de 3,5mm în cazul meu. Cu nişte căşti Bluetooth de calitate, poţi avea o audiţie la fel de plăcută ca în cazul căştilor cu fir (nu mă atacaţi pe partea asta, că nu am nici urechi de delfin şi nici de ciobănesc german să pot observa la mod categoric diferențele). Era să uit de acustica stereo! Aceasta contribuie foarte mult la experienţa despre care v-am vorbit mai devreme, adică imersivitatea ecranului. Este un lucru esenţial în opinia mea, iar Note 9 oferă această dotare.
Securitate / autentificare
Nu doresc să fiu inexact, dar spun că s-ar putea ca acest telefon să fie cel mai dotat din acest punct de vedere. Cel puţin eu nu am întâlnit alt telefon care să ofere atât de multe metode de deblocare:
- Recunoaştere facială
- Scanner de iris
- Scanner de amprente
- Tipar (pattern)
- PIN
- Parolă
Poate chiar am omis una sau două.
Cert e că ne oferă cam toate modalităţile de deblocare existente. E de apreciat și că au plasat mai comod scannerul de amprente în spate faţă de Note 8. Cu toate acestea, consider că este încă plasat prea sus. Personal am folosit recunoaşterea facială, care mi s-a părut a fi cea mai comodă metodă de deblocare, dar la final am ajuns să utilizez telefonul fără debolocare securizată, deoarece toate mi s-au părut prea lente. Despre Knox nu am să vă vorbesc, pentru că efectiv nu m-a preocupat în aceste 3 luni.
Bixby
Voi fi absolut sincer. Nu l-am folosit! Butonul dedicat mi se pare OK doar în contextul în care Samsung decide să îl facă reprogramabil. L-aş folosi ca lansator de aplicaţie, sau să îi aloc o anumită funcţie, poate Google Assistant. Cam atât despre el.
S Pen
Nu mă prea aflu eu în targetul Samsung cu stylus-ul, dar l-am folosit. Sunt 3 situaţii în care mi s-a părut util, iar acestea 3 sunt:
- Luare de notiţe rapid, imediat după ce scoţi S Pen din telefon (chiar şi cu ecranul stins)
- Desenarea pe screenshot
- Fotografii declanşate cu ajutorul S Pen
Ştiu, Note 9 şi S Pen oferă mult mai multe funcţii, iar dezvoltatorii probabil s-au gândit la altă nişă de clienţi când le-au creat, dar pentru mine doar aceste 3 funcţii mi s-au părut facile, sau mai exact potrivite. Poate dacă aş semna contracte pe bandă rulantă l-aş folosi şi pentru semnat de documente, dar aşa prefer hârtia şi pixul.
DEX
Promit să revin cu un materal dedicat şi să aprofundez subiectul.
Camera
Ca să fiu sincer, nu observ un upgrade major faţă de Note 8 sau Galaxy S9+, dar asta nu înseamnă că Note 9 nu face fotografii excelente. Vă dau ca exemplu o situaţie în care am avut de fotografiat un telefon aflat pe birou şi am vrut să îl prind de aproape (close up). Aveam la îndemână un HTC U12+ şi nu reuşeam să focalizez pentru nimic în lume cu el. M-am întins după Note 9 şi zbang. Din prima. Focalizarea lui Note 9 e demenţială. Nu am văzut telefon mai bun la acest capitol şi cred că nu mă înşel dacă spun că bate la c**** gol şi camere dedicate. Apoi încă un loc unde excelează camera e zoom-ul. Este în top 3 la acest capitol.
Despre fotografiile uzuale pe care le faci rapid când scoţi telefonul din buzunar nu voi vorbi, pentru că impresia este bună şi neschimbată de la review încoace, însă aş aminti AR Emoji care (spre surprinderea mea) a generat un hipe de câteva minute bune între copii la o nuntă la care am fost invitat, toţi călare pe mine ca pe un ciorchine să le fac poze cu figurile din dotare. Okay, nu ştiu dacă e un lucru pozitiv asta, cert e că i-am făcut bucuroşi.
Bateria
Am lăsat special la final partea de autonomie a telefonului, pentru că la acest capitol m-a mulţumit cel mai tare. Nu ştiu cum sunteţi voi cu asta, dar eu am avut un tabiet, lăsam telefoanele peste noapte la încărcat. Nu am prea cumpărat telefoane care să nu ducă o zi, dar de regulă la finalul zilei trebuia să le pun la încărcat să ducă toată ziua următoare. Note 9 e primul telefon care duce o zi şi jumătate, adică e suficient dacă îl încarc odată la două zile, în timpul zilei. E mai în regulă şi pentru baterie decât să îl las în priză peste noapte.
În loc de cuvânt de final, vreau să atrag atenţia asupra unui lucru pe care îl consider foarte important de reţinut pentru cei care se gândesc să cumpere un telefon în acest moment. Note 9 va primi One UI şi veţi avea o experienţă de utilizare absolut nouă, pe care personal o consider revoluţionară pentru un telefon de mari dimensiuni, asta deoarece folosirea cu o singură mână a lui Note 9 se va transforma din dezavantaj în punct forte. Apoi să nu uităm nici de preţ, care e în scădere şi îl va face mai accesibil. Una peste alta, utilizându-l timp de 3 luni, pot să spun că e un telefon pe care îl recomand. Aveţi evident şi opţiunea lui S9+, dacă nu țineți neapărat să aveţi parte şi de un stylus. Dotările sunt cam aceleaşi.
Voi reveni cu experiența Dex într-un articol dedicat.