Dacă e weekend atunci e momentul pentru un nou Mobicast, podcast şi videocast săptămânal Mobilissimo.ro! De această dată am revenit din concediu şi suntem gata să recuperăm cele două săptămâni, chiar dacă nu am avut vreo lansare majoră. Au debutat câteva terminale midrange Meizu şi Samsung, am avut un teaser Allview, probleme cu OnePlus 5 şi scăpări noi Galaxy Note 8. Aflaţi şi cum a fost în vacanţă, cât de aproape e România de 5G şi ce filme am mai văzut în ultima vreme, toate în rândurile de mai jos.
Aflaţi că testam în aceste zile LG G6, Xiaomi Redmi 4 Prime şi telefoanele Sony Xperia XA1 şi XA1 Ultra. Între timp am aflat că Allview X4 Soul Infinity va fi primul smartphone proiectat de braşovenii de la Allview. Va sosi cu un ecran 18:9 şi screen to body raţio de peste 80%. Va folosi componente de la furnizori specializaţi şi nu va avea vreun echivalent internaţional.
Ar trebui să aibă un ecran cu muchii ultra înguste şi să concureze cu Xiaomi Mi MIX. Ultimele zile din iunie ne-au adus şi lansarea lui TP-Link Neffos X1 Liţe, un smartphone cu ecran de 5 inch şi Android Nougat la bord. Costă doar 150 de euro şi are 2 GB RAM, 16 GB tocare, procesor octa core MediaTek şi un ecran HD de 5 inch cu panou 2.5D. Camerele de 13 şi 5 MP sunt clasice.
Între timp programul Android One continuă, prin lansarea telefonului Sharp X1 în Japonia. E vorba despre un telefon midrange cu baterie de 3900 mAh şi care aduce cu modelele Google Pixel sau Nexus mai vechi. Vine cu ecran IGZO LCD de 5.3 inch Full HD, procesor Qualcomm Snapdragon 435, 3 GB RAM şi 32 GB stocare. Are camera frontală de 8 MP şi principală de 16 MP.
A debutat şi tableta LG G Pad IV 8.0, cu ecran de 8 inch, Android Nougat şi greutatea unei doze de suc. Măsoară doar 6.9 mm şi cântăreşte 290 de grame. Terminalul are procesor Snapdragon 435, 2 GB RAM, 32 GB stocare, slot microSD şi camera de 5 MP în spate şi una în faţă cu aceeaşi rezoluţie. Costă 306 dolari. Şi Meizu s-a ţinut de treabă, lansând un telefon cu preţ de 105 dolari şi cu baterie de 3060 mAh. E vorba despre Meizu A5, care vine cu un ecran HD de 5 inch, procesor quad core MediaTek, 2 GB RAM şi 16 GB stocare. Camerele sunt de 8 MP şi 5 MP.
Am văzut şi un nou accesoriu de tip Moto Mod, sub forma lui Moto 360 Camera Mod, care se ataşează prin modularitate la telefoanele Moto Z şi Moto Z2. Permite captura foto şi video la 360 de grade, pentru conţinut consumat în VR. A fost inaugurata între timp gama ZenFone 4 de la ASUS, prin modelul ASUS ZenFone 4 Max, care vine cu o baterie de 5000 mAh şi camera duala.
Porneşte de la 205 euro şi are procesor Snapdragon 430 sau Snapdragon 425, 2 sau 4 GB RAM, 16, 32 sau 64 GB stocare şi o cameră duala cu senzori de 13 MP. Ecranul este unul Full HD de 5.5 inch. Au apărut de asemenea scăpări de randări ale lui Moto X4, cu ecran foarte îngust la muchii şi o cameră duala în spate. Împrumută unele elemente de design de la Moto G5 şi are o carcasă metalică unibody, plus CPU Snapdragon 660, dar şi baterie de 3000 mAh.
Spuneam că şi Samsung a avut lansări şi e vorba despre Samsung Galaxy J5 Pro, care faţă de J5 (2017) aduce extra RAM (3 GB faţă de 2 GB), plus spaţiu de stocare dublu (32 GB faţă de 16 GB). În rest păstrează ecranul HD, acelaşi chipset Exynos 7870 şi camerele de 13 MP în faţă şi spate, cu blitzuri LED. Am văzut noi randări şi scăpări ale lui Galaxy Note 8, cu camera duala acum orientată orizontal şi acoperită cu sticlă, plus scannerul de amprente lângă ea, în dreapta.
Tot Samsung şi-a detaliat camerele duale de inclus pe viitoarele telefoane, precum Galaxy Note 8 sau Galaxy S9. E vorba despre senzori ISOCELL care se împart în 4 categorii: Bright, Fast, Slim şi Dual. Primul e pentru captura low light, al doilea pentru focalizare rapidă, al treilea pentru terminale compacte şi ultimul pentru telefoane high end cu camera duala.
