A trecut şi prima săptămână din decembrie 2020, cu tot cu mini vacanţă la pachet şi am revenit cu un nou Mobicast. Suntem la episodul #336 din podcastul şi videocastul săptămânal şi de această dată am avut o lansare importantă: a debutat procesorul Qualcomm Snapdragon 888, care se va regăsi pe toate telefoanele flagship din 2021. Deja Xiaomi Mi 11 s-a înscris la premieră şi avem şi confirmări de telefoane Motorola şi OnePlus. Am văzut Google decernând premii pentru cele mai bune aplicaţii şi jocuri ale anului, iar Samsung a adus One UI 3.0 şi Android 11 pe seria Galaxy S20, inclusiv în România.
Huawei între timp a adus AppGallery pe alte mărci de telefoane Android. Noi am dezbătut pe tema "Rulabile versus pliabile clasice" şi am răspuns la întrebările voastre. Am discutat în secţiunea diverse despre un album şi un serial românesc, despre un documentar interesant Netflix şi un artist proaspăt descoperit.
Nu uitaţi că ne găsiţi şi pe Anchor.fm, Spotify, iTunes, Google Podcasts, dar şi pe YouTube, unde suntem pe cale să atingem borna cea importantă de 100.000 de abonaţi.
Iată şi subiectul de dezbatere pe săptămâna asta:
Rulabile sau pliabile clasice? Ce alegeţi?
Am văzut surprinzător de multă lume entuziasmată când a apărut conceptul Oppo X 2021. Rulabilele par a fi apreciate mai rapid decât pliabilele, ceea ce mă face să mă gândesc că multă lume va da skip pliabilelor de acum încolo. Cert e că aceste două segmente se vor duela abitir în 2021 şi fiecare are argumente PRO şi Contra. Am împărţit chestiunea în două tabere: cea a pliabilelor şi cea a rulabilelor. Aş vrea să menţionez că deja LG are două generaţii de televizor rulabil, a brevetat un laptop rulabil, iar TCL a prezentat prototipuri de telefoane rulabile de luni bune.
Iată taberele şi argumentele:
Pliabile clasice:
- s-a obişnuit lumea cu ele
- a început să crească eficienţa de producţie şi să scadă costurile
- tocmai eram pe punctul de a vedea şi primele pliabile accesibile, Z Fold Lite?
- deja nu mai deranjează pliul pe mijloc şi nu mai auzim de sute sau mii de unităţi defecte
- mai puţine părţi mobile şi tot felul de sine în care pot intra scame sau impurităţi
Rulabile:
- diagonală potenţial mai mare
- mai puţină fragilitate, nu ai ceva de îndoit mereu
- mai plăcut estetic, fără pliu pe mijloc
- mai uşor de produs, mai aproape de smartphone-ul clasic
- nu trebuie să crească talia automat când închizi telefonul
Vă invităm să comentați pe această temă pe YouTube la Mobicast #336 şi pe FORUM.
Iată şi ce am mai publicat pe YouTube în ultima săptămână:
- Prezentare televizor Samsung The Serif
- Review Oppo Reno4 Lite
- Unboxing Motorola Moto G 5G
Iată şi ştirile săptămânii:
1. Qualcomm a anunţat procesorul de flagship Snapdragon 888, de 5 nm şi cu un nou modem 5G, dar şi procesare foto/video mult mai rapidă.
2. Xiaomi Mi 11 e deja confirmat ca primul telefon cu acest CPU Snapdragon nou.
3.ZTE Axon 20 5G Extreme Edition a devenit oficial și este o variantă mai bine dotată a lui Axon 20 5G, primul telefon din lume cu cameră selfie sub ecran. Varianta standard ajunge în Europa pe 21 decembrie.
4. eMAG a împlinit 19 ani şi a pornit pe 3 decembrie o campanie de reduceri până la 30%.
5. Seria de telefoane Oppo Reno5 debutează pe 10 decembrie. Include 3 modele noi de telefon.
6. Aflăm că Oppo Reno 5 Pro+ 5G va avea un spate care îşi schimbă textura, aparent ar fi şi luminos pe întuneric.
7. Google a premiat cele mai bune aplicaţii şi jocuri, iar jocul anului este Genshin Impact.
8. Huawei a lansat magazinul de aplicaţii AppGallery şi pe alte telefoane Android, ceea ce înseamnă că putem avea încă o sursă de instalare Fortnite, printre altele, dar şi acces la concursurile lor.
