După Samsung Galaxy S24 aşteptam să ne sosească în redacţie Galaxy A35 şi A55, dar până atunci au venit la început de săptămână Galaxy Fit3 şi Galaxy Tab A9. Le-am folosit o săptămână întreagă şi mi-am dat seama de următorul lucru: "eu nu sunt în publicul ţintă, dar ştiu exact cine e". Un şcolar, căruia părinţii îi pot schimba obiceiurile cu aceste produse sau un pensionar, care îşi poate schimba stilul de viaţă. Ce implică mai precis aflaţi mai jos.
Preţul/oferta:
Începem cu preţul, pentru că românul se uită la uită la buget. Văd că la eMAG versiunea de top, cu 128 GB stocare, 8 GB RAM şi 4G a tabletei Samsung Galaxy Tab A9 costă 1215 lei. La Altex brăţara Galaxy Fit 3 este 269 lei. Împreună fac 1484 lei. Dacă vrei tableta cu 8 GB RAM şi 128 GB stocare e în jur de 1000 de lei. Pe site-ul Samsung tableta în versiunea 4G cu 64 GB stocare este 899 lei şi brăţara 299 lei. Deci sub 1200 lei împreună. 799 lei e versiunea Wi-Fi a tabletei.
Publicul ţintă
Aici văd două scenarii de utilizare: părinţii făcând cadou de Paşte celui mic tableta şi ceasul sau nepoţii făcând cadou bunicului aceeaşi selecţie de produse. Pentru şcolar înseamnă o motivaţie de a face mai mult sport, în cazul brăţării, dar şi acces la o sumedenie de cărţi online şi divertisment, procesorul Helio G99 fiind ok pentru jocurile simple.
Pentru bunic înseamnă protecţia ochilor cu funcţiile dedicate ale ecranului (Eye Comfort Shield), citit ştiri zilnic, văzut reţete pe YouTube şi comunicat prin apel video cu nepoţii folosind camera frontală. Iar brăţara Galaxy Fit 3 va monitoriza pulsul, saturaţia oxigenului, paşii, somnul.
Şi acum hai să văd prezint atuurile şi funcţiile fiecărui produs, cu scenarii reale utilizare:
Samsung Galaxy Fit 3
Sport
Şi şcolarul, dar şi bunicul tocmai se dezmorţesc după o iarnă de sedentarism. Mulţumită brăţării pot începe să fie mai activi în această primăvară. Îşi vor număra paşii, îşi pot chiar crea un jurnal cu alimente consumate. Cu atenţie la "sare în bucate" sau grăsimi pentru bunic. Zeci de activităţi sportive sunt disponibile pe brăţară: alergat, drumeţii, înot, bicicleta eliptică, baschet, hockey, tras cu arcul, stepper, ba chiar şi stretching.
Nu am văzut aşa multe activităţi nici pe ceasuri de 3 ori mai scumpe. Peste 100 în total. Iar pentru cel mic există şi provocarea de a concura cu colegii, în zona Together din Health. Cine face mai mulţi paşi azi?
Sănătate
Detecţia căderii e vitală pentru cei în vârstă şi cei cu probleme de mobilitate. Aici intervine Galaxy Fit 3, care are această funcţie. Plus una de apeluri de urgenţă SOS, către contacte predefinite. Legat de sănătate, şi bunicul şi cel mic îşi pot monitoriza pulsul, saturaţia de oxigen, somnul, nivelul de stres, consumul de apă şi alimente.
Pentru domnișoare şi doamne există şi tracker pentru ciclu menstrual. Pulsul este monitorizat precis, cu alerte la nivel prea redus sau prea ridicat şi puteţi seta chiar monitorizare continuă. L-am găsit la fel de precis că la puls metrul de pe bicicleta mea eliptică. Cât despre monitorizare somn, aici cel mic va fi tentat, deoarece îşi va alege şi un animăluţ cu care să fie asociat stilul său de somn: pinguin, cerb, leu. Brăţara e foarte uşoară, câteva zeci de grame şi comodă de purtat când dormi.
Autonomie/ecran mare
Galaxy Fit 3 oferă până la 13 zile de autonomie cu o singură încărcare. În săptămâna cât am folosit-o nu am pierdut decât vreo 45% din baterie. Ecranul mare, AMOLED, de 1.6 inch e perfect să vezi pe el notificări de la telefon sau tableta, în vreme ce faci sport, dar şi date despre meteo. Poţi controla şi camera şi playerul media de pe telefon.
