Huawei a inaugurat în această săptămână un laborator nou pentru testarea de purtabile, ceasuri, brăţări, echipamente şi soluţii de fitness. El se află în Helsinki, Finlanda, ocupă 1000 de metri pătraţi şi aveţi mai multe detalii mai jos, dar şi impresii. Da, am fost acolo, am alergat pe bandă şi am văzut sportivi de performanţă în acţiune.
Echipamente
Huawei Health Lab Helsinki include echipamente de ultima generaţie şi funcționează că o platformă de cercetare. E dedicată preocupării Huawei pentru sănătate şi fitness. Laboratorul permite practicarea a peste 20 de sporturi şi include următoarele facilităţi:
- pistă de schi indoor, cu viteză reglabilă (până la 22 km/h), înclinaţie reglabilă şi stâlpi interactivi
- bandă de alergat industrială
- piscină cu contracurent, cu jeturi dinamice de apă, care produc debit de curent controlabil de până la 350 de m3/oră; permit modificarea temperaturii şi calităţii apei
- bandă uriaşă pentru simulat ciclismul, schiul, sporturi paralimpice; Are viteze reglabile până la 50 km/h, importă date GPX de pe GPS-uri pentru a simula terenuri şi trasee din lumea reală
- echipamente de fitness specifice sălilor
- benzi de alergat
- biciclete de spinning
- senzori avansaţi pentru monitorizarea metricilor corporali
Sunt prezenţi aici sportivi de performanţă, olimpici şi paralimpici din echipele naţionale ale Finlandei, participând la testele Huawei. Compania a înfiinţat la nivel global 3 laboratoare de sănătate, două în China şi acum unul în Europa, în Helsinki. Laboratorul finlandez beneficiază de o echipă de cercetare ştiinţifică mulţi disciplinară formată din 6 doctoranzi şi 20 de experţi din 5 domenii majore - fiziologie, AI, machine learning, testare software şi dezvoltare de software, proveniţi din 7 ţări UE.
Cât despre testare, sunt 5 zone majore de testare, acoperind mai mult de 20 de sporturi şi urmărind peste 200 de indicatori fiziologici şi biomecanici. Pe lângă echipamente sunt folosite şi ceasuri Huawei Watch GT4.
Huawei Watch GT 4 şi integrarea sa
Prin intermediul ceasului Watch GT 4, pe care l-am purtat şi eu în timpul testelor au fost măsurat performanţele celor testaţi. Modelul de antrenament științific TruSports al ceasului poate cuantifica ce capacitate de alergare are utilizatorul. Poate analiza datele de antrenament, oferi sugestii personalizate de antrenament şi planuri de antrenament.
Huawei Watch GT 4 poate de asemenea evalua capacitatea cardiopulmonara, volumul maxim de O2, permiţând cercetătorilor să cuantifice performanța sportivă în mod mai eficient şi să puncteze rezistenţa în timpul practicării unui sport.
Cele mai noi aplicaţii ale ceasului, Stay Fit şi Activity Rings oferă o evaluare a mişcării şi a performanţei în timpul sesiunilor de antrenament, oferind o înţelegere deplină a consumului de energie şi a sănătăţii inimii. Mulţumită tehnologiei Huawei TruSeen 5.5+, ceasul oferă o precizie ridicată în determinarea consumului de calorii şi a cerinţelor de aport caloric, faţă de algoritmii obişnuiţi de pe piaţă.
Huawei şi sănătatea cardiovasculară
Huawei desfăşoară şi proiecte care vor îmbunătăţi viaţa consumatorilor, când vine vorba de sănătatea cardiacă. Proiectul iCARE4CVD face parte din programul IHI (Innovative Health Initiative), care reuneşte industria medicală şi tehnologică alături de cei din UE, fiind un proiect ambiţios de cercetare în domeniul AI şi bolilor cardiovasculare.
Huawei e singurul brand din zona wearable, care a participat la iCARE4CVD. Poate monitoriza calitatea somnului, funcţia cardiacă, respiratorie, timp de 24 ore pe zi spre exemplu. Medicii primesc informaţii care schimbă gestionarea bolilor cardiovasculare cronice, folosind purtabile Huawei, pentru a îmbunătăţi abilităţile de screening a bolilor cardiovasculare.
Huawei colaborează cu o serie de universităţi europene şi centre de sănătate pentru persoane cu dizabilităţi pentru a realiza cercetări cu privire la nevoile utilizatorilor în scaune rulante. Astfel se promovează un stil de viaţă mai activ pentru persoanele cu dizabilităţi.
Impresii despre laborator
Am fost în acest laborator pe 26 octombrie, pentru a vedea la treabă proiectul Huawei. E o colecţie de specialişti aici, ingineri în biomecanică, doctori, experţi în sport şi mecanică sportivă. Ei preiau toate datele de la senzorii integraţi pe benzi de alergat, pistă de schi, piscină şi le folosesc pentru a face monitorizarea de fitness a ceasurilor mai precisă. Au ales să facă testele pe o varietate de persoane, de diferite etnii, vârste, abilităţi fizice, persoane cu dizabilităţi şi diferite capacităţi cardiace şi pulmonare.
Am încercat banda de alergat şi e mult mai intensă decât cea de la sala de fitness. Are şi acea "trompă" cu oxigen, care are dublu rol: îţi măsoară ritmul de respiraţie, dar îţi şi dă extra oxigen pentru a rezista mai bine la efort. Vezi metricii pe ecran, afli pe ce picior alergi mai mult (eu pe cel drept, pentru că 30 de ani am ţinut ghiozdanul greu pe umărul stâng şi acum compensez cu partea dreaptă a corpului), ce ritm de alergare ai, plus EKG, puls, SpO2, distanţa între paşi, cadenţa, puterea cu care apeşi banda şi câte şi mai câte.
Cu cât aduni mai multe date, cu atât poţi antrena mai bine un AI pentru ghid de activităţi sportive, atât pot zice. Plus un AI care anticipează cu succes bolile cardiace. În 2-3 ani testele medicale şi de fitness care se fac la centre sportive sau cabinete medicale vor ajunge la încheietură lejer, cu certificare medicală, asta e predicţia mea. Şi Huawei e aici pentru a contribui la acest trend.
Smartwatch-ul Huawei este disponibil aici.