Germania nu interzice Huawei, ar putea fi un model pentru Proiectul de Lege 5G din România, după o completare de termeni tehnici

2.324 ori
<b>Germania nu interzice Huawei, ar putea fi un model pentru Proiectul de Lege 5G din România, după o completare de termeni tehnici</b>România amână intrarea reală în epoca 5G de ceva vreme, pe fondul unei lipse de legislaţie dedicată. Astfel stagnează şi realizarea licitaţiei pentru spectru, iar în acest moment avem un draft de lege 5G care intră în dezbatere în Camera Deputaţilor..

România amână intrarea reală în epoca 5G de ceva vreme, pe fondul unei lipse de legislaţie dedicată. Astfel stagnează şi realizarea licitaţiei pentru spectru, iar în acest moment avem un draft de lege 5G care intră în dezbatere în Camera Deputaţilor timp de 7 zile. Între timp ne putem uita la ţările din UE pentru a vedea cum e situaţia acolo pentru a putea urma un model coerent. Germania spre exemplu a aplicat deja o serie de criterii ce ţin de aspecte politice şi de securitate în propria Lege 5G.

Situaţia din Germania

La finalul săptămânii trecute, pe 23 aprilie Bundestag-ul a aprobat Actul de Securitate IT 2.0. Acesta adăugă legii o serie de criterii legate de aspecte politice şi de securitate, pe lângă cele tehnice şi economice în draftul de lege ITC foarte elaborat şi stufos, care a fost aprobat de Parlament recent. Reprezentanţi ai Parlamentului german au menţionat că aceste criterii vizează toţi furnizorii de soluţii 5G şi că nu este o măsură ce vizează Huawei în mod explicit.

Parlamentul german a avut o abordare foarte tehnica şi neutră faţă de legea 5G şi jucătorii din piaţă.

Conform deputatului Christoph Bernstiel, membru al Uniunii Creștin Democrată, proiectul de lege oferă cadrul unei evaluări atât tehnice, cât şi politice în cazul tuturor societăţilor, nu doar Huawei.

De precizat că Germania a început licitaţia pentru frecvente 5G la final de lună martie deja, ţintind spre un viitor pe bază de AI, telemedicina şi şofat autonom. Între timp Bundestag-ul este împărţit în două tabere: cei care vor o implementare rapidă a reţelelor 5G şi expansiunea lor şi cei care solicită excluderea Huawei din motive de securitate.

Există argumentul tehnic că Huawei e deja în reţelele 3G şi 4G, iar Biroul Federal de Securitate a Informaţiei nu a găsit vreo dovadă de spionaj sau interferenţe Huawei în Germania. Cei 3 mari operatori din Germania, Telekom, Vodafone şi O2 critică la unison politicienii care doresc excluderea Huawei. Diversificarea partenerilor hardware pare o solutie, cu acceptarea de echipamente Huawei, Ericsson, Nokia, Samsung. Nici una nu va domina total piaţa totuşi.

Oficialii germani recunosc şi o nevoie tot mai apăsătoare de digitalizare, acutizată de pandemie, iar implementarea şi expansiunea 5G e blocată de legislaţie.

Legea 5G din Germania versus România

Există diferenţe între legea 5G din Germania şi cea din România, pentru că la germani există criterii şi detalii tehnice pentru selecţia de furnizori şi parteneri, care la noi lipsesc. Este o abordare nediscriminatorie, transparentă, multilaterala şi obiectivă, care ajută la accelerarea digitalizării. Şi la noi există această problemă, ba chiar a fost înfiinţat un minister al digitalizării recent. Draful german ar putea fi folosit ca model pentru o lege 5G mai coerentă în România.

Evaluarea tehnica corectă şi coerentă ar trebui aplicată tuturor furnizorilor de soluţii tehnologice, pentru a asigura calitatea viitoarei reţele 5G. Adăugarea de criterii tehnice în lege a fost solicitată de Consiliul Concurenţei, operatori şi Ministerul de Justiţie, dar propunerile şi recomandările lor nu au fost luate în calcul.

Operatorii au trimis un mesaj clar aici, temându-se pentru infrastructura existentă în România şi dorind predictibilitate, altfel costurile uriaşe se vor reflecta în buzunarul consumatorului.

În ce stadiu e legea?

La ora actuală proiectul de lege 5G intră în dezbatere în Camera Deputaţilor timp de doar 7 zile, timp insuficient pentru o analiză de către comisii. Şi nu e orice proiect, ci unul care implică infrastructura comunicațională a ţării în următorul deceniu, până la 6G. Termenul prevăzut pentru depunerea de amendamente este de 4 mai, iar termenul de depunere a raportului este 13 mai. Astfel rămân doar 7 zile lucrătoare pentru a aduce modificări Proiectului de lege 5G, prea puțin pentru a analiza şi implementa recomandările emise la nivel de UE, acel UE Toolbox.

În mare, din august 2020 până acum, proiectul nu a suferit mari modificări, în ciuda sesizărilor din industrie şi de la Consiliul Concurenţei. Vă reamintesc că trecerea la 5G se face cu upgrade de la echipamentele 4G în uz acum, iar Vodafone, Orange şi RCS & RDS au lanst reţele comerciale 5G în 2019 folosind şi echipamente Huawei. O eliminare a companiei ar aduce pierderi economie consistente, iar reţeaua operatorilor de telefonie mobilă ar fi instabilă cel puţin 2-3 ani.

Urmărim situaţia şi suntem tare curioşi cum se va termina totul. Ce trebuie să reţineţi e că legea în formă finală trebuie să aibă scrisă clar o serie de termeni tehnici şi cerinţe pentru companiile care furnizează echipamente şi soluţii 5G.

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×