La mulţi ani! Simt că a trecut o veşnicie de la ultimul podcast, dar de fapt au trecut vreo 18 zile. Vă eram dator cu multiple podcasturi/videocasturi şi iată că rezumam tot finalul de 2020 şi începutul de 2021 în episodul Mobicast #339. Vorbim despre interdicţia lui Donald Trump pe social media, ba chiar facem dezbatere pe tema asta, dar şi despre faptul că Elon Musk e cel mai bogat om din lume. Evident subiectul momentului e CES 2021 şi abordăm şi laptopurile, monitoarele, tabletele lansate acolo, dar şi dispariţia lui Jack Ma, fondatorul Alibaba din viaţa publică.
A debutat şi Redmi Note 9T şi l-am şi scos din cutie, iar Samsung a prezentat noi televizoare. Avem şi noi telefoane Motorola, un abonament digital nou de la Vodafone, plus schimbări pentru plăţile online cu cardul în România. Xiaomi Mi 11 a debutat şi avem şi data de lansare finală pentru Galaxy S21. Toate acestea sunt urmate de răspunsuri la întrebări şi la final avem un diluviu de opinii despre filme şi seriale noi.
Nu uitaţi că ne găsiţi pe Anchor.fm, Spotify, iTunes, Google Podcasts şi iTunes.
Dezbatere: Trebuia Trump interzis pe social media?
Aşa cum ştiţi o gloată nervoasă a ocupat Capitoliul/Congresul din SUA pe 6 decembrie şi momentul s-a viralizat global. O să rămână o pată neagră pe fața Americii multă vreme. Gloata a fost chemată de Trump la protest, dar spiritele s-au încins şi 5 persoane au murit. Ca urmare Twitter, Facebook, YouTube şi mai toate platformele social media i-au blocat contul lui Trump. În Mobicast eu v-am făcut analogia unui vânzător de zarzavaturi care are ceva de împărţit cu managementul unei pieţe şi cheamă galeria lui Dinamo să îi bată. E evident că va fi dat afară din piaţa de legume...
Am totuşi în lista de prieteni pe Facebook oameni care critică cenzurarea lui Trump, aşa că împărţim situaţia în două tabere, PRO şi CONTRA bănarii sale. Iată argumentele:
PRO:
- a instigat la revoltă
- a insultat, trollat, ameninţat
- a făcut afirmaţii neadevărate şi nefondate, unele periculoase pentru sănătate
- a avut cel mai neprezidential discurs online
- a dezvăluit detalii din anchete în desfăşurare sau strategii ale autorităţilor
CONTRA:
- libertate de exprimare
- îl face martir
- poate crea o rezistenţă, un Internet alternativ, un Internet alt right
- poate crea un precedent periculos
- poate crea şi mai mare dispută între autorităţi şi giganţii tech
Ca de obicei vă las să dezbateţi subiectul atât în comentariile de pe YouTube, cât şi pe Forumul Mobilissimo şi pe grupul de Facebook.
Hai să vedem şi ce am mai publicat pe YouTube de la ultima noastră întâlnire:
- Moto G9 Plus review
- Xperia 5 II Review
- Crash Bandicoot on the Run
- Xiaomi Mi 10T Lite Review
- Redmi Note 9T Unboxing
Iată şi ştirile din ultimele săptămâni:
1. Xiaomi Mi 11 a devenit oficial, şocând prin lipsa de cameră telephoto. Are un design nou de cameră şi inaugurează procesorul Snapdragon 888.
2. Pe final de 2020 am publicat şi rezultatul votului pentru cel mai popular telefon midrange din 2020, votat de voi.
3. A sosit şi rezultatul la votul pentru cel mai popular telefon high end din 2020.
4. Samsung a confirmat la rândul său debutul lui Galaxy S21 pe 14 ianuarie, într-un eveniment Unpacked.
5. Plăţile online cu cardul se schimbă în UE şi România, căpătând paşi în plus pentru extra securitate.
6. Fondatorul Alibaba, Jack Ma este dat dispărut după ce a criticat regimul de la Beijing în noiembrie. Nimeni nu l-a mai văzut de 2 luni.
