La capitolul software nu am prea multe să vă spun, pentru că experienţa de pe acest telefon OnePlus e în mare similară cu ce am primit pe OnePlus 9 şi 9 Pro. Rulează tot Android 11 şi OxygenOS 11, cu abordarea pe 3 teme principale: interfaţa stock, dar personalizabila, utilizare facilă cu o singură mână şi minimalism.
Video-review OnePlus CE 5G, secțiunea OS & UI & UX & APPS
Pentru securitate avem cititorul de amprente optic din ecran, care realizează o autentificare rapidă şi sigură. Senzorul identifică cu precizie amprenta ta. Avem şi deblocare facială rapidă. Trebuie spus şi că acest telefon va primi două actualizări Android, la versiunile 12 şi 13. Ce remarci la UI din prima e abordarea monocromă pentru zona Quick Settings, cu gri închis, gri deschis, alb şi negru, plus un slider roşu pentru luminozitate. Cel mai din stânga homescreen e pentru ştiri Google, iar un swipe în jos pe homescreen te duce la "Shelf", care îţi arată informaţii meteo, îţi permite să iei notiţe rapid şi îţi indica şi unde ai parcat maşina (pe hartă).
Pentru multitasking avem split screen şi Recents, cu caruselul clasic, scrollabil orizontal. Intrând în Setări găsim opţiunile legate de Always on Display (Ambient Display), care va afişa notificări, informaţie contextuală şi un mesaj inspirational. OyxgenOS 11 aduce cu One UI, aşa cum am mai spus-o şi e gândit în jurul utilizării cu o singură mână. Are un nou font, mai prietenos cu ochii, dar şi Dark Mode, plus Zen Mode, care îţi blochează practic accesul la telefon şi blochează orice te-ar putea distrage. Practic te poţi concentra la alte sarcini sau să iei o pauză de la adicţia digitală.
Galerie capturi de ecran OnePlus Nord CE 5G
Primeşti şi medalii pentru asta, virtuale evident. Puteţi înlocui butoanele virtuale de navigare cu gesturi swipe, iar pe partea de gaming găsim o aplicaţie Games şi secţiunea Gaming Tools. Poţi activa funcţii Do Not Disturb în jocuri, alege modul în care apar notificările, optimiza grafică şi conectivitatea şi alocă mai multe resurse jocurilor. Există şi un Pro Gaming Mode pentru asta.
Android 11 înseamnă şi notificări pentru chat separate de celelalte, istoric al notificărilor, noi meniuri de volum, de control smart home şi media playere noi (mai ales cel muzical). Mai înseamnă şi extra opţiuni de Privacy şi bule Chat Heads pentru mesagerie. Avem şi Google Assistant la îndemână, Digital Wellbeing, Control Parental şi o serie de aplicaţii stock preinstalate, fără bloatware. E pachetul clasic Google, plus o galerie de la OnePlus, o aplicaţie Games şi una de transfer de date de pe un telefon pe altul.
La customizare poţi umbla la nivel de iconuri, fonturi, animaţii, accente de culoare. OxygenOS rămâne unul dintre UI-urile care nu te va încurca în vreun fel din a obţine experiența Android clasică, fără bătăi de cap.
Similaritatea cu One UI e totuşi aici.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 OnePlus (voucher de 10€)află prețul
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 QuickMobile (voucher -3%: QUICK202)află prețul
- 🛒 evoMAG (precomandă)află prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul