OnePlus Nord CE 5G: Cameră cu stabilizare eficientă, selfie-uri plăcute, dar şi lipsuri

1.705 ori
<b>OnePlus Nord CE 5G: Cameră cu stabilizare eficientă, selfie-uri plăcute, dar şi lipsuri</b>OnePlus Nord CE 5G vine cu o cameră triplă rezonabilă pentru zona midranger, iar în faţă se prezintă cu o cameră selfie pe care o cunoaştem. E vorba despre o cameră selfie de 16 MP cu senzor Sony IMX471, pe care am văzut-o şi pe OnePlus 9 şi telefoanele

OnePlus Nord CE 5G vine cu o cameră triplă rezonabilă pentru zona midranger, iar în faţă se prezintă cu o cameră selfie pe care o cunoaştem. E vorba despre o cameră selfie de 16 MP cu senzor Sony IMX471, pe care am văzut-o şi pe OnePlus 9 şi telefoanele Realme 8. Are pixeli de 1 micron, stabilizare electronică şi deschidere F/2.45. Filmează în FHD la 30 sau 60 FPS.

Video-review OnePlus Nord CE 5G, secțiunea Camera

În spate se află o cameră triplă, care include un senzor principal de 64 MP, cu deschidere F/1.7.9, lentilă 6P, stabilizare electronică şi care combină 4 pixeli de 0.7 microni în unul de 1.4 microni şi de 16 MP. Avem şi camera de 8 MP ultrawide cu unghi de 179 de grade şi stabilizare electronică, dar şi deschidere F/2.25. Apare şi o cameră de 2 MP Mono, pentru Bokeh, cu deschidere F/2.4. Are şi bliţ LED, zoom digital până la 10X, autofocalizare de tip PDAF şi CAF, dar şi filmare 4K la 30 FPS.

OnePlus a inclus şi funcţii precum NightScape, UltraShort HDR, Portrait, Panorama, mod Pro şi recunoaştere inteligentă a scenelor. Sunt şi câteva filtre, dacă vă simţiţi artişti.

Şi acum despre galerie!

Am prins o vreme însorită şi am dat o fugă la Biserica Acoperământul Maicii Domnului şi în Parcul IOR. Acesta e un telefon care se descurcă bine când vine vorba de nuanţa cerului, cu nori pufoşi şi detaliaţi şi un albastru corect redat deasupra bisericii. Detaliile sunt bogate, dar camera ultrawide deformează puţin subiecţii prin curbare. Ce e în depărtare apare ceva mai caricatural. Am început şi cu tentativele de Macro, dar în lipsa unei camere dedicate, nu am avut mare succes la focalizarea de foarte aproape.

OnePlus Nord CE 5G

Closeup-urile cu florile de la o distanţă mai mare arată plăcut. Am prins şi o fotografie senzaţională cu o picătură de apă pe petale roz de floare. Este şi un cadru ceva mai ars de soare, cu acea cruce galbenă în poze, dar maron deschis în realitate. Problemele cu culorile sunt exacerbate de cameră ultrawide. Şi trandafirii roşii sunt de un roşu prea aprins. Am testat şi zoom-ul digital, cu rezultate satisfăcătoare la 2-3X şi nu arată rău nici la 5X, aşa cum vedem din muralul cu Fecioara Maria.

OnePlus Nord CE 5G

Urmează capturi senzaţionale cu un trandafir galben, perfect redat în prim plan, în vreme ce alţi boboci apar estompaţi în fundal. Textura şi fineţea trandafirului sunt perfect redate, e aproape poetic ce se întâmplă aici. Trandafirii roşii debusolează totuşi procesarea de culori a camerei.

OnePlus Nord CE 5G

Natura continuă să fie redată cu nuanţe intense, verde prea aprins, la intrarea în Parcul IOR. E deja un clişeu, dar o să o zic: e un caz clasic în care nuanţele vegetale puternice: verde de gazon proaspăt plouat şi trandafir roşu sunt exagerate, dar obiectele din plastic vopsite de om apar mai OK pe capturi. Am şi nişte selfie-uri la umbra care nu au ieşit optim, dar cele de la soare arată un pic mai bine, chit că tot fundalul meu e scufundat în întuneric şi problemele de contrast amintesc de Galaxy A71 şi A51. Chipul meu e cam alb, dar detaliile şi expresivitatea sunt OK.

OnePlus Nord CE 5G

Fotografiile cu camera principală redau corect galbenul, roşul, verdele, albastrul de la locul de joacă, cu Winnie the Pooh şi Tyger. În în aceeaşi ipostază camera ultrawide aproape că bagă în ceaţă toată partea dreaptă, cu terasă. Roşul podului peste lac devine roz la soare. Simt mereu tentinda de a dat mai jos expunerea acestor cadre, deci recomand să folosiţi modul Pro pe soare puternic.