7. Samsung a prezentat noile televizoare QLED şi Neo QLED din 2021, modele 4K şi 8K, dar şi alte noutăţi din zona panourilor TV.
8.Whatsapp ne va şterge conturile dacă nu suntem de acord să partajăm date cu Facebook. Mulţi au sărit peste această cerinţă apărută ca pop up recent.
9. Vodafone a anunţat noile abonamente digitale Flex, ca răspuns la Orange YOXO. Preţurile sună bine.
10. Elon Musk a devenit cel mai bogat om, depăşindu-l pe Jeff Bezos şi ajungând la 188 de miliarde de dolari avere. Totul datorită creşterii valorii acţiunilor Tesla.
11. Xiaomi a lansat Redmi Note 9T, un telefon 5G accesibil, cu o cameră triplă şi o baterie mare.
12. A debutat şi Redmi 9T, un battery phone 6000 mAh cu preţ sub 200 euro şi cameră quad.
13. Tot Xiaomi a mai prezentat şi un Mi 360 Home Security, o cameră de securitate, dar şi un ceas Mi Smart Clock.
14. Motorola ne-a adus 3 modele noi Moto G 2021, dar şi un Ace 5G pentru SUA. Dotări midrange, preţuri mici.
Iată şi toate lansările de la CES 2021 până acum:
1. Lenovo a prezentat laptop-uri compacte şi uşoare, inclusiv un model Lavie în stil Nintendo Switch, cu ecran de 8 inch.
2. Tot la CES 2021 avem şi un laptop 5G, cu autonomie generoasă.
3. Lenovo IdeaPad 5i Pro şi IdeaPad 5 Pro au devenit oficiale: laptopuri de productivitate cu baterie mare
4. Lenovo Tab P11 este o nouă tabletă cu spate bitonal, dotări midrange.
5.Lenovo Yoga 7 AIO este un PC all în One cu ecran rotativ.
6. Lenovo a prezentat şi două monitoare ultrasubţiri IPS cu preţ atractiv şi cable management bun.
7. Samsung a adus un Chromebook cu ecran QLED la CES 2021 şi nu costă prea mult.
8.8 telefoane au primit premii la CES 2021, inclusiv ROG Phone 3 şi OnePlus 8 Pro.
9. Sony a prezentat noi smart TV-uri din gama Bravia, dar şi noi tehnologii TV.
10. Secretul lor este noul procesor Sony XR.
11. Acer a creat un monitor special pentru PS5 şi Xbox Series X, prezentat la CES.
12. A adus pe piaţă şi un Chromebook cu ecran rotativ şi ecran de 14 inch.
13. Tot Acer a prezentat monitoare de gaming Predator cu preţuri bune.
14. Panasonic a adus un TV vârf de gamă OLED, la rândul său excelent pentru noile console.
15. Sony a extins ecosistemul 360 Reality Audio, oferind noi servicii şi dispozitive.
16.Archos X67 5G este un telefon robust cu 5G, o raritate.
17. CES 2021 ne-a adus şi noi boxe wireless Sony performante şi cu dotări premium.
Întrebări:
Am ajuns şi la întrebări şi pe Forum am fost întrebat ce e cu Seinfeld şi când vine pe Netflix din nou. Pe YouTube am fost întrebat dacă husa tastatură de la Tab S6 merge şi la Tab S6 Lite. Cineva m-a întrebat şi care ar fi preţul corect pentru Lenovo Yoga Smart Tab acum. Am fost rugat să zoomez paginile la Mobicast, ceea ce am şi făcut şi cineva m-a întrebat cum ar fi să fim noi Bangladesh şi să avem copii care produc adidaşi. Am fost şi întrebat ce recomand între OnePlus Nord, Xiaomi Mi 10 Lite, Xiaomi Mi 10T, Galaxy M51 şi Moto G 5G.