A mai sosit şi ZTE Blade V7 Plus, telefon cu ecran de 5.2 inch şi dotări midrange, plus carcasa metalică. Are ecran Full HD, procesor MediaTek octa-core, 2 GB RAM şi 16 GB stocare. Camerele sunt clasicul combo de 13 MP/ 5 MP. La secţiunea FAIL şi WIN, avem la FAIL OnePlus 5, care tot are probleme. Ba e ecranul montat invers şi apare un bug de scrolling, ba microfoanele nu sunt capabile de captură stereo direcţională, ba trişează în benchmark-uri... Speram să se oprească aici lista de probleme.
La WIN avem faptul că se produc mişcări pe piaţa din România în zona conectivităţii 5G. Se discută despre licitaţiile de spectru la care vor participa operatorii pentru a se pregăti de sosirea conexiunilor de generaţie a cincea în 2020. Avem toate şansele să fim primii din regiune cu licitaţii, teste şi poate şi implementare.
Am trecut şi la întrebări, bucuros de faptul că în sfârşit aţi fost mai activi pe FORUM. Am răspuns la întrebări legate de alegerea unui telefon între Galaxy A3 şi A5 2017, dar şi Huawei P10 Liţe. Aţi vrut să aflaţi dacă merge podcastul nostru pe Amazon Echo sau Google Home, dacă un Lenovo K6 Note primeşte Android Nougat în timp util în acest an şi am făcut şi alte câteva recomandări de telefoane.
Aţi vrut să ştiţi ce părere am despre iOS 11 şi dacă merită cumpărat încărcător fast charge pentru Huawei P9 Liţe. Am fost întrebat şi ce telefon future proof recomand, dacă voi cumpăra viitorul Assassin's Creed (Origin), iar răspunsul a fost nu, pentru că nu mă pasionează toată faza cu acţiunea în Egipt. Am discutat şi despre Galaxy Note 4 şi dacă mai merită cumpărat acum şi v-am spus care ar fi telefonul anului 2017 pentru mine în acest moment.
Secţiunea Diverse a venit ceva mai amplă şi mai plină decât de obicei, pentru că aţi aflat ce am făcut în concediu. Practic totul a stat sub semnul lui 2: 2 filme la cinema, 2 lucruri de făcut la Braşov, 2 concerte în Bucureşti. Am fost la concertul Metalhead Meeting 2017, cu Sepultura şi Cradle of Filth că headlineri. Pe ambele trupe le văzusem ultima oară în 2003 şi respectiv 2007, deci a trecut ceva vreme.
Sepultura a sunat excelent şi publicul a făcut şi mosheala, iar Cradle of Filth a cântat cam puţine clasice, dar măcar am auzit "Nymphetamine" şi "Her Ghost în the Fog" live. Dani Filth a fost un showman excelent. Am fost şi la concert Placebo, trupa aniversând 20 de ani la noi. Au cântat clasice precum "Running Up the Hill", "Soulmates", "Without You I'm Nothing" sau "Teenage Angst". Arenele Romane au fost arhipline şi sonorizarea a fost perfectă. Trupă din deschidere, Greetings sugar a fost groaznică totuşi.
Cât despre filme, am văzut "Wonder Woman", care m-a încântat, deşi parcă nu a fost chiar aşa de bun cum zic criticii. Actriţă principală îşi joacă rolul OK, poate e puţin cam prea naiv personajul, iar per total am avut senzaţia că mă uit la un Indiana Jones cu Sean Patrick Flannery, combinat cu filmul 300 pe la început.
Nu e rău deloc, doar că are un villain prea caricatural, care arată ca un instalator. Am văzut şi Transformers 5, care a fost exagerat de slab, chiar mai slab decât Transformers 3. Şi mie mi-a plăcut maxim Transformers 4, cu Mark Wahlberg, doar că Marky Mark era iar uimit şi surprins aici, englezoaică din film era de umplutură, iar Anthony Hopkins a jucat tripat şi şi-a bătut joc de rolul său intenţionat, devenind o caricatură.
Am mai văzut şi filmele The Circle, despre pericolele social media şi cu aluzii la Facebook şi Okja, o poveste neo ecologista, cu o fetiţă care îşi iubeşte animalul de companie, un porc mutant mare cât un hipopotam. Porcul este prins în mrejele unei corporaţii lacome, care îl vrea devorat împreună cu o generaţie întreagă de alţi mutanţi. O poveste tristă spre final, care e posibil să te facă să nu mai mănânci carne.
Partea de la Braşov a concediului a implicat o expoziţie de pisici la Castelul Bran, cu 140 de exemplare superbe, dar şi o coborâre de pe Tâmpa în Braşov la pas, timp de 60 de minute. Obositor, dar aducător de endorfine după efort. Am prins şi festivalul de scurt metraje Anim'est la Braşov şi am avut ocazia să mă relaxez în Poiana Braşov, unde nu era chiar foarte multă lume. Vremea a fost cam furtunoasă, dar m-am strecurat printre ploi pentru a face naveta între Braşov şi Poiană. Relaxarea şi liniştea au fost baza.
Cam acesta a fost Mobicast 175, am reintrat în pâine şi va curge cu recenzii în curând. Rămâneţi pe frecvenţă, FORUM, site, YouTube, Facebook şi Twitter.