9. Xiaomi Mi 11 se zvoneşte că ar putea debuta chiar în decembrie 2020 mai nou.
10. One UI 3.0 ajunge pe seria Galaxy S20 şi aduce Android 11, noi elemente de UI şi funcţionalitate nouă. Avem confirmarea inclusiv în România cu privire la sosirea sa.
11. ANCOM vrea să organizeze licitaţia de spectru 5G în trimestrul al doilea din 2021.
Întrebări:
Am răspuns şi la întrebări şi am început cu cele de pe FORUM. Am aflat prin ce au trecut cititorii noştri în pandemie, că au găsit caligrafia ca hobby nou şi am mai discutat despre aspectul măştilor smart, dar am fost întrebat şi de Pixel 5 şi Poco M3. Pe YouTube am fost întrebat ce părere am despre căştile Sony WH 1000 XM2, dacă vreau să testez Poco M3, pentru că un cititor îl are sigilat şi am aflat că Redmi Note 9 5G nu ar veni în Europa, neavând în specificaţii banda B20 4G pentru Europa.
Am fost întrebat de un cititor şi dacă merită luat ZenFone 7 pentru cineva care călătoreşte mult şi face multe poze şi filmări. Am discutat puţin şi pe tema numelui "Lite" pentru telefoane, dar şi despre ideea de "folie de protecţie interschimbabilă", dacă există aşa ceva.
Diverse:
1. Euphoria Xmas Special
V-am mai zis despre serialul "Euphoria" de pe HBO Go, dar recent a apărut şi un fel de spinoff, un aşa numit "Christmas Special". E limitat ca desfăşurare, deoarece se petrece într-un restaurant american, un "American diner", în care personajele Rue şi Ali povestesc relaţia lor cu drogurile şi cum au încercat să se lase de ele. Ambii, dependent şi sponsor îşi povestesc momentele de "rock bottom" şi armele de a lupta cu depresia şi trecutul. Dialogurile lor pot alina depresia celor de suferă de sărbători.
2. The Flight Attendant
Din păcate e un serial slab, în care Kaley Cuoco din "Big Bang Theory" joacă o stewardeză plină de anxietate care se trezeşte lângă un bărbat ucis în Bangkok. De acolo începe o spirală haotică în care investighează crima care i-ar fi pusă în cârcă. Avem trafic de arme, consum de alcool, halucinaţii, conspiraţii, spionaj industrial, într-o ciorbă fără sens. Tot pe HBO Go.
3. Bani Negri
Serialul românesc cel nou cu Alexandru Papadopol, "Bani Negri" se poate vedea pe HBO Go. Spune povestea unui jaf pus la cale de doi reparatori de semafoare. Îi aude un interlop când glumeau cu jaful şi îi pune la treabă. Sunt implicaţi şi şefa unei bănci dar şi şeful poliţiei. Un fel de "film cu proști", dar actorii joacă fără vlagă. Îmi place conceptul de "ceas balcanic", pe care îl face fetiţa lui Papadopol şi care îţi permite să întârzii mereu 15 minute. Parcă episodul 3 a mai prins ceva vână, dar nimic însemnat. Personajul interlopului e mega enervant.
4. Grandson - Death of an Optimist
Am redescoperit artistul Grandson, odată cu lansarea albumului "Death of an Optimist". Combină fantastic EDM, dubstep, DNB, rap şi rock alternativ şi are versuri apocaliptice şi nihiliste. Vocea e interesantă şi mixajul perfect. Recomand cu căldură.
5. Holiday Movies that Made Us
Pe Netflix găsiţi un documentar despre două filme clasice de Crăciun, "Elf" şi "Nightmare Before Christmas". Aflaţi cum au venit ideile creatorilor, cum s-a luptat Tim Burton să facă şi "Batman Returns" şi "Nightmare", dar şi cum "Elf" a fost editat de multe ori până s-a ajuns la finalul perfect.
6. EMAA
EMAA este o artistă trap din România care pare a încerca ceva diferit faţă de restul trapperilor. Recomand să o ascultaţi dacă vă place genul. Vocea e inedită şi nu ştiu încă dacă e foarte mixată sau are tremolo natural.
Ne auzim la Mobicast 337, bifând şi alte recenzii între timp.