Am fost şi întrebat dacă merită Pixel 4a 2400 lei şi ce mai pot recomanda între 3000 şi 3700 lei. Apoi acelaşi utilizator a redus opţiunile la iPhone 11 şi OnePlus 8T. Am fost întrebat şi de filme şi seriale de Crăciun, chiar dacă perioada a trecut, dar am avut şi un comentator care a amintit de etică şi moralitatea aplicate când faci cumpărături. Am mai ales şi între Huawei P40 Liţe şi Xiaomi Redmi Note 9 Pro.
Diverse:
1. Soul
Am văzut noul film Pixar "Soul", care m-a făcut să plâng. E despre un muzician de jazz, care moare brusc, în drum spre o audiţie. Ajunge în lumea de dincolo, de fapt într-o lume abstractă cu mai multe variante a lumii de dincolo. Acolo se află şi sufletele copiilor nenăscuţi, care caută un mentor. Muzicianul ajunge un mentor şi apoi ajunge pe Pământ iar, dar într-o pisică. Urmează o serie de întâmplări care te vor face să reflectezi asupra vieţii tale, obsesiei după scop şi a timpului pierdut. Soundtrack de Trent Reznor de la Nine Inch Nails. Îl găsiţi pe Disney+.
2. Wonder Woman 1984
Am văzut şi noul Wonder Woman 1984 şi el pe Disney+ şi e un... dezastru. Villain-ul e un "peştişor de aur", care poate îndeplini dorinţe şi... cam atât. E jucat bine de Pedro Pascal, din Mandalorian şi Narcos, dar el nu salvează filmul. E dezlânat şi Cheetah e prost folosită. Wonder Woman are un accent şi mai ciudat decât în primul film. Iar Steve Trevor reapare...degeaba.
3. Sloborn
Am descoperit şi serialul "Sloborn", o producţie germană din 2019 cu o pandemie pe o insulă de câteva mii de oameni. Avem adolescenţi infractori reeducaţi, o tânără cu imunitate la boală şi însărcinată cu profesorul ei din liceu, 2 fraţi care se urăsc de moarte şi un scriitor vedetă drogat, care vrea să scrie un roman. Multe încrengături bine realizate. Soundtrack excelent.
4. Cobra Kai
Nu puteam rata "Cobra Kai", serialul derivat din "Karate Kid", cu 3 sezoane pe Netflix. Foştii rivali din copilărie devin sensei acum, luând sub aripa lor zeci de adolescenţi. Poveştile sunt bine legate, dar sezonul 3 e mult mai slab decât restul. Kreese e foarte enervant ca villain şi sunt multe clişee, dar serialul e cheesy la modul pozitiv şi apelează la nostalgie după anii '80. Are ceva anume de "Stranger Things".
5. The Midnight Sky
Nu prea mi-a plăcut noul film regizat de George Clooney, "The Midnight Sky", în care el joacă şi rolul principal. E un SF în care un inginer aflat la Polul Nord încearcă să oprească astronauţi din a reveni pe Terra după un dezastru. Deprimant, lent, sec, dar cu faze de acţiune bine realizate. Nimic ce n-am mai văzut până acum totuşi. Am adormit de 2 ori la el.
6. David Guetta de Revelion
PRO TV a difuzat concertul lui David Guetta de la Luvru, United at Home şi a fost o reprezentaţie fantastică, prin jocuri de lumini, proiecţii, holograme şi mixaje excelente de la DJ-ul francez. Chiar m-am simţit că la un concert de Revelion. 22 de piese, inclusiv hituri că "Titanium" şi noile colaborări cu Morten.
Acesta a fost Mobicast #339 şi ne reauzim după lansarea lui Galaxy S21 cu impresii despre el.