Am mai plus cu niște selfie-uri, care prind o textură plăcută a hainelor şi a feţei, dar nu focalizează mereu 100% precis. Am şi Bokeh expresiv, cu fundal bine estompat, dar iar e faţa prea albă. Am şi un Bokeh cu Mickey Mouse, cam întunecat aş spune, dar corect decupat. A se remarca şi faptul că la umbra nuanţele de roşu, verde şi albastru sunt ceva mai corect redate, faţă de momentele când făceam poze cu subiecţi expuşi la soare.

Ultimele selfie-uri au raţia soare/umbra atât de bună că se vede clar şi irisul ochiului şi ochii arată perfect. Orice imperfecţiune a pielii este corect reprezentată, ceea ce nu ştiu dacă e neapărat un compliment. A se remarca şi bogăţia de culori a acelui tobogan gonflabil pentru micuţi. Cadrele cu lacul sunt largi, dar cum a venit un pâlc de nori, hop, imaginea e mai întunecată. Reflexii şi luciu corect al apei.

Noaptea e un caz clasic de slab fără Nightscape, optim cu Nightscape. OnePlus Nord CE 5G poate face fotografii mediocre dacă nu ai lumina destila, dar cu Nightscape compensezi cu uşurinţă. Uneori diafragma rămâne deschisă prea mult şi totul devine ca un desen colorizat, ca o caricatură. Uitaţi-vă la intrarea din Rat Pub şi mai ales la plante şi o să înţelegeţi ce spun. Aş vrea cumva un echilibru între pozele standard şi cele cu Nightscape, o medie între ele. Nuanţa galbenă dictată de stâlpii de iluminat este corect redată, dar uneori la captura fără Nightscape mai scapă o nuanţă roşie.

OnePlus Nord CE 5G

Nu cred că mai e nevoie să zic că avem o captură ultrawide cu lumini extinse, zone blurate şi zgomot. Tendinţa de a da expunerea prea sus se întâmplă şi ziua şi noaptea aparent, dacă te uiţi la Nightscape-uri. Da, ele scot la iveală textura columnei din piaţa centrală  Timisoarei, da vezi detalii arhitecturale, dar gazonul nu arată deloc a poza demnă de Instagram. Avem şi câteva fotografii cu camera principală în care sursele de lumină din spate sunt ceva mai estompate.

OnePlus Nord CE 5G

Capturile Catena arată bine în ambele cazuri, dar cumva o prefer pe cea fără Nightscape, iar cea cu modul activat face din noapte zi. Aş spune că în mare ne duelam cu Galaxy A52 5G şi Xiaomi Mi 11 Liţe 4G, doar că fără un ultrawide aşa bun şi fără Macro comparabil. Practic doar camera principală şi cea selfie se compara...

La filmare am apreciat video-ul cu autofocalizarea pe trandafirul galben şi pe fundal, cu un efect de blur natural. Dacă vă uitaţi cu atenţie, toate filmările au cerul alb şi vegetaţia supraexpusă. Problema cu trandafirii roşii la foto devine şi mai gravă la video. Apreciez micile detalii ale zidurilor bisericii şi zoom-ul mi se pare decent până la 5X. Filmarea din mers se face cu o stabilizare bunicică pentru un telefon midrange. Fără o trepidaţie a asfaltului sau gazonului şi fără a pierde din claritate.

Nici expunerea nu fluctuează prea mult nici la mers şi nici la panoramare. Vântul cel nărăvaş a dovedit microfonul, care altminteri surprinde bine ambianţă. La locul de joacă cu jucării colorate Winnie şi Tyger sunt redaţi cum i-am perceput cu ochiul liber, dar nuanţele roşii sunt amplificate iar.

Filmarea selfie e făcută cu groază în priviri, cu rău de înălţime, coborând de pe un pod şubred din lemn. Focalizare precisă, stabilizare acceptabilă, dar lumina abundenta arde cam mult imaginea. La umbra pe de altă parte lucrurile devin noisy.

Apare şi un video cinematic spre final, dar şi unul supraexpus pe sălcii şi cu un cer prea albicios. E deja clasic: filmările FHD la 60 FPS au mereu aceste păcate. Măcar lucrurile se reglează din mers când panoramezi spre sus, spre cer. Am senzaţia că un patch legat de expunere ar rezolva 80% din plângerile mele legate de cameră. Filmarea 4K e detaliată totuși. 

Avem 2 filmări nocturne, una mai rea ca alta. Prima vibrează şi trepidează fără a ne mişca, iar în a doua jumătate e defocalizaa şi neclară. A doua păstrează vibraţia, dar are şi culori calde, roşiatice, mult zgomot şi lumini "umflate". Nu recomandăm filmarea nocturnă dacă vreţi amintiri. Parcă OnePlus Nord a fost mai bun per total la cameră.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×