Samsung Galaxy Tab A9
Dacă pentru Galaxy Fit 3 scenariile de utilizare au fost similare pentru cele două segmente, la tabletă lucrurile stau puţin diferit:
Cel mic:
Pentru şcolar ar sublinia scopul educaţional al tabletei. Pentru doar 1000 lei ai un hub de educaţie aici, cu Google Classroom pentru lecţii online, cu aplicaţia Kindle pentru a citi cărţi în format digital, cu Google Docs pentru a face proiecte pentru şcoală. Apropo de proiecte, tableta vine şi cu suita Office: Microsoft 365, OneDrive, Linkedin, OutLook. Între ChatGPT în browser, Classroom, Microsoft 365 şi Google Docs, cel mic îşi poate face toate lecţiile pe tableta.
Pe partea de divertisment văd un procesor MediaTek Helio G99 la interior. Asta înseamnă gaming, cât pentru un Asphalt rapid, poate ceva tower defense sau un shooter mai vechi. Plus Netflix pe un ecran LCD de 8.7 inch, cu rezoluţie între HD şi Full HD. Completate de difuzoare stereo cu Dolby Atmos, la care am ascultat un concert întreg Maneskin recent, plus jack audio.
Este importantă şi funcţia Eye Comfort Shield, care scade lumină albastră şi oferă temperaturi mai calde pe ecran. Va consuma probabil şi TikTok şi Instagram, foarte în vogă în ziua de azi, ajutat de formatul vertical al tabletei. Evident cu control parental, din Setări pentru a nu exagera.
Bunicul:
Aici apar utilizări diferite: bunicul va vrea şi apeluri video cu nepoţii, via camera selfie de 2 megapixeli, via Skype, WhatsApp, Zoom. Apoi va citi presa zilnic, fie prin vreun agregator că Feedly fie direct pe site-urile preferate, bookmark-uite în browser. Apropo cel Samsung a evoluat mult, e o alternativă solidă la Chrome. Dacă e pasionat de gătit, poate lua tableta la bucătărie şi să vizioneze reţete pe YouTube în vreme ce găteşte, cu sfaturi despre gătit redate la volum generos prin speakerele stereo.
Ecranul generos, de 8.7 inch poate face tableta înlocuitor de smartphone, pentru mesagerie pe WhatsApp de exemplu. Iar dacă seniorul nu e aşa priceput la tehnologie sau are probleme cu vederea, există şi Vision Enhancements. Se înlătură animaţiile, se măresc fonturile, contrastul tastaturii, zoom-ul şi avem şi redare vocală a ceea ce tastează pe tastatura virtuală. Mulţi seniori se tem de siguranţa datelor lor online. Avem acum foldere securizate, Privacy Dashboard, protecţie antifurt şi deblocare facială.
Plus un Auto Blocker: care blochează aplicaţii din surse neautorizate, verifică aplicaţiile periodic şi foarte important blochează comenzile prin cablu USB. Şi mai util e faptul că se blochează imaginile sau linkurile cu malware din aplicaţiile de mesagerie. La cât phishing e în ultima vreme, e foarte utilă funcţia. Evident ne amintim şi de divertisment, prin Netflix, de citit prin Kindle şi ceva ce au am instalat bunicilor mei: aplicaţii de exersat memoria, puzzle-uri şi rebusui, pentru a le ţine mintea ascuţită şi ferită de afecţiuni neurologice.
Concluzie:
Eu o să vorbesc despre experienţa mea personală cu tableta în recenzie, am decis să prezint experienţa pe care o poate avea un şcolar sau bunic cu acest dispozitiv. La Galaxy Fit3 cred că avem cam toţi aceleaşi moduri de utilizare. La tabletă eu am rămas cu ideea de difuzoare puternice, m-a bucurat să văd că s-a actualizat imediat la One UI 6.0 cum am scos-o din cutie şi că ecranul e destul de luminos. Se mişcă fluid, are o sumedenie de funcţii de productivitate, poţi împărţi ecranul în ferestre.
Cu brăţara de fitness am făcut deja ceva sport şi are foarte multe activităţi tip "ridicări de greutăţi" pe care nu le-am văzut nici la ceasuri cu ştaif. Bine de ştiut dacă mergi la sală. Minimul absolut pentru tabletă, în versiunea Wi-Fi este de 799 lei pe site-ul Samsung. Brăţara e şi 258 lei la evoMAG. Pentru nici 1060 de lei ai un upgrade la sănătate, divertisment, producivitate. Părinţii pot pune deoparte 4 alocaţii ale celui mic şi deja cumpăra acest pachet de produse.