O bună parte din experienţa lui Galaxy S21 se poate găsi şi aici sub forma lui Android 11 cu One UI 3.1. Începem totuşi cu securitatea, cu un cititor de amprente optic integrat în ecran şi foarte rapid şi precis la deblocare. Aş vrea să vă amintesc şi că Samsung oferă 3 ani de actualizări Android pe acest telefon şi 4 ani de actualizări de securitate.
Video-review Samsung Galaxy A72 4G, secțiunea OS & UI & UX & APPS
În rest One UI rămâne axat pe utilizarea cu o singură mână, aduce Dark Mode la nivel de sistem şi aplicaţii, dar şi widgeturi albe şi transparente. Porţiunea dropdown ocupă acum tot ecranul, cea cu Quick Settings şi notificări şi avem notificări separate pentru chat, dar şi istoric al notificărilor. Bulele Chat Heads sunt aici pentru aplicaţiile de mesagerie.
Ţi se va cere permisiunea atunci când o aplicaţie vrea să acceseze microfon, date de localizare şi altele de gen şi le poţi acorda de fiecare dată, mereu sau deloc. Setările sunt mai lizibile, mai bine delimitate, deşi la un moment dat se mergea pe comasare. Avem şi Digital Wellbeing pe lockscreen şi noi widgeturi pe lockscreen, mai minimaliste parcă. După atât de mulţi ani panourile Edge laterale cu scurtături încă supravieţuiesc.
Galerie capturi de ecran Samsung Galaxy A72 4G
Găsim pe A72 4G şi Always On Display cu setări şi opţiuni de customizare, dar şi un Game Launcher şi funcţionalitate Link to Windows, pentru preluarea apelurilor acolo de pe telefon pe PC spre exemplu. Pentru multitasking avem Recents, split screen, dar şi ferestre plutitoare extra, cu opţiune Pop Up. Primim şi noi meniuri pentru player media şi control multimedia, navigare prin gesturi swipe în loc de butoane virtuale, dar şi teme personalizabile.
Bixby e încă aici ca asistent virtual şi mai există şi SmartThings cu care te poţi conecta la maşina de spălat, TV, frigider şi brelocul SmartTag. Nu mi se pare că avem bloatware. Găsim aplicaţii de bază, că Samsung Notes, Office, OneDrive, OutLook, Galaxy Store şi aşa mai departe.